Prečo práve americký futbal

2
14.01.2017

Každý športový klub, teda aj náš klub, sa snaží osloviť nových hráčov (u nás pre tackle futbal seniorov a juniorov) a aj hráčky a dorastencov (u nás pre flag futbal). Častokrát sa stretávame s rôznymi otázkami, ktoré vo svojej podstate smerujú k jednej základnej – Prečo práve americký futbal?

V tomto článku sa Vám pokúsime priblížiť dôvody, pre ktoré hrať americký futbal a taktiež odpovedať Vám na otázky, ktoré by ste si mohli klásť.

Prečo teda hrať americký futbal?

Americký futbal je pravdepodobne najkolektívnejšia hra

V americkom futbale, viac ako v ktoromkoľvek inom kolektívnom športe, záleží na výkone jednotlivca, ale zároveň je jednotlivec stále len súčasťou kolektívu. Systém hry je natoľko organizovaný, že ak jeden z hráčov na ihrisku nezahrá to, čo má, konkrétna hra je väčšinou odsúdená na neúspech. Táto skutočnosť má zároveň vplyv na náladu v mužstve a potrebu vytvárať dobré vzájomné vzťahy, kamarátstva a motivovať hráčov, aby sa zbližovali aj po ľudskej stránke. V americkom futbale viac ako kde inde platí “ver svojim spoluhráčom”, ale zároveň si každý hráč musí uvedomiť, že sa ostatní na neho spoliehajú. Heslo amerického futbalu je „jeden za všetkých, všetci za jedného“.

 

Americky futbal je najstrategickejší šport na svete (ak šach nepovažujete za šport) a hovorí sa o ňom ako o “šachoch v zbroji”, alebo „šachoch v pohybe“ ak chcete

Každá hra v americkom futbale je plánovaná, tzv. „dizajnovaná“. Vždy, pred každým rozohraním lopty sa na strane ofenzívy aj defenzívy volí “play”, teda to, čo sa bude hrať. Hlásia sa signály, ktoré sú naučené a natrénované. Na ich základe potom hráči vedia kam presne majú bežať, koho majú brániť, či blokovať alebo sa uvoľniť, či sa bude s loptou bežať alebo sa bude lopta prihrávať. Každé mužstvo volí signál pred rozohraním lopty tak, aby dokázalo prevýšiť súpera, či už tým, že ofenzíva získa veľa yardov, alebo defenzíve sa podarí zastaviť útok. Napriek prvému dojmu, že americký futbal je 22 chaoticky sa zrážajúcich hráčov na ihrisku, úplný opak je pravdou. Aby sme správne vysvetlili, čo znamená nadizajnovaná hra, tak ako príklad uvedieme, že v rámci hláseného signálu, musí hráč čo bude prijímať loptu ubehnúť 5 yardov, otočiť sa v 45 stupňovom uhle vpravo a utekať ďalších 10 yardov, pričom musí byť na tomto mieste do 4 sekúnd. Dôvod je jednoduchý, presne na toto miesto bude smerovať prihrávka QB (Quarterbacka, hráča ktorý rozohráva hru), ktorý ráta s tým, že tam ten hráč bude. Ak WR (hráč, ktorý prijíma prihrávku) nebude presne na danom mieste v danom čaše alebo QB zle hodí prihrávku alebo ju hodí skoro alebo neskoro, hra sa rovnako nepodarí.  A nielen títo dvaja hráči musia spraviť to, čo majú aby sa hra podarila. Kvôli takejto prihrávke QB na jedného hráča, si ostatných 9, ktorí sú tiež na ihrisku, musí vykonať svoju prácu na 100 %. Hráči v ofenzívnej „lajne“ musia správne blokovať hráčov defenzívnej „lajny“, aby QB mal tých pár sekúnd, ktoré potrebuje na správne hodenie prihrávky. Ostatní hráči, (WR, RB) sa musia pohybovať tak, aby stiahli ostatných hráčov obrany na seba a umožnili tak prijímajúcemu hráčovi v kľude prijať prihrávku. Ak zaváha jeden z nich, hra skončí inak, ako to bolo naplánované. Mužstvo amerického futbalu je len tak silné, ako jeho najslabší článok. Preto si musia hráči pomáhať a veriť si navzájom.

