Slovenskí tréneri vo farbách Bulldogs

american-football-wallpaper-hd
12.03.2018

V tomto roku nastali zmeny v celom trénerskom „staff-e“ v našom klube. Okrem zmeny na pozícii hlavného trénera sme rozšírili trénerský tím seniorského programu o dve nové tváre, Mariána Fečka, ktorý sa stal Ofenzívnym koordinátorom, Romana Ira, ktorý prijal pozíciu trénera D-line a asistenta nového Defenzívneho koordinátora Juraja Zachara. Marián a Roman sa zapojili do trénerského procesu potom ako zavesili kopačky „na klinec“. Veľmi sa tešíme, že bývalí hráči, ktorí dlhé roky aktívne pôsobili v našom klube, nezanevreli na neho a naďalej chcú odovzdávať svoje skúsenosti a znalosti ďalším hráčom. Rozširovanie trénerského tímu o „domácich“ trénerov, je naša dlhodobá koncepcia a veríme, že jediná správna cesta k rozvoju klubu ako takého. Preto sme sa s nimi porozprávali, ako vnímajú svoje posty, situáciu v Bulldogs a ich predstavy o budúcnosti nášho klubu.

 

Marián Fečko (Ofenzívny koordinátor)

Marián pôsobí v našom klube viac ako 5 rokov, počas ktorých hrával na pozíciách Quarterback a Wide receiver (štatisticky je na pozícii quarterbacka neporazený v Českej najvyššej lige). Je preto logické, že zostal v útoku aj ako tréner.

Stal si sa tento rok trénerom z pozície hráča, ako vnímaš túto zmenu? Je to iné byť trénerom?

Úprimne povedané, ako ten, koho omnoho viac baví behať po ihrisku, než kibicovať na sideline, to nemôžem označiť za zmenu túžobne očakávanú. Telo však už nedovoľuje ani ten mini výkon, ktorý som ako hráč predvádzal a tak toto vnímam ako príležitosť zostať pri futbale čo najbližšie. A v podstate aj s možnosťou ako tak vplývať na hru samotnú.

V rámci uvedenia vecí na pravú mieru ale považujem za potrebné povedať, že vzhľadom na nulové formálne „vzdelanie“ v tejto oblasti, vnímam svoju pozíciu skôr ako asistent trénera, než tréner v tom pravom slova zmysle. I keď zapájaním sa do trénovania juniorského programu v minulej sezóne som mal možnosť skúsiť si čo taká systematickejšia príprava určitej skupiny (mal som na starosti ofenzívnu časť našej hry) obnáša, tých skúseností nie je ani zďaleka veľa, a preto som s označením tréner vo vzťahu ku mne radšej opatrnejší. Tomu primerane je nastavený aj náš „profesionálny“ vzťah s novým head coachom.

Samozrejme, trénerská pozícia je niečo úplne iné ako byť hráčom. Z pohľadu hráča je to pomerne jednoduché, priprav sa na zápas ako najlepšie vieš po fyzickej stránke, poznaj svoje povinnosti v každej jednotlivej hre a disciplinovane dodržiavaj gameplan a taktické pokyny trénera.

U trénera je to predsa len trošku komplexnejšie. Ak odhliadnem od iného spôsobu prípravy na tréning a zápas, či vôbec formy zapájania sa do tréningového procesu a priebehu zápasu, aj na základe skúseností z minuloročnej „juniorky“, ja osobne vnímam asi ako najvýznamnejšiu rozdielovú záležitosť práve pocit zodpovednosti za výsledok tímu, prípadne zverenej skupiny. Keďže tréner v zápase síce naordinuje konkrétne pokyny, ale za hráčov hru neodohrá, a teda priamo už neovplyvňuje to ako sa jeho taktické pokyny uvedú do reality a ako sa jednotliví hráči majú zachovať na ihrisku, o to viac musí venovať celej ich príprave pred samotným výkonom. Vzhľadom na rôznorodú skladbu hráčov, či už po stránke veku, talentu, ale najmä povahy, to asi v žiadnom klube na Slovensku nie je vždy úplná „brnkačka“. Obzvlášť, keď chce tím pomýšľať aj na nejaké úspechy.

Ak sa však tvrdo natrénovaná príprava podarí pretaviť do pozerateľnej hry a víťazstiev na ihrisku, sú radosť z úspechu a pocit zadosťučinenia o to motivujúcejšie.

 Ako sa ti spolupracuje s novým Head Coachom? V čom vidíš jeho prínos?

Zatiaľ je spolupráca s novým head coachom veľmi príjemná. Po ľudskej stránke je Jimmy veľmi priateľský, bezprostredný a plný entuziazmu, ktorý sa snaží posúvať smerom k chalanom a nenásilným spôsobom ich motivovať k čo najintenzívnejšiemu výkonu na tréningu.

