PREVIEW BULLDOGS – WARRIORS

23415478_294698597715994_5563368251696545546_o
05.05.2018

 

Bulldogs a Warriors patrili pred začiatkom ligy medzi horúcich kandidátov na účasť vo finále a zároveň Bulldogs boli braní za väčšieho favorita na celkové víťazstvo oproti Žiline. Karty však začali určite miešať Košice, ktoré za podpory početnej skupiny ukrajinských hráčov, vedú zatiaľ tabuľku základnej časti bez prehry. Warriors sú isto ambiciózny tím a dlhodobo sa snažia vybudovať na severe Slovenska kvalitný program. V doterajších dvoch zápasoch narazili na štatisticky zatiaľ najslabšiu Nitru Knights a práve spomínaných Steelers.  Bulldogs majú oproti Žiline odohrané už tri zápasy, rovnako ako Warriors porazili Nitru, prehrali s Košicami a v poslednom zápase tesne porazili Patriots zo Zvolena.

Ak by sme išli na to čisto štatisticky, tak favoritom je jednoznačne trnavský tím. So Žilinou ešte neprehral. Mini tabuľka Slovenskej ligy hovorí, že pôjde o súboj druhého s tretím. V neprospech Bulldogs je samozrejme fakt, že odohrali o jeden zápas viac. Oba tímy sú dlhodobo súpermi, pričom Žilina má v komunite slovenského amerického futbalu nálepku „večne druhého tímu“. Tento fakt však chce jednoznačne zmeniť a práve tento rok by mohol byť ten kľúčový. Pri neúčasti Bratislavy, v situácii, keď Trnava je oslabená odchodmi starých skúsených hráčov a teda už to nie je celkom tá Trnava, aká po Monarchs dominovala slovenskej lige sa dá povedať, že nadišiel ich rok. Pre tento účel majú aj posilu v podobe amerického hráča #32 Matthew Adama Firmenta. Chalan z Ohia, ktorý náhodou objavil Warriors a už druhým rokom sa im snaží pomôcť získať pre nich vytúžený titul.

Trnava naopak vstupovala do tejto sezóny ako papierový favorit na zisk titulu a určite sa tejto pozície nechce vzdať. Je to predsa len pre nich prestíž, aby stále dokazovali, že napriek nevydarenému minulému roku a odchodu z kvalitatívne lepšej českej ligy, sú na Slovensku stále špičkový tím a sú schopní dominovať. Rovnako, ako iné tímy na Slovensku, aj Trnava prechádza obmenami hráčskeho kádra, no tento krát sa jej nedarí úplne zladiť všetky aspekty hry tak, aby fungovali ako v minulosti. Jediná zahraničná posila je tréner Jimmie Sutton, ktorý svojim optimizmom stmeľuje tím. Rovnako aj noví koordinátori a pozičný tréneri podporujú prebudovanie trnavského programu. Na to úroveň slovenskej ligy presne sedí a Trnava sa to pokúsi korunovať úspechom.

Čo môžeme očakávať od zápasu? „Derby“ so všetkým čo k tomu patrí. Rivalita medzi Trnavou a Žilinou je zjavná a napomáha jej aj nelichotivý pomer víťazstiev medzi oboma tímami, keď zatiaľ vždy vyhrala Trnava. Takúto štatistiku však Bulldogs už tento rok pokazili a to domácou prehrou s Košicami. Podstatou zápasu bude, viac ako inokedy, čo sa bude diať „in the trenches“. Teda súboj oboch strán na line of scrimmage. Kto v tomto zápase tento súboj vyhrá, vyhrá celý zápas.  Bulldogs majú trochu problém na strane ofenzívnej lajny, no na druhej strane front seven ich obrany je veľmi dobrý a mohol by útoku hostí zatápať. Jeho najväčšou zbraňou je skúsenosť a „vyhratosť“. Do zostavy sa vráti zranený #31 Lukáš Vittek, oporou bude určite #53 Matej Fridrich, ktorý rovnako ako Lukáš nehrali proti Zvolenu. Tak isto sa dobre ukazuje #54 Matej Hrušovský  na pozícii linebackera. Bulldogs sa budú v tomto zápase spoliehať najmä na kvalitný výkon obrany.

Na druhej strane je pravdepodobne žilinský útok väčšia prekážka pre Trnavu na ceste k ďalšiemu víťazstvu, ako ich obrana. Najmä ich americký quarterback #32 Matthew Adam Firment  sa dá považovať za double threat quarterbacka, teda hráča, ktorý dokáže nielen kvalitne passovať, ale vie si šišku aj nechať a získavať yardy po zemi. Pre Bulldogs bude kľúčové ho zastaviť. V útoku mu dobre sekundujú aj ďalší hráči, napríklad #55 Maroš Kočvara, ktorý je silový typ runningbacka, schopný ísť aj do passových situácií. Je veľmi ťažké ho tacklovať a práve v tomto obrana Bulldogs občas „pokulháva“.

Overall, malo by ísť o dobrý zápas dvoch kvalitných tímov a je predpoklad na pekný futbal. Kto bude tvrdší, rýchlejší a bude hrať  s rozumom, ten  tento zápas vyhrá. Bonus k tomu: dá sa vycítiť v kostiach, že turnovers budú kľúčovým faktorom zápasu a kto sa ich dopustí menej, ten bude mať veľmi blízko k vytúženému “W-éčku“.

 

!!GO BULLDOGS GO!!

Partneri