PREVIEW BULLDOGS – STEELERS

IMG_0811
13.04.2018

 

Bulldogs v prvom kole takmer obstarali senzáciu, keď v polčase len remizovali 0:0 s Nitrou a až v druhom polčase strhli víťazstvo na svoju stranu. Bol to ťažký, ale zároveň poučný zápas. Útok sa dal dokopy a nakoniec sa podarilo skórovať 24 nezodpovedaných bodov. Ale „pome“ na ďalší zápas, ktorý našich Bulldogs čaká. Tentokrát príde do Trnavy Ukrajina Steelers (pozn. red. originálny názov je Cassovia Steelers, ale početná skupina ukrajinských hráčov nám nedovolila nič iné, len si týmto, pre nás vtipným spôsobom, rypnúť, pevne verím, že bez urážky zo strany Košíc).

 

Košičania v nedeľu 08.04. privítali, na svojom domácom ihrisku v Košiciach-Šaci, Zvolen Patriots a podarilo sa im nadviazať na minuloročný výsledok, keď opäť vyhrali, tentokrát 16:0. Z toho 8 bodov (jedno safety a TD skórovala obrana Košíc). Futbal to nebol príliš oku lahodiaci, ale to nebol ani ten v Trnave deň predtým. Dá sa povedať, že pre oboch budúcich súperov to bol štartovací týždeň a teraz by mohli len naberať na obrátkach. Podľa vyjadrenie p. Chaloupku, manažéra tímu, posilní Košice ešte viac ukrajinských hráčov, ako to bolo v zápase proti Patriots. Podobný koncept skúšali Příbramský Bobcats v Českej najvyššej lige posledné dva roky (pomerne veľké percento importov), tento rok už ale hrajú tretiu ligu (zjavne to nie je koncepčné riešenie). Uvidíme, s čím nakoniec Košice vyrukujú a vôbec, či sa bude dať na ihrisku dohovoriť po slovensky.

IMG_1065

Čo možno čakať u oboch tímov? V Trnave Bulldogs jednoznačne dominovala obrana. Aj v minulých rokoch vo vzájomných súbojoch dokázali Bulldogs prevalcovať útok Košíc. V histórii vzájomných súbojov sa oceliarom ešte nepodarilo zaznamenať ani bod proti trnavákom a Bulldogs budú chcieť túto sériu natiahnuť. Podstatné je, či sa im pozmenený a doplnený káder útoku Steelers podarí zastaviť. Podľa všetkého by Trnava mala byť schopná udržať túto sériu, ale to závisí od veľa faktorov, najmä disciplinovanosti trnavskej obrany v dodržiavaní pokynov trénerov Juraja Zachara a Romana Ira. Prednosťou bude jednoznačne skúsenosť, Vittek, Balog, Fridrich, Žabák, Dobrovodský.

 

V útoku sa musia Trnavčania jednoznačne zlepšiť, lebo obrana Košíc ukázala potenciál proti Zvolenu a dokonca dokázala dvakrát skórovať. Útok Bulldogs musí čo najviac držať loptu a byť na ihrisku. Základom však bude využívať príležitosti, ktoré sa mu naskytnú. Luxusné pozície, ktoré mala Trnava proti Nitre, musí útok vedený #15 Marekom Danišom a #7 Jakubom Lenovským (dirigovanými Mariánom Fečkom-Čegiňom a Jimmie Lee Suttnom) vedieť jednoznačne zužitkovať, nemusia sa totiž častokrát naskytnúť. Zaujímavé bude, či sa podarí Lenovskému s Danišom byť úspešnejší aj vzduchom, pretože percento skompletovaných prihrávok z posledného zápasu bolo tragické. Na druhej strane sa počas zápasu celé ofenzíva zlepšovala. Pevne veríme, že v tomto trende bude offense pokračovať. Štatisticky vychádza, že je Trnava lepšia vzduchom, no môže to byť len dočasné. Zohratosť O-line stúpa a starší a skúsení hráči odovzdávajú svoje skúsenosti. Rovnako aj zohratosť medzi QBs a ich cieľmi stúpa. Bulldogs nazbierali v prvom zápase iba 179 útočných yardov, čo je ale o 33 viac, ako Košice proti Zvolenu.

IMG_1013

Útok Košíc sa spoliehal v poslednom zápase na silové behy (až 35 pokusov), z ktorých získal väčšinu útočných yardov. Je predpoklad, že tejto útočnej taktiky sa budú držať aj v nasledujúcom zápase. Veľmi silne a futbalovo dobre pôsobí ich fullback #45 Maroš Fülöp, na ktorého si bude musieť dať obrana Bulldogs veľký pozor. Rovnako nebezpečný je aj #21 Jozef Drábik. Steelers boli vždy tímom spoliehajúcim sa na silové behy, rovnako ich O-line je „veľká“. Je ťažko predpokladať, že by ich ofenzívny playbook a playcalling vyzeral inak ako posledný zápas. Obrana Bulldogs, ktorá vždy bola slabšia proti behu, však voči Košiciam dokázala zapnúť a udržať košických runningbackov na nízkych yardoch.

 

Obrana Steelers dokázala zastaviť práve behy Patriotov. Jej schopnosť brániť Pass nebola dostatočne preverená a tak je len ťažko súdiť, či sa proti nej budú WRs Bulldogs presadzovať alebo nie. Bulldogs dokázali získať viac yardov vzduchom, ako po zemi, takže to môže byť celkom zaujímavé, vidieť takto široko koncipovaný súboj. Je treba uznať, že DL Košíc má svoju kvalitu, rýchlosť a silu. Čiastočne omladená O-line Bulldogs bude musieť vytvárať priestor pre behy a zároveň chrániť quarterbackov, aby mali dosť času nájsť svoje ciele. Toto je druhý súboj, ktorý je určite atraktívny na sledovanie a to je boj o Line of scrimmage. Podľa všetkého však secondary Košíc nie je na zahodenie. Predsa len, Zvolen nedokázal proti košickej obrane skórovať jediný bod. Dokonca väčšinu bodov získali Košičania práve vďaka obrane, keď safety a Pick six zaznamenali presnú polovicu ich bodov v zápase.

 

Napriek všetkému by mali na ihrisku prevyšovať práve Bulldogs, najmä skúsenosti, získané za posledných 5 rokov v ťažkých zápasoch v ČLAF, by mali tvoriť základ úspechu Bulldogs. Pevne veríme, že sa táto predpoveď potvrdí a Bulldogs sa priblížia v účasti v play off.

 

 

Partneri