POSTVIEW BULLDOGS – KNIGHTS: ZÁPAS DVOCH POLČASOV

23415478_294698597715994_5563368251696545546_o
09.04.2018

 

Prvé kolo SFL sa odohralo na domácom trávniku Bulldogs na Slávii, bohužiaľ poskromná návšteva, videla dva rôzne polčasy, najmä zo strany útoku Bulldogs. Tí vstupovali do sezóny s jasným cieľom budovať nový tím a zamerať sa na rozvoj svojho juniorského programu. Jedným z krokov bolo aj zapojenie niekoľkých juniorov do seniorského tímu a musíme priznať, že napriek ich neskúsenosti, chalani nesklamali a boli jednoznačne prínosom, napríklad taký #74 Adam Štrbík ukázal silný potenciál. Ale pekne poporiadku. Bulldogs do prvého zápasu nastupovali mierne nervózni, nový tréner Jimmie Lee Sutton III, noví quarterbacks #15 Marek Daniš a #7 Jakub Lenovský, nový systém, proste veľa nového. Bulldogs vyhrali toss a zvolili si právo voľby v druhom polčase a tak vykopávali.

 

Prvý drive Nitry sa podarilo zastaviť systémom 3 and out a keďže nitriansky punter nezachytil snap a zaľahol loptu na svojich 20 yardoch, Bulldogs dostali skvelú field pozíciu na svoj prvý útočný drive. Ten však naznačil, ako bude prebiehať takmer celý prvý polčas na strane útoku Bulldogs. Dva neúspešné runy #10 Adriana Vargončíka, keď sme nevedeli zablokovať hráčov nitrianskej obrany a dve nekompletné prihrávky, nás donútili kopať iba field goal a aj ten nebol úspešný. Zo skvelej pozície sa nič nezískalo. Ešteže majú Bulldogs skúsenú obranu na čele s #31 Lukášom Vittekom. Oproti útoku obrana šliapala veľmi dobre a ďalší drive Nitry zastavila po troch pokusoch a Nitra opäť puntovala. Nitre sa punt podaril a Trnava začínala na svojich 10 yardoch. Bulldogs síce v tomto drive získali 1st down po zachytenej prihrávke #34 Jakubom Fančovičom, ale to bolo zo strany útoku všetko. Nateraz sme puntovali. Nitra začínala v útoku na presnej polovici. Ale vlastnou nedisciplinovanosťou a skvelým sackom #40 Mareka Zabáka ich obrana Bulldogs zatlačila na vlastných 18 yardov, z ktorých sa už nepohla a tak opäť prišla na ihrisko punt formácia Nitry. Punt Nitry sa podarilo zablokovať #53 Matejovi Fridrichovi a #33 Peter Dobrovodský zaľahol loptu na nitrianskej polovici. Dokáže útok zaznamenať lepší výsledok z dobrej field position? Alebo si zopakuje bodové suchoty z predchádzajúcich driveov? Bohužiaľ tento drive skončil fumblom, ktorý zaľahla Nitra a tak opäť žiadna zmena skóre. Do útoku išla Nitra, no ani na tri pokusy nezískala 1st down, pričom skvelým blitzom sa zaskvel v treťom downe #54 Matej Hrušovský, ktorý dostal quarterbacka hostí pod tlak a ten zle odhodil loptu, ktorú takmer pre interception zachytil #34 Lukáš Vittek. Punt formácia Nitry nemala moc dobrý deň, keď sa im podarilo odpuntovať loptu len o 10 yardov. Bulldogs tak opäť získali dobrú field position na 30 yardoch polovice súpera. No útok opäť nenašiel rytmus a dokonca po 4 pokusoch odovzdal loptu na turnover on downs a Nitra útočila. Tak skončila prvá štvrtina.

 

