Rubrika: Správa o stave Bulldogs

09.04.2016

V tejto Rubrike sa Vám budeme snažiť prinášať názory hlavného trénera Johna Bookra na uplynulé udalosti, prípadne jeho názory na situáciu v tíme, zhodnotenie zápasov a pohľad do budúcnosti. Dnes sa John zameral na náš minulotýždňový zápas so Steelers a nadchádzajúci zápas s Bobcats, tu sú jeho postrehy:

Zápas začal pomaly, myslím si, že útok nebol dostatočne sústredený v prvom drive. Urobili sme príliš veľa chýb, čo viedlo k tomu, že náš úvodný drive bol neúspešný. Napriek tomu, že útok nakoniec bol schopný získavať yardy, stále je čo zlepšovať. Stredobodom útoku v tomto zápase bol nový WR Ja Vontae Hence #4, tak ako aj v prípravných zápasoch, ale budeme potrebovať , aby viac hráčov dokázalo byť užitočných v našej útočnej snahe. V zápase sa nám podarilo dvakrát skórovať pri special teamoch a taktiež sme dokázali získavať dobrú pozíciu na ihrisku vďaka dominancii obrany v prvom polčase. Ivan   Klementovič (#28, pozn. red.) mal niekoľko pekných behov a v budúcnosti bude pravdepodobne dostávať viacej priestoru, ako bol v tomto zápase. Taktiež naša offense line bola veľmi úspešná pri vytváraní dier pre našu behovú hru, no rovnako je ešte veľa čo zlepšovať. V druhom polčase, po dosiahnutí skóre 39:0, sme opäť v útoku stratili koncentráciu a pozornosť. Následne sme mali niekoľko drive-ov, v ktorých sa nám nepodarilo nič vytvoriť. Dôvodom bolo neplnenie si povinností a dropnuté prihrávky na WR, čo sú z môjho pohľadu jasné príznaky straty koncentrácie. Ak chceme mať taký typ útoku, ktorý je schopný skórovať permanentne, musíme sa vyvarovať takýmto chybám a stratám koncentrácie.

Obrana bola pripravená hrať proti QB-mu, ktorý sa viac spoklieha na passovú hru, no podarilo sa jej celkom slušne prispôsobiť sa na RB, ktorý musel hrať QB-ho. Toto sa však darilo len do druhého polčasu. Myslím si, že na začiatku zápasu sa Ostrava snažila hrať ich normálnu offesne, na ktorú sme boli pripravení. V prvom polčase bolo vidieť, ako dobre sa naša obrana pripravila na útok Steelers. Druhý polčas však mal už iný priebeh. Ostrava sa rozhodla v podstate len behať a dokázali veľmi dobre blokovať náš front seven. Naša obrana nebola na toto pripravená a beriem za to plnú zodpovednosť na seba. Jasne sa to ukázalo v druhom polčase, keď sme dovolili Ostrave skórovať dva touchdown-y a korigovať skóre na 39:13. Je to aj výsledkom  toho, že Ostrava má mentalitu tímu, ktorý hrá tak tvrdo ako dokáže, bez ohľadu na skóre.  V budúcnosti musíme byť pripravení sa prispôsobiť čomukoľvek, čo náš súper na nás vytiahne. Tak isto musíme byť pripravení hrať na vysokej mentálnej a fyzickej úrovni celé štyri štvrtiny. V tomto smere sa máme čo učiť od Ostravy. Boli pripravení hrať bez ohľadu na výsledok a my sme im dovolili byť na konci silnejší ako sme boli my. Toto všetko vnímam a beriem za to zodpovednosť, najmä za druhý polčas a jeho výsledok. Musíme pracovať tvrdo a poučiť sa z tohto zápasu a dokázať sebe aj ostatným, že vieme hrať celý zápas.

Hra našich special team-ov bola najslabšou stránkou našej hry. Áno, skórovali sme dvakrát pri punt returne, čo je pozitívum našej hry pri tejto časti zápasu. Dokázali sme vytvárať dobré bloky  pre našich returnerov, no stále musíme veľa zlepšovať na strane kick off-u, kick returne a field goal-e. Tímy v prípade týchto herných situácií sa jednoznačne musia zlepšiť, ak chceme vyhrávať zápasy. Skúsime iné schémy a iných hráčov, aby sme vyriešili tieto nedostatky.

