Bulldogs priviezli z Prahy nie len prehru

16-04-23 - PBP-BUL-02
26.04.2016

Tretí zápas odohrali Bulldogs na horúcej pôde Prague Black Panthers, ktorí nemali dobrý vstup do oboch líg. V AFL prehrali prvé dva zápasy, v ČLAF prvý proti rivalom z Hostivaři. Keďže PBP mali bye week v AFL, všetci predpokladali, že proti nám postavia to najlepšie, čo majú a budú chcieť vyhrať (proti Ostrave Steelers im stačil aj B-tím na výhru) tak, aby opäť ukázali svoju dominanciu v Českej lige.

16-04-23 - PBP-BUL-06

Začiatok prvej štvrtiny sa odohrával viac či menej v dominancii obrán na oboch stranách. Oba úvodné drivy tímov boli zastavené obranami, dokonca ten PBP turnoverom on downs, teda tak, že PBP  nezískala potrebných 10 yardov a novú sadu 4 pokusov ani na štvrtý down. Nešťastný moment pre Bulldogs prišiel o pár drivov neskôr, kedy pri punte spred vlastnej endzóny sa nepodarila rozohrávka a tým, že lopta vyletela z endzóny, získali PBP safety a dvojbodové vedenie. Na loptu išli opäť PBP a dokázali tento drive pretaviť do touchdown-u, ktorý po prihrávke #11 Jána Dundáčka skóroval #80 Beran. Prvý kľúčový moment zápasu prišiel v nasledujúcom drive, kedy Bulldogs už-už klopali na pražskú endzónu (boli sme na 3yardovej čiare), ale dobrou hrou obrany a niekoľkými penaltami proti nášmu útoku, sme sa posunuli späť na 35yardov, kde bol pokus o field goal #86 Michala Lörincza zblokovaný. Získať momentum v zápase sme mohli hneď z následného drivu, keďže #29 Dominik Kubica dokázal zachytiť pass Pražanov (interception) a opäť sme išli do útoku. Bohužiaľ z následného drivu sme opäť neboli schopní sa posúvať po ihrisku takým spôsobom, ako sme si predstavovali, a séria dobrých hier pražskej defenzívy a zbytočných penált na strane našej, nás donútili puntovať. Nasledoval druhý kľúčový moment zápasu, respektíve séria udalostí, ktoré viedli k druhému kľúčovému momentu zápasu. Prague Black Panthers dokázala  skórovať hneď z následného drivu, potom ako dokázali hráči PBP skompletovať 61yarodvú prihrávku, ktorú zachytil #20 Woleský, 17 yardov pred našou endzónou. Do konca druhej štvrtiny, teda polčasu, chýbala minúta a pol a teraz sa ukázalo, že v americkom futbale je to neskutočne dlhý čas.  V priebehu nasledovných 35 sekúnd PBP získali dva 1st downy a krátkym 3 yardovým behom aj druhý touchdown v zápase. Do konca polčasu zostávalo 55 sekúnd a skóre bolo 15:0. Nič hrozivé, rozdiel dvoch touchdownov nie je vôbec tragický. Bohužiaľ v nasledujúcom drive sa stalo niečo nepochopiteľné a nikto nerozumie prečo sa to stalo. Zostávalo 30 sekúnd do konca a Bulldogs rozohrávali na svojich 27-ich yardoch. #14 Tyrell West musel vybiehať do strany a pri zahadzovaní prihrávky, keďže nemal žiadneho voľného receivera, ju odhodil tak nešťastne, že ju pražská obrana zachytila a nebyť neúmyselnej píšťalky, pravdepodobne by skórovala touchdown. To sa však podarilo útoku PBP hneď z následnej hry a polčas skončil pre Bulldogs veľmi smutne 0:21.