Ešteže majú Bulldogs obranu, v druhom downe Nitrianskeho útoku sa pokúsil QB Nitry o ďalekú prihrávku a #84 Tomáš Krajčovič, ďalší junior zapojený do seniorky, zachytil svoje prvé interception. V nasledujúcom útoku sa podarilo Bulldogs začať trochu hýbať s loptou, keď sa #97 Jurajovi Balogovi podarilo zachytiť 17 yardovú prihrávku a získať druhý 1st down pre Bulldogs v zápase. Ani z tohto driveu sa však nepodarilo skórovať, keď zlyhala field goal unit. Scenár nitrianskeho útoku sa opakoval, 3 and out. #39 Jakub Melichár vrátil punt Nitry na 32 yardov a Bulldogs opäť útočili. Po zachytení prihrávky #15 Mareka Daniša #24 Martinom Synakom, ktorý spolu s ďalšími alternuje aj v ofenzíve a behu #31 Lukáša Vitteka sa Bulldogs dostali na polovicu súpera. Napriek veľkej nedisciplinovanosti, ktorú útok Bulldogs preukázal v nasledovných downoch, sa podarilo #34 Jakubovi Fančovičovi zachytiť prihrávku od #15 Mareka Daniša a dostal Bulldogs na 5 yardov od endzóny súpera. Už to vyzeralo naozaj nádejne. No ani na 3 pokusy sa nepodarilo Bulldogs dostať loptu do endzóny a veľmi dobre zapracovala nitrianska goalline defense. Zase išiel na ihrisku field goal Bulldogs a čuduj sa svete opäť sa ho nepodarilo kopnúť. Bulldogs tak doteraz svojimi nepodarenými pokusmi prišli o takmer 9 bodov. Útok Nitry však po sérii krátkych prihrávok, penált a nevydarených akcií opäť zastavila obrana Bulldogs. Bohužiaľ punt Nitry sme nezachytili a po našom dotyku loptu získala opäť Nitra. Trochu jej to vlialo nádej do žíl a v nasledovnom útoku sa jej podarilo dostať na polovicu súpera, no čas neúprosne plynul a tak skončil prvý polčas bez zmeny skóre. Stav 0:0 bol naozaj prekvapujúci, aj keď treba priznať, že z hry mala viac domáca Trnava, len tá koncovka v útoku ju trápila. Bolo však vidieť, že útok sa pomaly, veľmi pomaly, rozbieha a všetci očakávali, či sa v tomto trende bude pokračovať aj po polčase.

 

Počas prestávky obe mužstvá vymýšľali čo zlepšiť, ako dosiahnuť vytúžené body. Bulldogs prijímali loptu a bohužiaľ ich útok pokračoval v trende z prvého polčasu. Zatiaľ! Tak ako útok Bulldogs pokračoval v trende z prvého polčasu tak aj útok Nitry sa nezmenil a ich známe 3 and out sa opakovala aj v ich prvom drive. Tréneri obrany dokázali veľmi efektívne eliminovať ich hru a pripravený gameplan fungoval veľmi dobre, pričom Bulldogs vôbec nemuseli ukázať všetky varianty svojej obrany. Scenár sa Nitre opakoval nielen v útoku, ale aj v punte, kedy punter opäť nezachytil rozohrávku a musel s loptou bežať a #31 Lukáš Vittek ho tackloval na súperovej 40 yardovke. Do útoku išli Bulldogs a zmena na poste QB-ho, kde sa k slovu dostal #7 Jakub Lenovský, začala prinášať svoje ovocie. Bulldogs sa rovnako začalo dariť v behovej hre, čo sa nedarilo v prvom polčase a tým pádom to otváralo väčšiu variabilitu v útoku. Nedisciplinovanosťou obrany Nitry sme z nášho 4 downu a puntu urobili 1st down a útok pokračoval, no opäť sme sa dostali k 4 downu na takmer 20 yadoch súpera a Head Coach sa rozhodol ho hrať. QB #7 Jakub Lenovský naznačil fake hand off na runningbacka, vyroloval do pravej strany a peknou prihrávkou našiel uvoľneného druhého quarterbacka #15 Mareka Daniša, ktorý alternoval na pozícii wide receiver. Bulldogs konečne skórovali a dokonca potvrdil aj PAT. V jednom drive dokázali viac, či menej, odstrániť všetky nedostatky útoku z prvého polčasu. No ešte nemohli jasať, bolo to stále len 7:0 a takmer celý druhý polčas pred nami. To, že útok Trnavy sa zlepšil, ale neplatilo o tom nitrianskom, ktorý v druhom downe stratili loptu a #33 Peter Dobrovodský, ktorý spôsobil fumble, ho aj zaľahol a získal loptu pre náš útok na 10 yardoch. Otázne bolo, či sa podarí útoku Bulldogs nadviazať na predchádzajúci úspešný drive. A podarilo sa, keď sériou behov sa nakoniec dostal do endzóny #7 Jakub Lenovský a zvýšil skóre na 13:0. PAT sa však nepodarilo, no Bulldogs sa viditeľne ukľudnili a začali dosahovať to, čo si predsavzali, vyhrať tento zápas. Následný útok nitrianskych rytierov zastavila naša obrana, keď #31 Lukáš Vittek zastavil ich runningbacka pri tosse so stratou yardov a v 3 downe sa #53 Matejovi Fridrichovi podaril nádherný sack nitrianskeho quarterbacka. Celkovo obrana Bulldogs dominovala celému zápasu. Punt sa Nitre podaril, no #39 Jakub Melichár krásnym 39 yardovým punt returnom dostal Bulldogs na 12 yardov pred endzónu Nitry. Bohužiaľ Bulldogs sa tentokrát nepodarilo skórovať touchdown. No podaril sa aspoň field goal a skóre sa zmenilo na 16:0. Bulldogs pokračovali v zlepšovaní vlastného výkonu. Takto skončila 3. štvrtina.