Napriek všetkému sme vyhrali, čo je vždy veľmi dobré. Dokázali sme posúvať loptu a robiť hry a nakoniec sme spustili aj mercy rule (pravidlo sa spúšťa, keď je rozdiel skóre viac ako 35 bodov – čas vtedy nestojí a konštantne plynie, pozn. red.), čo sa nám už dlho nepodarilo. V obrane sme dokázali prenikať cez Ostravský útok a donútiť súpera pre stratu yardov. Zároveň budeme musieť naďalej pokračovať na strane útoku v prekonávaní súperovej obrany, aby sme boli úspešní. Podarilo sa nám zvýšiť disciplínu hráčov, oproti prípravným zápasom, čo vyústilo v menej personal fouls a celkovo k menšiemu trestaniu nášho tímu.

Ostrava je mladý tím, ale sú schopní hrať tak tvrdo, ako len dokážu, čo je obdivuhodné a ja ich za to rešpektujem. V lige vládne názor, že bude ťažké pre nich vyhrať akýkoľvek zápas, ale to nič nemení na ich prístupe a túžbe hrať futbal. Ich hra v druhom polčase ukázala, akú vnútornú silu má tento tím.  Dobré tímy vždy, každú jednu hru, hrajú naplno bez ohľadu na okolnosti. Aj napriek faktu, že Ostrava nemá importy a má veľa mladých, menej skúsených hráčov, ich prístup bude stáť za akýmkoľvek úspechom, ktorý dosiahnu.

Aby sme sa ako tím pohli dopredu, musíme sa vždy sústrediť len na nás a snažiť sa stále byť lepší a lepší. Bobcats, nasledujúci súper, sú naozaj talentovaný tím. Samotný fakt, že posledné dva ročníky hrali vždy finále, je jasným príkladom toho, aký dobrý tím sú. A ja predpokladám, že budú ešte lepším tímom ako doteraz. Majú toho istého trénera ako minulý rok, čo znamená, že rovnaký systém budú hrať druhým rokom. V americkom futbale sa vždy ukážu skúsenosti. A práve to, že už majú skúsenosti so systémom, bude ich veľkou výhodou. V zápase s nami síce budú favoritmi, ale to nám len dáva možnosť dokázať sebe a ostatným, že sa môžeme porovnávať s tými najlepšími. Prioritou pre nás v tomto zápase bude správne plniť naše úlohy a pokyny počas celého zápasu a to s tým najlepším prístupom, aký len dokážeme vyprodukovať. Na toto sa musíme sústrediť zakaždým ako vstúpime na ihrisko. V americkom futbale je ťažké poraziť kohokoľvek, o to ťažšie ak robíte zbytočné chyby. Preto pracujeme aj na našej kondícii. Odohrať kompletné štyri štvrtiny na vysokej úrovni je záležitosť rovnako mentálna ako aj fyzická. Keď ste totiž unavení, je veľmi ťažké sa sústrediť a myslím si, že práve toto sme videli v našom poslednom zápase. Úroveň v českej lige ide dramaticky hore a pokiaľ chceme byť vyrovnaným súperom a zlepšiť výsledky z predchádzajúcich rokov, tak naša úroveň musí byť ešte vyššia. Ako tréner sa musím sústrediť na veci, ktoré dokážem ovplyvniť, v našom prípade to je celý náš tím. Všetci vieme, že Bobcats sú ťažký protivník, ale bez ohľadu na to s kým hráme, je naším cieľom hrať najlepšie ako dokážeme. V prípade, ak budeme hrať ten najlepší futbal, aký dokážeme, výsledok sa dostaví sám. Vždy je cieľom hrať najlepšie ako vieme, bez ohľadu na protivníka. Toto je jediné čo reálne vieme kontrolovať a ovplyvniť, sústrediť sa na veci, ktoré neviete ovplyvniť je strata času a energie, ktorej naozaj nemáme na rozdávanie.

Najlepšie na zápase s Ostravou je, že sa môžeme a chceme zlepšovať, a to aj napriek nášmu víťazstvu. Každý z hráčov, napriek výhre proti Ostrave, nebol spokojný a to mi dokazuje, že náš tím sa veľmi zmenil. V minulosti sme oslavovali každé víťazstvo, bez ohľadu na to, aké bolo. Teraz sami od seba očakávame, že budeme hrať na vyššej úrovni a nie sme spokojní, ak túto úroveň v zápase nedosiahneme. Toto je najdôležitejšia vec v snahe sa zlepšovať. Učíme sa ako byť viac súťaživí a ako byť naozajstný tím. Samozrejme, chce to čas, ale ideme tým správnym smerom. Kľúčové bude zostať sústredený na zlepšovanie seba samých a pokiaľ to dokážeme, budeme veľmi šťastní z výsledkov.

 

V najbližšej dobe Vám prinesieme aj názory našich troch amerických posíl.

Partneri