POSTVIEW: VSTUP DO SEZÓNY BULLDOGS NEVYŠIEL

503
21.03.2017

V nedeľu 19.03.2017 sa uskutočnil na blatistom teréne (napriek tomu vďaka Monarchs za možnosť odohrať časť SFL v marcovom termíne) prvý zápas Bulldogs v tomto ročníku. Očakávania boli veľké, išlo predsa o súboj najlepších mužstiev Slovenska, nehovoriac o veľkej rivalite medzi oboma tímami.

Bulldogs obhajujú prvenstvo z minulého roka, kedy Monarchs nehrali Slovenskú ligu. Obe mužstvá prešli vnútornými zmenami. Od Monarchs odišiel ich hviezdny WR Patrik Slušný, no do tímu sa vrátili #7 Marek Gálka a #40 Michal Tkáč, obaja na pozícii LB. V Bulldogs naopak začína generačná obmena, kedy nás opustilo viacero našich hráčov a prišlo veľa nováčikov, ktorí s americkým futbalom len začínajú. Riadny krst ohňom zažili #39 Jakub Melichár, #98 Dávid Chalány, #95 Matej Peterka. Najmä prvý menovaný veľmi príjemne prekvapil svojím výkonom. Ale pekne po poriadku.

495

Na loptu išla Trnava a musíme priznať, asi všetci  sme ostali prekvapení, ako trnavský útok nevedel hýbať s loptou. Pomerne atletická obrana Monarchs, vedená bývalým hráčom Trnavy #55 Tomášom Szarkom, vytvárala tlak na náš útok a častokrát sme prehárali súboje 1on1 na Line of scrimmage. Trnavský prvý drive skončil puntom, ale tak ako je vo futbale všetko možné, zabral náš special tím a #33 Peter Dobrovodský dokázal vyraziť loptu súperovi, ktorú zaľahli naši hráči, konkrétne #39 Jakub Melichár, a opäť sme išli na loptu na 25y na polovici Monarchs. Bohužiaľ z následných 4 downov sa nám nepodarilo vyťažiť nie len body, ale ani 1st down, aby sme mohli pokračovať a na loptu išiel útok Monarchs. Bohužiaľ ukázala sa nezohratosť celého tímu a defnzíva nebola schopná zastaviť prvý drive Monarchs, ktorí zásluhou svojej americkej posily quarterbecka #2 Daniela Dobsona, ktorý po sérii behových a passovych pokusov dostal nakoniec prihrávkou na #81 Jacoba Lukáča, loptu do enzóny a Monarchs skórovali po prvýkrát. Potvrdeným extrapointom sa v čase 08:58 dostali do vedenia 7:0. V prvej štvrtine ešte obe mužstvá mali dva drivy, ale ani jednému sa nepodarilo skórovať.

 

Druhá štvrtina priniesla úplne rovnaký obraz ako tá prvá, Monarchs boli efektívnejší najmä na line of scrimmage, kde buď ich obrana dokázala dostatočne rýchlo prechádzať cez našu ofenzívnu lajnu a zaznamenávať častokrát kontakt s našim hráčom s loptou niekde na úrovni line of scrimmage, resp. naša obrana nevedela zastavovať najmä inside run súpera. Toto viedlo k ďalšiemu skórovaniu Monarchs, ktorý krátkym behom spomínaného amerického quarterbecka 2 dosiahli svoj druhý touchdown a v zápase sa ujali vedenia 14:0. Takto skončila druhá štvrtina. Tréner Toko Pfeiffenberger sa snažil hráčov vyhecovať, ale je pravdepodobné, že jeho slová si k srdcu vzala len obrana. Do konca zápasu už nedostala ani bod, ale postupne.

572

Tretiu štvrtinu začínala obrana Bulldogs a dokázala Monarchs zastaviť. Problém nastal, keď na ihrisko išiel náš útok, ktorý sa bohužiaľ nechal zatlačiť až k vlastnej endzóne, či už svojimi chybami, alebo zbytočnými penaltami a z následného puntu dosiahol súper safety, keď sa nášmu punterovi #44 Pavlovi Durinovi, nepodarilo zachytiť snap #31 Lukáša Vitteka a lopta vyletela z ihriska. 16:0 pre Monarchs bol však stále hrateľný výsledok. Bohužiaľ, aj keď sa hovorí, že obrana vyhráva tituly, zápasy vyhráva útok a ten mali Bulldogs hodne tragický. Nešlo to tak po zemi ako ani vzduchom. Keď už mal #7 Boris Bútora dosť času v pockete, WR a TE často dropli jeho prihrávku, alebo nefungoval správne chémia medzi nimi. Runningbaci #42 Martin Pargáč, #30 Matej Žilinský, alebo nováčik  #20 Marcel Masnica mali veľmi zložitú úlohu proti rýchlej obrane Monarchs. Bohužiaľ futbal je často o tom, kto ovládne line of scrimmage a toto sa Bulldogom v útoku vôbec nedarilo, obrana sa ako tak chytila a už Monarchs nepúšťala k ničom výraznému.

Štvrtá štvrtina sa niesla v duchu prestriedania nováčikov na oboch stranách, pričom snaha na našej strane skórovať bola, no nedarilo sa nám získavať nielen prvé downy, ale viac či menej, ani yardy. Bohužiaľ nezohranosť sa ukazovala na plnej šírke. V priebehu štvrtej štvrtiny stojí za zmienku akurát prvý interception spomínaného #39 Jakuba Melichára (ktorý inak odohral veľmi dobrý zápas na to, že to bol jeho prvý) a nepremenený fieldgoal Monarchs, keď kicker Monarchs ani nedokopol k bráne. Svetlo nádeje pre našu ofenzívu vniesol až posledný drive, ktorý začal na polovici Monarchs, potom, ako sa ich útok dopustil fumblu, keď sa #8 Mariánovi Fečko-Čegiňovi podarilo zachytiť prihrávku #7 Borisa Bútoru a skórovať touchdown. Takticky správna snaha o 2-pt conversion však bola neúspešná a tak sa skóre ustálilo na konečných 16:6.

582

Čo dodať v závere? Pre Bulldogs to bol prvý tohoročný zápas a ako taký sa dá považovať za prípravný. Ukázal veľké nedostatky vo všetkých troch častiach hry (offense, defense, special teams). Útok bohužiaľ potreboval veľa času na to, aby sa začal rozbiehať. Special teams boli často ako na hojdačke, jedna vynikajúca hra striedala veľmi zlé (krátke punty, nepokrytie súperov pri returne, keď sme im dávali príliš veľa ihriska) a napriek tomu, že hra defenzívy mala stúpajúcu tendenciu celý zápas, tak je stále na čom pracovať, najmä na agresívnejšej hre proti ofenzíve súpera, riadnom tacklingu a zastavovaní behov súpera.

Celkovo sa dá povedať, že tento zápas asi splnil to, čo Bulldogs pred českou ligou potrebovali a to najmä ukázať, kde sú nedostatky tímu a že ich je dosť. Najbližšie sa Bulldogs stretnú s Patriotmi zo Zvolena. Uvidíme, čo sa im podarí za týždeň odstrániť.

FOTO: Beastproduction

 

Partneri