 

Nitra začala 4. štvrtinu najúspešnejším driveom vo svojom útoku, keď sa jej podarilo získať 2 krát za sebou 1st down a dostali sa na polovicu Bulldogs (32 yardovú čiaru), tam sa však opäť “zahryzla” obrana Bulldogs a dokázala vytlačiť rytierov späť takmer na polovicu ihriska. Nitra hrala 4 down, veď už nemala čo stratiť a musela. DL Bulldogs donútila QB-ho Nitry rolovať a #6 Mário Novák krásnym sackom zabezpečil, že útok Bulldogs začne na polovici súpera. Z nádejného útočného drivu Nitry nakoniec získala Trnava relatívne dobrú východziu pozíciu na polovici Knights. V nasledujúcom drive Bulldogs najprv #87 Marek Horváth zachytil prihrávku pre zisk 9 yardov, potom sa #34 Jakub Fančovič “pobil” s obranou Knights a získal 1st down. A potom prišla najkurióznejšia scéna celého zápasu. #31 Lukáš Vittek sa nechal vyfumblovať nitrianskou obranou, no lopta skončila v rukách offenzívneho linemanna #74 Adama Štrbíka, ktorý bol taký prekvapený, že nevedel čo s ňou. Nakoniec sa pokúsil pretlačiť trochu dopredu. Bolo veľmi úsmevné sledovať prekvapený výraz hráča Bulldogs, ktorý odohral svoj prvý zápas za seniorku a svoj veľmi dobrý výkon (na nováčika) okorenil takouto “chuťovkou”, ako je zachránený fumble jeho spoluhráča. Bohužiaľ kvôli nedisciplinovanosti a zlepšenému výkonu obrany Nitry skončil tento drive iba pokusom o FG, ktorý bol zablokovaný a zaľahnutý na našej polovici. Bohužiaľ pre Nitru sa ich tréner dopustil faulu na sideline, ktorý sa stal ešte pred zaľahnutím zblokovaného FG a tak Bulldogs na základe tejto hrubej chyby získali prvý down na 14 yardoch od súperovej end zóny. Prvý pokus bol neúspešný pass, no v druhom si dlho nechal loptu QB #7 Jakub Lenovský až sa nakoniec rozhodol, že si s ňou zabehne a k prekvapeniu všetkých s ňou dobehol až do endzóny. Tým sa zavŕšila touchdownová nádielka zápasu a dá sa povedať, že všetky skórovali trnavský quarterbacks. PAT sa tréner Trnavy rozhodol hrať za dva body a #34 Jakub Fančovič zavŕšil svoj dobrý výkon v offensive v tomto zápase zachytením prihrávky. Skóre bolo stanovené na konečných 24:0.

 

Trnava hrala do konca zápasu uvoľnene a Nitra sa už zmierila s výsledkom zápasu. Nádejný stav 0:0, ktorý držala v polčase nedokázala ubrániť v 3. štvrtine, ktorú Bulldogs vyhrali 16:0. Čo však treba prízvukovať je, že k víťazstvu v tomto zápase sa veľkou dávkou pričinila trnavská obrana, ktorá defacto nedovolila nič útoku Knights a celý čas diktovala tempo hry, keď bola na ihrisku. Štatistiky ukážu koľko celkovo 1st downs získali oba tímy, no veľa toho nebude. Zlepšený výkon a väčšia dôvera útoku Bulldogs dokázala potom skórovať a získať body pre domáce mužstvo.

 

Podľa trénerov útoku bol najlepším hráčom na ihrisku quarterback #7 Jakub Lenovský.

Tréneri obrany považujú za najlepšieho „hráča“ celkový tímový výkon obrany, ale ak by mali vyzdvihnúť jedno meno, tak defensive end #53 Matej Fridrich.

V special teamoch si veľmi dobre viedol punt returner #39 Jakub Melichár.

 

Najbližší zápas čaká Bulldogs opäť doma, proti Steelers z Košíc, ktorí sa tento rok posilnili o výraznú ekipu ukrajinských hráčov a prvý zápas vyhrali 16:0 proti Zvolen Patriots. Kick off je naplánovaný na sobotu 14.04.2018 o 14:00, rovnako na Slávii.

 

!! GO BULLDOGS GO !!

 

 

Partneri