PREVIEW: MONARCHS – BULLDOGS

17.03.2017

Prvé kolo domácej SFL ročníka 2017 odohrá Trnava Bulldogs proti najväčšiemu súperovi Bratislavským Monarchs. Tím Monarchs pôsobí na Slovensku najdlhšie a zároveň k dnešnému dňu to je najúspešnejší klub v histórii Slovenska.

Monarchs v tomto ročníku budú, tak ako náš klub, pôsobiť v dvoch ligách. Domácej SFL a v rakúskej nižšej divízii AFL D1 2017. Minulý rok Monarchs nehrali slovenskú súťaž a v tej rakúskej sa dostali až do semifinále, kde podľahli Traun Steelsharks, vo veľmi dramatickom závere, keď pár minút pred koncom vyhrávali, no nedokázali tento stav pretaviť do vytúženého finále. Takýto výsledok určite nabudil zverencov trénera Petra Meluša a budú chcieť isto odčiniť svoju prehru v tomto ročníku a snažiť sa preukázať, že prehra bola len náhodná. Cieľom Monarchs nebude určite nič menej ako vyhrať obe ligy. K tomu prispôsobili aj posilnenie svojho tímu, keď priviedli zámorské posily na pozície Quarterbecka a Linebackera.

V príprave mali Monarchs za súperov dve tradičné mená AFL a to v improvizovanom scrimmage proti viedenským Mödling Rangers a prípravu zakončili zápasom proti Graz Giants českého trénera Kociana, ktorý v minulosti pôsobil aj na stoličke reprezentačného trénera Slovenskej reprezentácie a teda Bratislavský klub určite dobre poznal. Je pravda, že prehra proti Giants sa zdá byť z pohľadu skóre pomernevysoká, ale samotný výsledok dáva tušiť silu klubu z Bratislavskej Dúbravky. Vyjadrenie z klubu Monarchs hovorí jasne: „Sme ready!“

 

Trnava zvolila opačný prístup k príprave pod novým trénerom Tokom Pfeiffenbergerom. Slovenskú ligu berie síce vážne, ale napriek tomu a kvôli nahustenému programu sa na ňu musela pozrieť aj ako na súčasť prípravy na českú ligu, ktorá je predsa len o poznanie ťažšia, ako slovenská. Tím prešiel určitou zmenou nielen na trénerskom poste, ale aj medzi hráčmi, ktorá by sa dala vnímať aj ako istá generačná výmena. Klub opustili stálice ako Martin Samek, Marcel Bayer, Rastislav Škrabák a Štefan Stanko, ktorý kvôli študijnému pobytu odišiel do Holandska. Niektorí ďalší hráči sú stále zo zdravotných dôvodov otázni, ale Bulldogs sa podarilo na druhej strane získať veľa perspektívnych nováčikov.

Zahraničnými posilami, okrem nového trénera, sú aj dvaja zaoceánski hráči, #76 Bobby Thomson, ktorý vystuží rady ofenzívnej lajny a #80 Ryan Seaberg, univerzál schopný hrať skoro na všetkých postoch. Bulldogs sa vracajú ku konceptu, kedy starting quarterback bude najlepší Slovenský QB #7 Boris Bútora a pevne veria, že sa im tento krok vyplatí. Do tímu sa po dlhšom zranení vracajú #42 Martin Pargáč na pozícii runningbacka a #17 Marián Husár, ktorý bol veľmi perspektívny hráč už pred dvoma rokmi, no zranenie v prvom zápase ročníka 2015, kedy mal trieštivú zlomeniu ruky, ho vyradilo až na dva roky. Tím sa bude spoliehať na vynikajúcu ofenzívnu lajnu, ktorá síce odchodom Rastislava Škrabáka určite oslabila, no mená ako #75 Ján Zajac, #61 Marián „Špeko“ Habaj, #52 René Šimora, #69 Marek Brestovanský a #67 Filip Bilčík, spolu s importom #76 Bobbym Thomson vyvolávajú rešpekt u súperov. Bulldogs aj vďaka tomu pevne veria, že ich bude zdobiť dobrá behová hra podporená vynikajúcimi WR #86 Michalom Lorinczom a #15 Jozefom Kloknerom, podporovanými ostatnými WR #8 Mariánom „Feči“ Fečko-Čegiňom, #87  Marekom Horváthom a nováčikmi na tejto pozícii.

V obrane sú kostrou tímu jasné mená ako #31 Lukáš Vittek, #24 Martin Synak, #29 Dominik Kubica, #13 Dušan Hornáček, #30 Peter Dobrovodský (najlepší nováčik minulého roku u Bulldogs) podporovaný na defenzívnej lajne #80 Ryanom Seabergom a ďalšími staršími a skúsenými hráčmi na iných pozíciách. Výraznou obmenou prešla defenízvna lajna, kde sa so zdravotnými problémami stále potýkajú niektorí skúsení hráči, no práve tu sa ukazujú vo veľmi dobrom svetle niektorí nováčikovia. Zaujímavou informáciou je potenciálny návrat  #78 Jozefa „Jojo“ Nádašského. Ikona, nielen trnavského futbalu, sa po zdĺhavou zranení a rehabilitácii opäť zapojil do tréningového procesu a pevne veríme, že sa znova ukáže dres s č. 78 na ihrisku.

 

Čo čakať od zápasu? Všetko. Monarchs budú určite spoliehať na svojho amerického QB-ho a kvalitných WR, a predpokladom je aj tvrdá behová hra Štefana Slováka. V obrane bude tvrdiť muziku druhý import a odchovanec trnavského futbalu Tomáš Szarka. Bulldogs v útoku budú stavať na spomínanej kvalitnej ofenzívnej lajne a pravdepodobne najlepším slovenským QB a štandardne dobrou behovou hrou. V obrane sa budú Bulldogs spoliehať na služby Ryana a skúsenosti viacerých hráčov. Veľkou otázkou je secondary Bulldogs, papierovo sa javí byť veľmi kvalitnou, dokáže tento predpoklad? Zvláštnym bude zápas isto pre #44 Pavla Durína, ktorý pred dvoma rokmi opustil rady trnavských Bulldogs, aby sa po jednom roku v Monarchs vrátil späť do Trnavy.

 

Zápas sa odohrá na štadióne TJ Spoje, ktorý mnohí poznáte ako domáci štadión 1. FC Cvernovka z televízneho seriálu. Kick-off je naplánovaný na 14:00 a my pevne veríme, že sa na štadióne bude ozývať už tradičné „Buuuuuullldoooooooogs“!

 

!!GO BULLDOGS GO!!

Partneri