Prvý domáci zápas – Praha Lions

06.05.2015

Sviatok práce bol dňom, kedy sa Bulldoci konečne mohli predviesť aj pred domácim publikom. Išlo o 4. kolo prebiehajúceho ročníka ČLAF a mali sme hostiť ďalší celok z hlavného mesta ČR – Prahu Lions. O favoritovi zápasu nebolo pochýb, keďže sme tento tím nedokázali v predchádzajúcich dvoch sezónach ani raz zdolať a navyše bola naša zostava značne oslabená o niekoľko opôr.

V predchádzajúcom kole, kedy sme navštívili Brno, sme hrali bez dvoch RB, ale aj napriek tomu sme dokázali Alligátorov pomerne jednoznačne pokoriť. Všetkým však bolo jasné, že proti skúseným levom nám to určite stačiť nebude. Ďalším faktorom bolo aj počasie, ktoré nie úplne nahrávalo pasovej hre vzhľadom na to, že takmer počas celého zápasu mierne mrholilo, aj keď treba priznať, že našu pasovú hru už nikto nepodceňuje, keďže je v doterajšom priebehu ligy jednoznačne najlepšia. Všetkým nám veľmi odľahlo, keď sme na predzápasovej rozcvičke videli uzdraveného Iva Klementoviča, čím náš playbook mohol počítať aj s runovou hrou.

Začiatok zápasu mal byť o 14:00, ale porucha autobusu hostí bola príčinou dvojhodinového odkladu. Možno keby sa začínalo podľa plánu, kedy ešte nepršalo, tak zvolíme iný štýl hry. Možno už tak únavná cesta bola nad sily Pražanov. Možno spomínaný odklad vniesol do našich radov viac pokoja. Možno nás náš súper podcenil…. Možno. Avšak americký futbal sa nehrá na možno, ale na to, kto je lepšie pripravený a kto sa dokáže vyvarovať zbytočných chýb. Jedným dychom treba dodať, že tým tímom sme jednoznačne boli my. Presne o 16:00 sa začalo rodiť najväčšie prekvapenie tejto sezóny a možno aj posledných ročníkov.

Pre nezainteresovaného fanúšika sa prvý polčas mohol zdať nudný, pretože bol bodovo skúpy. Ale pre každého, kto sa o americký futbal zaujíma, to bola slasť pre oči. Základom úspechu je obrana. A práve defenzívne povinnosti si oba celky plnili takmer bez chyby. O jediné body prvého dejstva sa postaral práve Ivo Klementovič po krátkom behu pre svoj prvý TD piatkového popoludnia. Nášmu úspechu však predchádzala výborná spolupráca celého tímu. Najskôr D. Kubica dokázal zachytiť INT iba jediný yard pred našou endzónou.

Hoci sme boli následne donútení puntovať, Lions sme do ničhioho nepustili a ich punt náš special team (konkrétne John Booker) dokázal zblokovať, čím sme si vypracovali základ pre úspešný TD. Jediným levom, ktorý dokázal potrápiť našu obranu, bol QB Dustin Haines (10). Vďaka výbornému pokrytiu WR´s sme ho často nútili k individuálnym runovým pokusom, ktoré sme však dokázali rýchlo a tvrdo zastavovať, čoho nepríjemným výsledkom bolo jeho zranenie v druhom polčase.

Začiatok druhého polčasu nás už tradične zastihol v miernom útlme. Praha hneď vo svojom prvom drive dokázala skórovať TD, ale vďaka neúspešnému extra pointu sme zostali vo vedení 7:6. Táto facka nás rýchlo prebrala a ešte do konca tretej štvrtiny sme náš náskok vrátili na rozdiel jedného TD. Jeho autorom bol Boris Bútora, ktorý si z pozície QB sám dobehol pre 2yardový úspech. Extra point sa nám nepodarilo premeniť a tak na začiatku štvrtej štvrtiny bolo všetko otvorené a naša nervozita stúpala, keďže historický úspech sme mali na dosah.

Všetky obavy sa rýchlo rozplynuli, pretože v poslednej časti zápasu bol na Bulldogs field už len jeden tím, a to domáca Trnava. Postupne sme hru úplne ovládli a pripísali si ešte 9 bodov. Prvých 6 má na svedomí Ivo Klementovič a jeho highlight run pre 32y až do endzóny a v samom závere ešte Mišo Dian – nová posila na pozícii kickera, ktorý premenil FG zo strednej vzdialenosti.

Konečný výsledok 22:6 sa zdá byť jednoznačný, ale všetci prítomní vedia, že sa náš úspech rodil ťažko a Lions nám nedali nič zadarmo. Myslím, že v tomto prípade chváliť jednotlivcov by bolo nefér. Absolutórium patrí obrane za disciplinovaný prístup, zodpovednosť pri plnení svojich povinností a samozrejme za tvrdosť a odhodlanie, s akým počas celého zápasu ničili útočnú snahu Levov. Special teams treba pochváliť za tlak na puntera, z čoho pramenili fatálne chyby hostí a podstatne skrátené pole pre našu offense. Útok taktiež nezostal pozadu. Z Borisových rúk sme síce nevideli žiadny TD pass, ale tri run-ové TD nečakal nikto z nás. Tie by ale neboli možné bez výborných blokov celej offense line, čím sa nám snáď podarilo vyvrátiť klebety zlých jazykov, že sme len passový tím.

Našou slabinou stále zostáva komorná atmosféra za side line pri drivoch hostí, kedy sa zatiaľ nedarí viac zapojiť do hry hlasivky fanúšikov, ktorých sa tento raz zišlo viac ako 200, čo je skutočne veľmi pekné číslo. V konečnom dôsledku môžeme náš výkon hodnotiť viac ako pozitívne a nešetriť slovami chvály. Som presvedčený, že ak sa nám podarí udržať nastolený trend a vyhnú sa nám zranenia, tak aj náš najbližší súper z Příbrami to nebude mať ľahké.

Príďte spolu s nami osláviť piatkový štátny sviatok na Bulldogs field v čo najväčšom počte a vytvorme tak spolu priaznivé podmienky pre našich chlapcov.

Partneri