Ako prebiehal kemp IFAF v Dallase?

World Development Team
09.03.2015

World Development Team je projekt svetovej federácie IFAF, ktorá už niekoľko rokov pozýva juniorských hráčov a trénerov na týždenný kemp do USA. Kemp je vedený kvalitnými trénermi a hráči a tréneri z celého sveta v ňom jednak zdokonaľujú svoje schopnosti a zároveň sa pripravujú na priateľský zápas proti týmu USA, ktorým je kemp zakončený. Na konečnú súpisku sa samozrejme nedostanú všetci účastníci, ale motivácia je určite veľká. Hrá sa totiž na pravdepodobne najlepšom štadióne na svete – na štadióne Dallas Cowboys. Nášmu odchovancovi Pavlovi Durinovi sa podarilo prebojovať cez konkurenciu a vyskúšať si atmosféru tohto štadióna na vlastnej koži. Nám to samozrejme nedalo a museli sme Paľa vyspovedať.

TB: Ako vyzerala tvoja cesta k nominácií do Team World?
PD: Americkému futbalu sa venujem 2 roky, začal som ako 17 ročný a súčasne som začal hrávať juniorskú aj seniorskú ligu. Dostať sa do nominácie IFAF nebolo ťažké. Do každého klubu amerického futbalu v SR bola poslaná prihláška, takže stačilo len zareagovať na možnosť, ktorá bola ponúknutá. Prebojovať sa do finálneho výberu v USA už ale bolo o inom.

11034687_914693978552275_868469770_o

TB: Ako prebiehal kemp? Ako vyzerali Vaše tréningové dni?
PD: Camp sa začal v pondelok kde sa zbehlo cca 70 chalanov z celého sveta. Ubytovanie sme mali super, peši 20 minút od AT§T Stadium. Transport z hotela bol každý deň 8:00. Po príchode na tréningové ihrisko sme sa pripravili a začali trénovať. Prvý deň sa nám predstavili tréneri a po spoločnej rozcvičke sme si našli coachov, ktorí boli rozdelení podľa jednotlivých pozícií. Môj coach (Cornerback) sa volal James Higham. Tréningy boli 2-fázové, doobeda a poobede. Náročnosť sa postupne stupňovala. Na poobedných tréningoch sme sa venovali individuálnym schopnostiam a v druhej fáze sme zostavovali team a hrali útok proti obrane – 1vs1, 7vs7 a 11vs11.

11025463_914694008552272_1229751969_o

TB: Čo si prežíval, keď si prvý krát vstupoval na štadión Dallasu Cowboys? Aké je hrať na AT&T Stadium?
PD: Pre každého hráča to bolo splnenie sna. Aj samotní tréneri hovorili, že je to pre nich veľká pocta. Moje pocity, keď som vybehol na field boli úžasné. Predsa len, kto z hráčov amerického futbalu v Európe si môže povedať “hral som na NFL štadióne v Dallase” :)

TB: Mal si možnosť trénovať a hrať s mnohými hráčmi z Ázie, Európy, Afriky či Južnej Ameriky. Vedel by si porovnať na akej úrovni je americký futbal v jednotlivých častiach sveta?
PD: Môžem s radosťou povedať, že úroveň amerického futbalu na Slovensku je veľmi dobrá. Mal som možnosť vidieť a zažiť jednotlivé trénovacie postupy Američanov a zistil som, že sa vôbec nelíšia od toho, čo nás učia v Trnava Bulldogs. Zastúpenie zo sveta bolo znamenité, boli tam hráči z Talianska, Rakúska, Švajčiarska, Srbska, Dánska, Švédska, Holandska, Španielska, Portugalska, Turecka, Saudskej Arábie, Japonska, Južnej Kórei, Austrálie a mnohých ďalších. Najväčším prekvapením pre mňa boli Japonci a ich takmer 100% disciplína. S radosťou som ich pozoroval a veľa som si z ich hry zobral.

11046127_914693928552280_26039562_o

TB: Ktoré 3 veci, ktoré ti dal tento tréningový pobyt v USA hodnotíš ako najväčší prínos?
PD: Za najväčšiu výhodu kempu pokladám mentálnu pohodu, ktorú som si odtiaľ priniesol so sebou. Zistil som, že som konkurencie schopný a to s takými hráčmi, ktorí sa americkému futbalu venujú viac ako 5 rokov. Veľmi ma to namotivovalo do ďalších tréningov a zápasov ktoré ma čakajú. Ďalej to bola možnosť pocítiť mentalitu Ameriky a hráčov. Veľmi rád by som ju preniesol do klubu a k juniorom. Treťou top vecou je pre mňa spomienka na pravý texaský steak :)

TB: Plánuješ vo svojej kariére návrat na trávniky NFL?
PD: Ak by sa naskytla v blízkej dobe možnosť ísť do USA hrávať futbal, určite by som šiel. Myslím si, že na NFL trávnik sa ako hráč nedostanem, ale nádej umiera ako posledná. Skôr sa plánujem venovať americkému futbalu tu v SR a rozvíjať ho.

Partneri