Devízami sú určite jeho bohatá futbalová minulosť a poznanie množstva herných systémov, ako aj úžasné atletické schopnosti, ktoré mu umožňujú s absolútnou ľahkosťou názorne predviesť a dozerať na správne učenie sa v podstate všetkých individuálnych schopností, potrebných pre jednotlivé pozície. V spojení s jeho oduševneným prístupom to v sezóne, kde nezanedbateľnú časť tímu tvoria úplní nováčikovia, prípadne juniori, rozhodne vnímam ako veľmi prínosné.

 Ako sa ti páči koncepcia a tréningy nového HC?

Z hľadiska koncepcie hry, ide o pomerne jednoduché kombinácie, najmä z dôvodu, že v tejto sezóne pracujeme v prevažnej miere s novšími hráčmi, ktorí v nemálo prípadoch majú naozaj minimálne, alebo aj žiadne skúsenosti s futbalom. Pre čo najrýchlejšie pochopenie aj u tých najmenej skúsených, coach správne zvolil jednoduchšie herné koncepty, ktoré nám však umožnia reagovať v podstate na všetky situácie.

Pokiaľ ide o tréningy, mne sa páči, že napriek väčšiemu výskytu chalanov, ktorí potrebujú viac času na zoznámenie sa s futbalom ako takým, majú tréningy pod coachovým vedením svižný priebeh, podľa potreby sa intenzívnejšie venuje konkrétnej pozičnej skupine, u ktorej to považuje za najpotrebnejšie a snaží sa o čo najmenšie prestoje pri vysvetľovaní konkrétnych situácií.

Čo očakávaš od tejto sezóny a čo očakávaš od najbližších rokov?

Po minulej sezóne, ktorú by zrejme mnohí z nás radšej vymazali z pamäti, sa tím rozhodol zostať hrať súťažný futbal len na Slovensku. S celkovým víťazstvom v slovenskej najvyššej mužskej súťaži už náš klub má skúsenosť a po nie najkrajšej minulej sezóne, by sa naspäť na špicu istotne veľmi rád vrátil. I keď vzhľadom na možnosť sústrediť sa výlučne na jednu súťaž sú očakávania veľké, nedá sa ignorovať fakt, že hráčsky káder prešiel pomerne výraznou obmenou, a tak znovuzískanie titulu v tejto sezóne istotne nebude jednoduché.

Do vzdialenejšej budúcnosti verím, že sa klubu podarí výrazne, hlavne kvalitou a počtom „zväčšiť“ juniorský program, ktorý bude v budúcich rokoch zásobovať „seniorku“ kvalitnými hráčmi a ktorý ja osobne považujem za nevyhnutný základ fungovania akéhokoľvek úspešného športového klubu.

 

Juraj Zachar (Defenzívny koordinátor)

Dlhoročný asistent všetkých zahraničných trénerov pôsobiacich v Trnave Bulldogs, ktorý mal na starosti secondary. Mal možnosť  nachytať veľa skúseností najmä od amerických trénerov, ktorí boli 4 roky v našom tíme a tak logicky, v čase prestavby tímu sa ujal pozície defenzívneho koordinátora a taktiež výrazne pomohol s rozbiehajúcim sa juniorským programom.

Túto sezónu si z pozície asistenta prešiel na pozíciu defenzívneho koordinátora, v čom je to nové pre teba?

Prirodzene je to nové najmä v komplexnosti vnímania celej obrany, a to či už v rámci tréningov, skautovania hry súpera a aj samotného playcallingu počas zápasov. Kým doteraz som sa venoval hlavne technike hráčov secondary a ich úlohám, teraz je pre mňa nevyhnutné vedieť detailne o pohybe všetkých 11 hráčov obrany na ihrisku, snažiť sa využiť silné stránky nášho teamu a atakovať prípadné slabiny súpera. Je to určite veľká výzva.

Ako vnímaš nového trénera? ako asistent si pracoval pod všetkými zahraničnými trénermi u Bulldogs, vieš ich porovnať?

Jimmie má v sebe neutíchajúci príval energie, je emotívny a pritom si dokáže zachovať nadhľad, má za sebou veľmi zaujímavú hráčsku kariéru a je nepochybné, že futbalom doslova žije. Každý zahraničný tréner, ktorý doteraz v Bulldogs pôsobil, nášmu teamu niečo odovzdal. Každý mal svojský prístup k tréningom, k hráčom, k zápasom, od každého z nich sme sa mohli naučiť o futbale nové veci a snažiť sa porozumieť komplexnosti tohto športu. Jimmie má moderné metódy, ovláda zaujímavé detaily týkajúce sa fyzickej prípravy hráčov a určite prinesie zaujímavé novinky aj do našich zápasových návykov.