16-04-23 - PBP-BUL-17

Druhý polčas sme začínali prijímaním lopty a všetci dúfali, že sa nám podarí skórovať a vrátiť sa hneď do zápasu. Opak bol pravdou, prvý drive sme museli puntovať a z následného drivu, po dvoch veľmi úspešných prihrávkach pražského QB na #88 Kršáka a #15 Mráza sa opäť menilo skóre na hrozivo vyzerajúcich 28:0. Toto boli však posledné body PBP a odteraz skórovali len Bulldoci. Niekto by mohol povedať, že už bolo po zápase, iný, že PBP už nemuseli, ale podstatné bolo, že na ihrisku stále ostával pražský „áčkový“ tím a až na posledné dva drivy zápasu nastúpili na ihrisko hráči neskorších sledov. Čo je treba vyzdvihnúť je, že Bulldoci nezložili zbrane ani pri takto hrozivo vyzerajúcom skóre a bojovali ďalej. Bojovali do konca zápasu, do poslednej sekundy a je naozaj vidieť, že tím pod vedením HC Johna Bookra (mimochodom nastúpil do zápasu hneď od začiatku)  sa zmenil. Tím má vôľu, veľkú vôľu. Hneď z následného drivu, pri ktorom sa nám konečne daril ofenzívny gameplan, skóroval #86 Michal Lörincz touchdown a po nepremenenom PAT sme znížili skóre na 28:6. Potom nás podržala obrana, ktorá zastavila útok čiernych panterov a znova sme išli do útoku. Sériou správne zvolených hier sme prešli celé ihrisko a po 16 yardovej prihrávke #14 Tyrella Westa na #4 Ja Vontaeho Henca sme skórovali opäť. Potvrdili sme za dva body a skóre sa menilo na 28:14. Ako už bolo spomenuté, rozdiel dvoch TD nie je v americkom futbale nič neprekonateľné, no bohužiaľ toto bola posledná zmena skóre v zápase a ani jedno z mužstiev už nevyužilo svoju šancu na skórovanie, aj keď obe mali po dve možnosti.

 

Čo rozhodlo o porážke Bulldogs? Z môjho pohľadu jednoznačne výborná hra defenzívnej lajny, respektíve celej front seven PBP, ktorá poriadne potrápila nie len nášho quarterbacka, ale celú ofenzívnu lajnu. Najmä vynikajúci defenzívny end #5 Šimánek si v podstate robil čo chcel. Dôsledkom toho bolo, že sa PBP darilo ničiť našu passovú hru, keďže QB #14 Tyrell West musel často vybiehať a nemal potrebný čas na prihrávku na svojich receiverov, čo zároveň dalo pražskej secondary čas sa skonsolidovať a ubrániť najmä #4 Ja Vontae Henca. Mylne by sa dalo predpokladať, že passová hra nešla, lebo sa secondary podarilo ubrániť našu receiving corps, ale ako už bolo napísané, opak je pravdou. Práve druhý touchdown Bulldogs jasne dokazoval, že tento hráč vie bez problémov zachytiť prihrávku, aj keď je veľmi tesne bránený. Bohužiaľ pre nás, tento zápas sme prehrali, ako sa hovorí, in the trenches (v zákopoch), teda na line of scrimmage.  Ďalším veľmi dôležitým momentom, ktorý rozhodol tento zápas, bol vývoj na konci prvého a začiatku druhého polčasu, kedy sa PBP v rozpätí troch minút podarilo tri krát skórovať a položiť základ svojho víťazstva. V neposlednom rade to bola aj nedisciplinovanosť našich hráčov, kedy sme cez penalty darovali súperovi 115 yardov, teda viac ako celé ihrisko. Štatisticky sa dá povedať, že zápas bol vyrovnaný, PBP získali 16 first downov, my tiež. Celkovo ofenzívy získali približne rovnako yardov 294 proti 276, mali sme viac penált 16 proti 9, z ktorých sme, ako bolo spomenuté, darovali 115 yardov, pričom súper len 62, aj z toho dva krát po 15 yardov v situáciách, ktoré tak výrazne neovplyvňovali hru.  Defenzívny gameplan sa vo vzťahu k zastaveniu behovej hry #11 Dundáčka podaril na výbornú (nabehaných len 15 yardov – asi kariérne minimum), ale je otázne, či to bol pražský gameplan, alebo naozaj výborná hra Bulldogs proti nemu. Akokoľvek je nepodstatné čo sa poradilo, podstatné je veľmi dobre pochopiť, čo sa nepodarilo a napraviť to.

16-04-23 - PBP-BUL-14

Čo dodať na záver? Zápas skončil síce prehrou Bulldogs, ale…je tam jedno veľké ALE. Kto sleduje Bulldogs celý čas a vníma, ako sa vyvíja tento tím, musel vidieť v tomto zápase, že tento rok sú to iní Bulldoci. Zmena na poste HC je veľkým prínosom a hráči snáď konečne pochopili, čo znamená chuť po víťazstve. Samotný výsledok 28:14 je tým dôkazom. Všetky body, ktoré padli v tomto zápase, padli v čase keď sme hrali proti tímu z AFL. Nikdy sme proti tak vyspelému a skúsenému tímu nehrali a predsa to nebol blow out.

Pevne veríme, že sa nám podarí nové heslo Bulldogs „keep choping the wood“, ktoré symbolizuje nový maskot tímu, sekera (PBP sa pred zápasom proti nej sťažovali, čo nás veľmi teší), jednoznačne ukázať v nasledovnom zápase, kedy privítame na domácej pôde lídra tabuľky, pražských Lions.

 

!!GO BULLDOGS GO!!

Photo: Petr Kraus – ďakujeme

Partneri