Bulldogs v “play-off”, dve ligy, dva zápasy, dva rôzne výsledky.

IMG_3282
26.06.2016

Bulldogs cestovali na neoficiálne štvrťfinále do Pardubíc a vzhľadom na predchádzajúcu prestrelku, ktorá sa udiala na Bulldogs field (49:41), sa čakalo všeličo. Zápas však nakoniec prebiehal podobne asi len v tom, že výsledok bol opäť tesný. Bodov síce padlo veľa, ale nedá sa povedať, že by obrany nevedeli zapnúť a zastavovať útoky oboch tímov.

IMG_3795

Hneď v prvom drive Bulldogs donútili Stallions kopať len Field goal, ktorý však bez problémov premenil #18 František Hanovec. Následne dominovali obrany a zastavili tak útok Bulldogs, ako aj útok Stallions. Až z posledného drivu prvej štvrtiny padli ďalšie body a #13 Dušan Hornáček si kopol svoj prvý FG v kariére. Druhá štvrtina priniesla rovnaký obraz, ako prvá. Stalions dokázali v útoku posúvať loptu viac po zemi, kedy sa im darilo prerážať stredu našej obrany a občas do toho pridali presnú príhrávku. Takto sa dostali až na 8 yardov od našej endzóny, kedy #11 Shane McDonald našiel prihrávkou #83 Davida Holuba a navýšili skóre o 6 bodov. #18 František Hanovec úspenše potvrdil TD a skóre 10:3 nalialo trochu života do Hřebcov. Následné drivy Buldlogs a Stallions boli opäť zastavené obranami a až z posledného drivu druhého polčasu (ten naozaj posledný trval len pár sekúnd) sa podarilo #4 Ja Vontae Hence, po presnej prihrávke #7 Borisa Bútoru, skórovať TD. Následné potvrdenie však nebolo úspešné, keď sa našemu special teamu nepodarilo správne rozohrať a ani následná prihrávka nebola úspešná.

IMG_3792

Keď som spomenul, že druhá štvrtina bola rovnaká ako tá prvá, tak štatisticky sa to dá vyjadriť nasledovne:

Stallions skórovali v prvej štvrtine v čase 8:15 33y FG.

Bulldogs skórovali v prvej štvrtine v čase 0:29 33y FG.

Stallions skórovali v druhej štvrtine TD v čase 8:10 8y passom

Bulldogs skórovali v druhej štvrtine TD v čase 0:16 8y passom.

Nebyť nepremeneného PAT Bulldogs, štatisti by sa náramne tešili.

 

V tretej štvrtine sa obraz hry nezmenil, Stallions dokázali loptu posúvať tak po zemi, ako aj vzduchom,no po zemi sa im darilo viac. Bulldogs v podstate neboli schopní behať, takže väčšinu yardov získali vzduchom prihrávkami na #14 Tyrell Westa a # 4 Ja Vontae Henca. Toto bol najväčší problém nášho útoku. Neschopnosť posúvať loptu po zemi. Treba sa samozrejme zmieniť, že Bulldogs chýbali všetci RB/FB (# Klementovič, Banáry a Novák) a na ich mieste zaskakovali #1 Jarred Johnoson a #34 Jakub Fančovič. Náhradníci robili čo mohli, ale bohužiaľ boj sme väčšinou prehrávali na line of scrimmage a našej ofenzívnej line sa nedarilo buď vytvárať dostatočné diery pre RB, alebo dobre mierenými blitzmi dokázala ich obrana prenikať do nášho backfield-u.

Obrana na druhej strane bojovala, no nie všetko sa jej podarilo. Najväčšou slabinou bol stred obrany, kedy sa nám nie vždy poradilo pokryť behovú hru domácich.

IMG_3883

Tretia štvrtina však viacej patrila Bulldogs, ako Stallions a napriek tomu, že Stallions navýšili svoje vedenie FG #18 Františka Hanovca z 38y (zhodou okolností v čase 8:12 – tie deviate minúty boli pre Bulldogs kľúčové) , Bulldogs túto štvrtinu vyhrali 6:3 a ujali sa vedenia 15:13. Tentokrát skóroval sám QB Bulldogs #7 Boris Bútora.