Ako sa ti s ním spolupracuje? Čo by si očakával od nového trénera v obrane?

Spolupráca je zatiaľ veľmi dobrá, našli sme spoločnú vlnovú dĺžku k futbalovým aj nefutbalovým témam, ten jeho balík energie je dosť nákazlivý a priznám sa, že na jeho tréningoch sa mi darí mať skoro stále dobrú náladu J Už pri prvých debatách s ním o našej obrane nadväzujúcich na sledovanie zápasov z minulých sezón bolo jasné, že si uvedomuje naše silné aj slabšie stránky a tomu prispôsobíme aj zamýšľané obranné schémy. Ako bývalý cornerback má neoceniteľné rady pre našich hráčov, hlavne rôzne detaily k technike a čítaniu hry, ktoré všetkým chalanom pomôžu sa opäť výrazne zlepšiť.

Čo očakávaš od tejto sezóny a čo očakávaš od najbližších rokov?

V tejto sezóne sa budeme snažiť zapojiť čo najviac mladých hráčov do seniorského programu a urobiť tak ďalší krok v rámci generačnej výmeny, ktorá sa u nás začala vo väčšom rozsahu pred predchádzajúcim súťažným ročníkom. Je pre nás novinkou, že po dlhých rokoch nebudeme hrať v českej lige, čo mnohých hráčov a ľudí okolo nášho teamu (vrátane mňa) mrzí. Na druhej strane práve s prihliadnutím na obmenu našej súpisky je to prirodzený krok, od ktorého očakávam stabilizáciu hráčskeho kádra a vytvorenie silnej základne pre ďalšie ročníky. Je skvelé sledovať viacerých starších hráčov, ako sa juniorom venujú a pomáhajú im pochopiť čo najviac aspektov futbalu, spolu s Jimmieho energiou a výnimočným materiálnym zázemím v našom klube ma to napĺňa optimizmom smerom do budúcich sezón.

 

Roman Iro (asistent defenzívneho koordinátora a tréner D-line)

Viac ako 5 rokov hrával aktívne za Bulldogs na pozícii Nose Tackle/Defensive Tackle, kde bol postrachom súperových „offensive lines“. Bol známy medzi hráčmi, súpermi a rozhodcami svojou tvrdou, agresívnou, no za to čestnou a férovou hrou. Po skončení aktívnej kariéry sa rozhodol trénovať hráčov defensive line a svoje prvé skúsenosti odovzdal hráčom v minuloročnej sezóne juniorského programu.

Rovnako ako Marián si sa stal z hráča trénerom (asistentom), bol si veľmi aktívny v juniorskom programe, ako sa ti páči táto pozícia?

Ahoj, pozíciu  a svoju rolu nevnímam ako novú, nakoľko som už participoval na juniorských programoch, ktoré sa pod hlavičkou Trnava Bulldogs uskutočnili historicky. Tým, že sa k nej opakovane vraciam, je vlastne aj odpoveďou na túto otázku, ak by sa mi nepáčila a nenapĺňala ma, tak by som sa k nej nevracal.

Teraz sa spýtam na juniorský program, klub chystá nábory do tohto programu, ktorý začne v júni, čo očakávaš od nového ročníka?

Moje očakávania, resp. skôr túžby sú v tomto smere rovnaké a to, že sa stretneme s novými tvárami, ktoré budú zapálené pre americký futbal, “hladné” naučiť sa nové veci, rozvíjať svoj potenciál po všetkých stránkach a zabojovať o úspech v drese Bulldogov v juniorskej lige.

Čo podľa teba môžu hráči v juniorskom programe čakať? Prečo by mali mladí hráči skúsiť hrať práve americký futbal?

Ktokoľvek kto sa rozhodne vyskúšať americky futbal v našom klube, môže počítať s tým, že dostanete  šancu naučiť sa  základy amerického futbalu, osobný prístup od trénerov, výrazné zlepšenie fyzickej kondície a v neposlednom rade získa kopu nových kamarátov a zážitkov.  Americký futbal je krásny a férový šport, kde sa uplatnia všetky druhy talentov ako aj všetky druhy postáv, garantujeme, že všetkým tým, ktorí s nami vydržia, nájdeme miesto v mužstve a dostanú šancu v zápasoch ukázať, čo sa v nich skrýva.
Čo je potrebné pre mladého chalana, aby mohol začať s americkým futbalom? je potrebné mať špeciálne schopnosti?

Potrebná je hlavne chuť , pevnú vôľu a  odhodlanie, na všetkom ostatnom budeme spolu pracovať a rozvíjať to. V mužstve si nájdu uplatnenie všetky výškové aj váhové kategórie juniorov, v tom je veľké čaro amerického futbalu.

Partneri