SFL 2019 – Čo nás čaká a neminie v tomto ročníku?

Bulldogs-Warriors_Pribila-9
25.03.2019

Najbližšiu nedeľu sa nám začína SFL 2019, Zvolen Patriotos privítajú Nitru Knights a tak si predstavme dnes účastníkov SFL 2019.

 

Do tejto sezóny vstupujú Bulldogs ako obhajcovia titulu. Nová sezóna samozrejme prináša aj nové situácie a zmeny v lige ako takej. V tomto ročníku sa tímy premiérovo popasujú o trofej Chucka Bednarika ( Bednarik Trophy). Okrem Bulldogs to budú Nitra Knights, Zvolen Patriots, Žilina Warriors a staronoví účastníci SFL Bratislava Monarchs.

Počas Off-Season veľa z našich súperov zbrojilo a rozširovalo svoje rady. Poďme si teda predstaviť jednotlivých účastníkov, začneme s Nitrou. Práve tam sa diali najväčšie zmeny.

 

NITRA KNIGHTS

Nitra či si to niekto uvedomuje alebo nie, je jeden z najstarších klubov amerického futbalu na Slovensku. Z jej radov vyšli rôzne zvučné mená. Bohužiaľ, v posledných rokoch sa tento klub viac hľadá a nedosahuje pozície z čias zašlej slávy. To sa však isto zmení tento rok, kedy Nitrančania posilnili na viacerých frontoch, pričom nielen na hráčskych pozíciách prišlo k zmenám, ale posilnili sa aj trénerské pozície. Podľa zverejnených informácií, sa na pozíciu RB, vracia Offensive Player Of The Year 2016, Lukáš Kreškóci. Zmena, ktorá sa dá považovať za najvýraznejšiu, nastala aj na pozícii QB. V novej sezóne povedie ofenzívu Knights, do konca aj ako offensive coordinator, skúsený bývalý hráč Trnavy Bulldogs a Topoľčany Kings, Boris Bútora. Okrem týchto dvoch mien si to do Knights nasmerovali aj hráči ako Martin Pargáč alebo Ivan Klementovič (ten by mal pôsobiť ako tréner running backs). Ďalšou posilou je Michal Lorincz, opäť z Trnavy. Nitra posilnila aj v obrannej časti trénerskej zostavy, keď z Bratislavy prichádza tréner Belička. Toľko k Nitre.

 

ŽILINA WARRIORS

Teraz niečo k minuloročnému finalistovi a vicemajstrovi Slovenska Žiline Warriors. U žlto-zelených nastalo zemetrasenie na pozícii HC. Warriors. 21.11.2018 ohlásili nového HC M. Campella. No ten sa v Žiline dlho neohrial a už vo Februári 2019 s ním Warriors ukončili spoluprácu. Ako dôvod na svojej FB stránke uviedli, že: ,,M. Campell si neplnil zmluvné záväzky a prišlo aj k viacerým nezhodám.” Na pozíciu HC bol následne menovaný M. Firment, ktorý je súčasťou tímu už tretiu sezónu. Večne druhý tím slovenskej ligy sa každý rok snaží prekročiť svoj tieň a spomínanú nálepku. Trikrát po sebe bola Žilina Warriors vo finále ligy a trikrát nedosiahla na trofej. Nad jej sily boli dvakrát Bulldogs a raz Monarchs. Oba tímy budú tento rok súčasťou ligy a teda šanca na prelomenie tejto „smolnej“ série nie je vysoká. No pevne veríme, že Žilinčania urobili všetko preto, aby sa im podarilo konečne zdvihnúť trofej nad hlavu.

 

ZVOLEN PATRIOTS

Klub, ktorý je povestný svojím futbalovým srdcom, pre ktoré je každá prekážka len ďalšou prekážkou, ktorú prekoná. Každým rokom však Zvolenčania skôr ako o popredné priečky bojujú o prežitie a každým rokom sa čaká, či sa im už konečne podarí odraziť od dna. Z tábora klubu spod Pustého hradu neprichádzajú žiadne správy o výrazných zmenách a jediné info, čo sa k nám dostalo je, že sa podarilo veľmi dobre zapracovať juniorských hráčov do seniorského tímu. A tak teda všetci dúfame, že to zvýši kvalitu ich tímu a teda celej ligy. Úspechom Patriots bude určite účasť v semifinále ligy.

 

BRATISLAVA MONARCHS

Monarchs zbierali skúsenosti počas uplynulého roku v Rakúskej AFL. Tento rok, na rozdiel od minulej sezóny, sa Monarchs zúčastnia SFL, aj keď v oklieštenej forme. Keďže odohrajú len 4 zápasy (dva doma a dva vonku), tak začnú ligu s troma kontumáciami. Ich pôsobenie sa určite primárne zameriava na návrat do AFL, z ktorej po minuloročnej sezóne zostúpili. Je pravda, že sú najhorúcejšími kandidátmi na postup do AFL a preto všetko úsilie smerujú týmto smerom. Sami oznámili, že v SFL sa pokúsia dať čo najväčší priestor hráčom druhého a tretieho sledu, ale otázka je, či ich majú dosť, aby nemuseli hrávať ich starting hráči z DIV I.. Monarchs využili pre-Season hlavne v podobe viac-násobnej Scrimmage. S mužstvami napríklad ako Graz Giants. Či už bude hrať „B“ tím, alebo nie, Monarchs sú jednoznačne favoritmi SFL na zisk novej trofeje.

 

No a domáci Bulldogs ako obhajcovia majstrovského titulu? Ako každý rok, v tíme nastali príchody a odchody rôznych hráčov. Bez ohľadu na to, Bulldogs sa opäť budú snažiť zvýšiť kvalitu svojho herného prejavu a ich cieľom je reálne obhájenie majstrovského titulu. Mužstvo bude naďalej vedené Jamesom Suttnom, ktorému budú v coaching staff-e pomáhať Marián Fečko, Juro Zachar a Roman Iro. Ťažko odhadnúť kam sa Bulldogs dostanú, ale iné ako účasť vo finále ligy bude pre nás isto sklamaním.

 

Bez ohľadu na to, ako dnes vyzerajú jednotliví účastníci, jedno je isté. Hladní za Bednarik Trophy sú rovnako všetci. Takže sa máme na čo tešiť!

 

Bulldogs otvoria svoju sezónu prvým zápasom proti Zvolen Patriots, ktorý sa uskutoční na Slávii v sobotu 6.4. o 14:00.

 

!GO BULLDOGS GO!

Partneri