 

Americky futbal je hra okamihu

V americkom futbale sa celý zápas delí na jednotlivé hry “downs” alebo „plays“.  Aby bola daná hra úspešná,  musí sa v správnom okamihu správne urobiť to, čo treba urobiť. Napríklad zachytiť prihrávku, zastaviť súpera, „blitzovať“ na QB a podobne. Každá hra je o jednom jedinom momente, od ktorého závisí, či sa daná hra podarí alebo nie.  Napätie a adrenalín, ktoré sú spojené s tým momentom, keď musíte urobiť jednu vec ako hráč a na ňom závisí všetko, sú neopísateľné a neopakovateľné. Je to vec, ktorá sa nedá vysvetliť, či už z pohľadu diváka alebo hráča, treba ju zažiť. Ako hráč defenzívy stojíte častokrát sám proti útočníkovi a viete, že ak ho nezastavíte, skóruje. Spoluhráči sa na Vás spoliehajú, diváci tŕpnu a napätie vrcholí….je to neskutočný pocit! Preto je AF tak krásny kolektívny šport, ako aj hra  daného okamihu J

 

Americký futbal je fyzicky náročný šport

O tejto skutočnosti naozaj nie je pochýb. Americky futbal je dril, dril a ešte raz dril, ale vie človeka perfektne pripraviť po stránke kondičnej, ale aj silovej. Krása je v tom, že telo dostáva komplexne zabrať tak po stránke zlepšovania kondície a sily, ale aj po stránke koordinácie a ovládania svalstva. Kto nevyskúšal, nepochopí. Na druhej strane, toto by nemalo odrádzať záujemcov o tento šport. V našom klube začínali hráči, ktorí predtým nikdy netrénovali a teraz sú na pozícii starterov (najlepší na svojej pozícii).

 

V americkom futbale si nájde miesto každý

Je naozaj len málo športov, ktoré sú schopné ponúknuť akémukoľvek hráčovi byt súčasťou tímu. Každý iný šport si hľadá presne vytypovaných hráčov. V americkom futbale si nájde miesto každý!!! Či si vysoký, štíhly, atletickej postavy a rýchly, alebo práve naopak malý, „veľký“ alebo pomalý, miesto v tíme si určite nájdeš. Výhoda amerického futbalu je tá, že tím potrebuje všetky typy hráčov a všetci sú pre tento šport potrební! Pokúsime sa Vám priblížiť jednotlivé základné herné pozície a aké typy hráčov sú na ne potrebné (stavíme sa, že každý si tam nájde pozíciu, ktorá ho zaujme)

 

Pozície v  útoku:

 

QB (Quarterback) – najdôležitejší hráč útoku. Rozohráva loptu, riadi útok, rozhoduje s trénerom, čo sa bude hrať. Tento hráč musí byt rozumný, rozvážny, veľmi rýchly a pohyblivý na nohách, s dobrým prehľadom o hre a silnou a presnou rukou pri hádzaní. Títo hráči sú väčšinou  atletickej postavy.

 

WR (Wide receiver) – hráč, ktorého najdôležitejšou úlohou je prijímať prihrávky. Sú to veľmi šikovní, väčšinou vyšší hráči s veľkou výbušnosťou a rýchlosťou a šikovnými rukami. Častokrát sa na tieto miesta hodia ľahší hráči, kvôli rýchlosti.

 

TE (Tight end) – Ide o pozíciu, ktorá v sebe zahŕňa prvky ofenzívneho linemana (dočítate sa neskôr) a WR, jeho úlohou je často blokovať a zastavovať hráčov defenzívy pri útoku na QB, ale aj prijímať prihrávku a získavať posun v hre. Títo hráči odvádzajú veľa čiernej práce pre tím, ale tak isto zažívajú okamihy slávy. Obyčajne má hráč na pozícii TE okolo 170-190 cm cez 100 kíl a potrebujú byť silní na nohách, no nemusia byť príliš rýchli.

 

FB (Fullback) – Hráč na tejto pozícii väčšinou behá s loptou, ktorú mu odovzdá QB. Je nižšej postavy, so silnými nohami a ma rád “melu”. Častou úlohou pre neho je prerážať cestu pre ďalších hráčov cez obranné línie súpera. Títo hráči merajú od 150 do 180 cm a vážia aj 120 kíl!!!

 

HB/TB/RB (Halfback/Tailback/Runningback) – je to jedna pozícia s rôznym pomenovaním a s náplňou veľmi podobnou ako fullback. Tento hráč však využíva ako svoju prednosť skôr rýchlosť a šikovné nohy. Hráč, ktorý hráva na tejto pozícii, je väčšinou nízky, chudší, ale má silne a rýchle nohy. Ideálny typ hráča na túto pozíciu je 170 cm, 80 kg a rýchlosť ako blesk ;)

 

OL (ofenzívny lineman) – Na ihrisku je ich vždy 5! Títo hráči nikdy neprijímajú loptu, nikdy s ňou nebežia, v podstate skoro nikdy neskórujú! No napriek tomu sú na ihrisku najlepšími „priateľmi“ QB-ho a runningbackov a vôbec všetkých hráčov ofenzívy. Ich primárnou úlohou je chrániť QB, blokovať hráčov defenzívy, aby nemohli útočiť na QB a prípadne prerážajú cestu pre hráčov, ktorí bežia s loptou. Delia sa na centra, guardov a tacklov. Títo hráči sú najväčší hráči útoku. Skvelý lineman váži tak 110 až 150 kíl, je veľký, ma dlhé ruky a je schopný svojimi schopnosťami blokovať obrancov a chrániť svojho QB-ho. Verte či nie, títo hráči síce robia hlavne „čiernu“ prácu, ale napríklad taký tackle, ktorý chráni slepú stranu QB (opačná strana ako tá, z ktorej QB hádže; u praváka ľavá, u ľaváka pravá) sú častokrát druhí najlepšie platení hráči tímu (samozrejme v profi športe ;) ).

