PREVIEW: STALLIONS – BULLDOGS

IMG_3373
02.04.2017

A je to tu!! Nie len hráči, ale isto aj fanúšikova čakali dlhých 8 mesiacov, kým sa na trávniky opäť dostane domáci americký futbal. V prvom kole vycestujú Bulldogs do východných Čiech, kde v Pardubiciach nastúpia proti čiernemu koňovi celej súťaže – Pardubice Stallions.

 

Stallions majú s Bulldogs negatívnu bilanciu 1:3 za posledných 5 rokov, odkedy Bulldogs hrajú v českej lige (pozn. red. Stallions v ročníku 2014 nehrali najvyššiu ligu). Podľa týchto predpokladov by mali byť Bulldogs favoritom. Je to ale veľmi zradná štatistika. Práve tá jedna výhra sa zrodila v poslednom meraní síl, keď minulý rok v neoficiálnom štvrťfinále bojovali Bulldoci na pôjde žrebcov o možnosť hrať proti PBP o vstupenku do Czech bowl-u. Bol to veľmi pekný zápas, bohužiaľ, so zlým koncom pre Bulldogs. Treba si zároveň uvedomiť, že „Pernikári“ sú tímom so stúpajúcou tendenciou a výrazným zlepšením kvality hry v posledných rokoch. Zostup o jeden ročník nižšie v roku 2014 im výrazne pomohol. Ďalej je treba zohľadniť fakt, že aspoň na pohľad, je organizácia Stallions na vysokej úrovni, a to, čo sa o nich tvrdilo pár rokov dozadu, že im chýbajú už len americkí importi a budú konkurencie schopným tímom vo vodách Bitters ligy, sa potvrdilo hneď v poslednom ročníku, kedy síce skončili za Bulldogmi, ale len kvôli rozdielu skóre.

 

Bulldogs na rozdiel od Stallions potrebujú prejsť generačnou výmenou, na čom začali intenzívne pracovať. Veľa stabilných hráčov posledných rokov odišlo a prišli noví, ktorí ešte len naberajú skúsenosti. Napriek tomu, že každý tím chce vyhrávať a Bulldogs tiež, bude to tento rok výrazne ťažšie, ako po minulé roky. No v tíme, najmä po poslednom dominantnej výhre nad zvolenskými Patriots v slovenskej lige, je cítiť dobrú náladu a chuť po víťazstve. Bulldogs sú už rozohratí, z dvoch zápasov v SFL, no napriek tomu aj trochu dokaličení. Predsa len, či hráte proti silnému, alebo slabému, stále je šanca na zranenie. Tím je najviac stmelený za posledné roky a je cítiť, že nikdy neťahal tak za jeden povraz, ako tento rok. Disciplína sa výrazne zlepšila.

BUL_STA

Stallions, oproti minulému ročníku, nebudú mať v súťažiach svoj druhý tím. Dôvod presne nevieme, ale ak si pozrieme súpisku Stallions, tak ju opustilo naozaj veľa hráčov, dokonca aj dôležitých Petr Plaček, Jan Wajtr a Jiří Vácha odišili do PBP. Skončila aj stálica obrany Stanley Hammeder. Posily zvolili v Pardubiciach paradoxne presne opačne, ako sa manažment vyjadroval na zasadaní parlamentu českej asociácie amerického futbalu, keď kritizoval práve vytváranie „dvojičiek“, ako je americký QB-WR, aby nevznikali jednostranné linky. Presne takáto linka, dokonca zohratá z college, zdobí tím z Pardubíc tento rok. Pardubice bojovali za ešte väčšiu reštrikciu, ako je stanovená teraz, a požadovali, aby na ihrisku mohol byť len jeden A-class hráč. No rovnako ako Ostrava, ktorá bola silným zástancom tohto pravidla, po jeho nepresadení, sa museli prispôsobiť a vo svojom útoku vsadili práve na takúto dvojicu. Je silný predpoklad, že americký WR Michael Lindsey bude alternovať aj v secondary Stallions. Cesta k víťazstvu pre Stallions tkvie pravdepodobne najmä v tejto dvojici. Je veľmi otázne, ako veľmi citeľný bude odchod kľúčových hráčov a ako sa Stallions podarí nahradiť ich pozície juniormi, prípadne nováčikmi. Gró tímu ale tvoria hráči, ktorí hrali minulú sezónu, a teda majú skúsenosti nie len s najvyššou súťažou, ale aj náročnými zápasmi.

 

Bulldogs sú vo veľmi podobnej pozícii, akurát stále majú výhodu, že na pomery Slovenska, majú veľmi kvalitného domáceho quarterbacka, ktorý už 4 roky pôsobí v klube a českú ligu pozná dokonale. Bulldogs pred sezónou opustila rada hráčov, najmä na lajne, a preto sa rozhodli neangažovať skill playerov, ale hráčov na obe strany line of scrimmage. Toto, ale pre Bulldogs vôbec nie je neobvyklé. Práve Bulldogs často prinášali novinky na pozíciách importov do českej ligy a nebáli sa práve na týchto pozíciách experimentovať. Thomson vystuží offense a Seaberg defense. Čo všetko prinesie tento krok možno ani sami Bulldogs nevedia. Kto napríklad mohol vedieť, akú nezmazateľnú stopu zanechá John Booker nie len v klube, ale aj v Českej lige? Rovnako aj Ja Vontae Hence alebo Joey Kopp boli veľmi úspešnými importmi. V Trnave pevne veria, že práve tento krok im poskytne výhodu oproti ostatným tímom. Kľúčovou otázkou bude nie len na koho bude Bútora hádzať, ale ako sa bude dariť Bulldogs po zemi. Minulý rok, po zranení Klementoviča, išla produktivita behového útoku rapídne dolu. Tento rok, aj vďaka Thomsonovi, by to mohlo byť výrazne lepšie.

Čo sledovať v zápase? V prvom rade boj na line of scrimmage. Najmä, ako sa bude dariť obom lines, ktoré prešli rôznymi zmenami. Ďalej, ako sa bude dariť trnavskej secondary pokryť importov Stallions (ich quarterback sa vyznačuje vysokou rýchlosťou a s wide recieverom sú zohratí) no a ako sa bude dariť Stallions pokrývať behový úrok Bulldogs a koľko času dajú Bútorovi na nájdenie svojich receiverov.

V Pick’em veria fanúškovia viac Stallions, ako Bulldogs, no v kostiach cítiť, že opak bude pravdou.

 

Partneri