Česká liga opäť zavíta do Trnavy

08.03.2016

CLAF_MODRA_RGB
Náš klub TRNAVA BULLDOGS splnil podmienky účasti v Českej lige amerického futbalu pre rok 2016 a tak sa opäť Trnavčanom predstaví kvalitný americký futbal. Tak ako aj po minulé roky, aj tento rok účastníkmi najvyššej českej ligy budú oba pražské kluby (Lions a Black Panthers), ale aj Příbramskí Bobcati budú opäť medzi elitou. Novinkou  je účasť Ostrava Steelers a Pardubice Stallions, ktorí sa po roku strávenom v nižšej súťaži vracajú do najvyššej českej ligy. Bohužiaľ pre tento rok sa nebudeme stretávať s tradičným účastníkom najvyššej súťaže a to Brnom Alligators, ktoré zostúpilo až do tretej ligy.

Kvalitu českej ligy v tomto roku pozdvihnú určite aj rôzne zahraničné posily (najmä z USA), pričom už dnes vieme, že jediným klubom, ktorý nebude mať zahraničné posily alebo ich ešte neohlásil, je ostravský klub. Ostatné kluby už posily zo zahraničia avizovali – najviac zahraničných posíl, nielen z USA, budú mať rysy z Príbrami, až osem hráčov bude z iných krajín (dvaja zo Srbska, traja z Nemeckej GFL! A traja klasické importy).

Ak by sme si mali predstaviť súperov, tak by sme mohli začať staronovými tímami.

Ostrava Steelers je tradičným účastníkom súťaží ČAAF a aj napriek minuloročnej účasti v nižšej lige budú zápasy určite lákavým zážitkom pre divákov. Je to pravdepodobne jediný tím, ktorý bude stavať len na domácich hráčoch a nebude sa pokúšať o žiadne zámorské posily. Možno sa im podarí zlákať hráčov z najvyššej poľskej súťaže a týmto spôsobom posilniť svoj káder. S Ostravou otvoríme tento ročník ČLAF v domácom prostredí a to 2.4. o 14:00.

Pardubice Stallions sa po víťazstve v Silver Bowle (finále druhej najvyššej divízie) prebojovali medzi elitu a podľa toho, ako sa snažia posilniť svoj káder (americký Quarterback, Defensive end a Linebecker) nechcú byť v súťaží outsiderom, ale určite by radi prehovorili do bojov o finálovú účasť. Tento tím sa zlepšuje rok od roka a jeho podcenenie by mohlo mať tragické následky pre každého súpera. Tak ako s „oceliarmi“, aj so „žrebcami“ majú naši Bulldogs kladnú bilanciu a ešte ani raz s nimi neprehrali, tento rok však bude naozaj najťažšie túto bilanciu udržať.

Ani pražské levy, tak ako sme u nich zvyknutí, nenechávajú nič na náhodu. „privezú“ americké posily. Okrem hráčov bude medzi posily opäť patriť ich minuloročný Head coach, Kyle Duncan. Zároveň sa pražáci posilnili na pozíciách QB (Matt Silva), DE (James Brooks), ktorý je dokonca bývalý hráč z Division I tímu Arizona State University a zatiaľ posledná posila je Defensive back Alex Holmes, ktorý tiež hrával na arizonskej univerzite (University of Northen Arizona). Je úplne jasné, že povestné Roar Lions Roar bude pražskými ulicami určite počuť. Či sa im podarí zlomiť niekoľkoročnú dominanciu ich pražských rivalov je však stále otázne.

Keď sa pozriete na súpisku Bobcats pre nadchádzajúcu sezónu, je Vám hneď jasné, že Rysy to myslia viac než vážne s útokom na tohoročný Czech Bowl a že pevne veria, že sa im podarí prelomiť smolu z posledných dvoch finále, ktoré prehrali nie príliš lichotivým spôsobom. Dominancia PBP v českej lige je zjavne tŕňom v oku nielen Prague Lions, ale ani bývalí spoluhráči „čiernych panterov“ (väčšina hráčov Bobcats hrávala v tímoch Prague Panthers, Prague Black _Hawks a neskôr Prague Black Panthers). Z Nemecka do Příbrami putujú Ron Linder, Robert Kuhn, Markus Franke. Títo hráči doteraz obliekali dres prvoligového Dresdenu Monarchs a bude určite zaujímavé sledovať akú kvalitu prinesú do „zemí českých“. Ďalšou posilou sú dvaja srbskí Linebeckri a v neposlednom rade D.D. Goodson z USA. Otázne je, či výpočet importov týmto končí, alebo predsa len Bobcats siahnu ešte hlbšie do vrecka a angažujú aj ďalších hráčov. Ako minulý rok aj tento bude viesť tím z mesta neďaleko Prahy, nemecký tréner Sebastian Fander.

A dostávame sa k poslednému účastníkovi ČLAF a to k Pražským čiernym panterom. Tím, ktorý dlhé roky (ak zoberieme do úvahy predchodcov Panthers a Black Hawks) dominuje posledné roky českému americkému futbalu, sa tento rok prekvapivo zaviazal nehrať v českej lige s importami. Či to znamená, že sa ešte oveľa viac zamerajú na AFL, kde sa im rok od roku darí lepšie a lepšie, alebo je to len ústupok zmierniť priepastný rozdiel medzi týmto klubom a zbytkom ligy, ukáže len čas. Napriek tomu, tak ako pominulé roky, budú panteri určite rátať s účasťou v Czech Bowle a ich sila bude opäť viac záležať na tom, akú zostavu sa rozhodnú postaviť. Je pravdepodobné, že v plnej sile to bude opäť veľmi dominantný tím s predpokladom na víťazstvo v ďalšom ročníku.

Našich Bulldogs čaká túto sezónu naozaj veľa ťažkých súperov, no napriek tomu pevne veríme, že aj za pomoci našich amerických posíl Tyrell West (QB), Ja Vontae Hence (WR/DB) a Jarred Johnson (LB) sa nám podarí dosiahnuť na tú métu najvyššiu a to víťazstvo v Czech Bowle, čo by bol jednoznačne náš najväčší úspech.

Okrem ČLAF sa náš klub predstaví aj na domácej scéne v novom ročníku SLAF. S poľutovaním Vám musíme oznámiť, že najväčší rival nášho klubu, Bratislava Monarchs, sa do tohto ročníka neprihlásil a tak naši fanúšikovia nebudú môcť vidieť reprízu minuloročného finále. Náš klub je nasadený v tomto ročníku priamo do semifinále, ktoré sa odohrá 18.6 a náš súper vzíde z výsledku základnej časti.

GO BULLDOGS GO!!!

Partneri