 

Pozície v obrane:

 

DL – opakom ofenzívneho linemana je v obrane defenzívny lineman. Títo hráči majú za úlohu útočiť na QB a zastavovať beh útočníkov. Delia sa na tacklov a endov. Defenzívny tackle je hráč, ktorý musí byť veľký (kľudne môžeme povedať aj tlstý), silný, stabilný na nohách. Medzi týchto hráčov sa radia ozajstní obri. V našom mužstve máme defenzívneho tackla, ktorý má 170 Kg a je skvelý!!! Defenzívny end je zase veľmi silný hráč, dokáže si poradiť s OL, prekonať ho a zložiť FB alebo QB. Na tejto pozícii musíte mať radi veľa silového kontaktu, bijete sa , mlátite sa a narážate do hráčov ofenzívy na line of scrimmage. Samotný pojem „line of scrimmage“ (doslovný preklad je “čiara šarvátky”) naznačuje, že pri týchto pozíciách je naozaj veľa kontaktu.

 

LB (linebacker) – táto pozícia v sebe zahŕňa hráčov, ktorí vznikli z defenzívnych linemanov. Je určená na zastavovanie behov súpera, ale aj proti passovej hre (ide o prihrávku vzduchom). Linebacker je univerzálny hráč, silný, tvrdý a všestranný. Linebacker môže byť vysoký, silnejší, ale aj nižší a rýchly, alebo kombinácia týchto faktorov. Podstatné je, aby sa vedel dobre orientovať v hre a vedel kedy a kde má byť. Optimálny linebacker má 185 cm, okolo 100 kg a je pohyblivý. Sú takí hráči na tejto pozícii, ktorí sú nižší a ľahší a často sa používajú na tzv. blitzovanie, teda priamy útok na súperovho QB s cieľom ho zložiť alebo vyrušiť skôr, ako odovzdá alebo odhodí loptu.

 

CB (cornerback) – Si menší, rýchly, chudý? Tak si ideálny cornerback. Tento hráč má jeden jediný hlavný cieľ, ubrániť wide receivera z útoku. Títo hráči brania tzv. passovú hru. Samozrejme, môže byt využitý aj na iné činnosti, ako napríklad blitzovanie, ale ich najdôležitejšou úlohou, je nedovoliť súperovi hrať passovú hru.

 

S (safety) – posledná línia obrany. Ak oni nezastavia súperovho hráča, ten isto skóruje. Poznáme dva druhy FS (free safety) a SS (Strong safety). Títo hráči sú často kombináciou LB a CB. Sú to hráči, ktorí musia mat prehľad v hre, chápať čo sa na ihrisku deje a byť si istí v zastavovaní súpera.  Postavou bývajú niečo medzi cornerom a linebackerom  (FS skôr corner, SS skôr LB)

 

Či máš 60 kg alebo 170, či máš 150 cm alebo 2 metre, miesto si v americkom futbale určite nájdeš, stačí to len vyskúšať a sám zistíš, kde sa ti najviac páči. U Bulldogov sú hráči všetkých rozmerov a nejde len o rozmery, futbal u nás je prístupný aj rôznym vekovým kategóriám, od 16 rokov po „dôchodok“, je to len na tebe, futbal na Slovensku a aj v našom mužstve hrajú aj 40 roční „páni“.

Verím tomu, že si každý nájde svoju pozíciu, ktorá by ho zaujala (ak nie, nájdu mu ju tréneri). To je krása tohto športu.

 

Dúfame, že sme Vám, záujemcom o AF, priblížili jeho krásu a aspoň trochu to, čo sa dá od AF čakať. Radi kohokoľvek uvítame či už na našom zápase, alebo na tréningu, kde si sami môžete vyskúšať s nami zatrénovať.

V prípade akýchkoľvek otázok nás kontaktuje prostredníctvom mailu nabor@trnavabulldogs.sk alebo sa príďte pozrieť na naše tréningy. Info o tréningoch nájdete na našej stránke (www.trnavabulldogs.sk), facebooku alebo nám napíšte a pošleme Vám ich termíny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partneri