V tomto prípade sa miska váh preklopila na stranu Bulldogs a tí za takéhoto stavu držali nádej na Czech Bowl. Štvrtá časť zápasu však priniesla dva kľúčové momenty, ktoré zmenili osud tohto ročníka (aj keď len pomyselne, príčiny celkového neúspechu budeme analyzovať až po sezóne).

Prvý kľúčový moment bol TD domácich hneď v úvode 4Q. #11 Shane McDonald si nechal loptu a pokúsil sa dobehnúť do endzóny Bulldogs. V nastávajúcej skrumáži lopta menila majiteľov, až nakoniec sa ju podarilo získať Stallions (aspoň podľa rozhodnutia rozhdocov). Dá sa polemizovať, či QB domácich bol už na zemi, či loptu získali do possession Bulldogs a hra mala byť ukončená a následné vyrazenie a zaľahnutie lopty Stallions sa stalo naozaj v našej endzóne, resp. nad našou goal line. Toto sa nedozvieme už ani z videa, pretože to tam proste nebude vidieť. Druhý okamih sa stal v útočnom drive Bulldogs, kedy sa obrane súpera podarilo spraviť tlak na našu OL, prenikli až k Bútorovi, vyrazili mu loptu a #4 Kendral Ellison, americký LB v službách Stallions, vrátil fumble 63y behom do našej endzóny. PAT  #18 Františka Hanovca bolo úspešné a skóre bolo v tom momente 28:15. Zostávalo 6:19 do konca zápasu a Bulldogs museli otáčať rozdiel o dve skóre. Inak by sa sezóna pre nich predčasne skončila (posledný zápas by bol len zápasom o česť). Bulldogs sa podarilo 2:00 po prihrávke na #4 Ja Vontae Henca skórovať TD a  Bulldogs dúfalu, že s aim poradí znova sa rýchlo dostať na loptu. Obrana zabrala a dokázala vyhnať Stallions z nasledovného drivu spôsobom “3 a von”. Útok sa pokúšal ešte raz skórovať a blížil k endzóne, ale muž zápasu #4 Kendral Ellison zachytil prihrávku Borisa Bútory a bolo po zápase. Tých pár sekúnd čo ostávalo, tak domáci zakľakli a udržali si nádej na možno najvňčšie prekvapenie posledných rokov.

IMG_3373

Čo dodať k zápasu na záver? Bola to vynikajúca reklama na americký futbal. Akémukoľkvek fanúšikovi, či fandil tomu, alebo onomu tímu sa musel zápas veľmi páčiť. Obe mužstvá hrali tvrdo, ale čisto, bez zákerností. Bolo vidieť pohľadné akcie, krásne zákroky a hlavne, zápas bol vypätý do posledných sekúnd. K cti obom mužstvá patrí bojovnosť do konca. Bulldogs ani raz v zápase nezložili zbrane, aj keď išlo o veľa. Bulldogs hrali ako jeden tím a to túto sezónu nebolo vždy vidieť. Klobúk dolu pred všetkými hráčmi, ktorí prišli na tento zápas a dokázali, že Bulldogs právom patria k špičke v česko-slovensku.

 

Semifinále SFL

BUL_STE_18062016_1

V prvom semifinále SFL 2016 medzi Bulldogs a Steelers boli Bulldogs jasným favoritom. Sobota priala futbalu počasím. V celom zápase sa napĺňali papierové predpoklady a Trnava dominovala tak v útoku, obrane ako aj pri special teamoch. 43 neodpovedaných bodov hovorí samo za seba. Steelers sa nedá odoprieť bojovnosť a snahu niečo urobiť s výsledkom, ale kvalita trnavského tímu, skúsenosti a oveľa lepší coaching slávil jednoznačný úspech.

 

V druhom, veľmi dramatickom semifinále, sa stretli Žilinský Warriors a Nitriansky Knights. Až druhé predĺženie rozhodlo a premenený extra point „bojovníkov“ rozhodli, že súperom Bulldogs v Slovak Bowl-e budú práve Žilinčania.

 

 

Partneri