PREVIEW STEELERS – BULLDOGS

IMG_0811
18.05.2018

Bulldogs cestujú za prvým zápasom druhej časti základnej časti na východ ku košickým Steelers. Prvý zápas bol prekvapením pre obe mužstvá, keď Bulldogs prešustrovali náskok z prvého polčasu, kedy Bulldogs dominovali v obrane, no v druhom polčase, najmä v tretej štvrtine zapol útok Steelers a 23 bodmi otočili zápas vo svoj prospech. Zápas dvoch polčasov a dvoch rôznych výkonov na oboch stranách. Odvtedy však sezóna postúpila. Ani jedno mužstvo odvtedy neprehralo a teda pôjde o súboj prvého s druhým. Košice si buď upevnia svoje prvé miesto a zabezpečia si tým istú účasť v play off a Bulldogs sa môžu víťazstvom dostať na prvé miesto priebežnej tabuľky.

V poslednom zápase Košice porazili Nitru Knights, aj keď na koniec reálne hrozilo, že možno prehrajú, resp. že by išiel zápas do predĺženia. Bulldogs na druhej strane až prekvapivo hladko porazili Warriors.

Košický tím je prekvapením celej sezóny a jeho prvé miesto a neporaziteľnosť tobôž. Nikto pred sezónou nerátal s takýmto vývojom, ale taktiež nikto nepredpokladal, že tím z východu privedie viac ako 15 posíl z Ukrajiny. Hodnotenie, či to je dobrý ťah, ktorý pomôže rozvoju amerického futbalu v metropole východného Slovenska necháme na hodnotenie iným a prípadne čas ukáže, či toto je tá správna cesta.

IMG_1033

Čo sledovať v zápase? Košický útok je roky postavený na behovej hre a nezmenilo sa to ani túto sezónu, heavy formations, ktoré používajú Košice sú predpokladom behovej hry. Košice posledné dva zápasy priviedli novú posilu na pozícii runningbacka #40 Romana Boguslavskyiho, ktorý pôsobí ako celkom šikovný a rýchly hráč, ktorý bude určite jednou zo zbraní útoku Steelers. Čo sa týka passovej hry, tak quarterback #1 Dominik Schurger neskúša príliš hádzať, keď proti Nitre mal len 11 passových pokusov. Paradoxne práve passovou hrou Steelers zaskočili Bulldogs vo svojom tohoročnom zápase. Najčastejším cieľom je #80 Andriy Turyanytsya, tight-end/slot receiver, ktorý je schopný zachytiť tých pár passov, ktoré quarterback Steelers hodí. Preto si myslíme, že v tomto zápase opäť bude ťažiskom útoku behová hra.

V obrane stavajú Steelers na agresívnej a fyzickej hre, najmä na line of scrimmage, kde sa snažia dominovať a vytvárať tlak. Ich defensive line je celkom dobre fyzicky pripravená a vie súperom robiť problémy, veď dostali najmenej bodov. Uvidíme, ako sa Bulldogs podarí eliminovať túto ich hru a zároveň, či sa im podarí otvárať diery pre ich behové pokusy.

IMG_0851

Útok Bulldogs je zatiaľ jeden z najproduktívnejších v lige, pričom celkový priemer bodov na zápas je cez 25 bodov. Na začiatku bol útok Bulldogs nemastný, neslaný, hľadal sa, no zápas od zápasu sa zlepšoval, čo vyústilo proti Warriors, kde to fungovalo tak po zemi, ako aj vzduchom, Quarterback #7 Jakub Lenovský sa zohral s tímom a zlepšil svoj prehľad v hre a presnosť prihrávok. Hráči ako #34 Jakub Fančovič, #82 Tomáš Němec a aj nováčik #10 Adrián Vargončík začali ukazovať svoju produktivitu a práve táto verzatilita bola hlavným strojcom víťazstva Bulldogs v poslednom zápase. Rovnako aj zlepšený výkon offense line Bulldogs pomáhal útoku byť produktívny. Obrana Bulldogs dokáže zahrať tak excelentne, že nedostane ani bod (dvakrát v sezóne), ale vie si vybrať aj slabšie chvíľky. Tak ako v druhom polčase proti Košiciam. Bulldogs sa budú určite spoliehať na dobrú secondary, no práve obrana proti behu občas dokáže zlyhať. Toto bude isto cieľom trnavskej obrany, zlepšiť svoj výkon proti behovej hre Steelers a zastaviť ich na pár yardoch. Ak sa im totiž podarí eliminovať túto zbraň, tak donútia Steelers passovať, kde práve secondary dokáže zbierať turnovers.

 

Tak či tak by malo ísť o veľmi zaujímavý zápas, ktorý by mal byť tesný. Prípadne ho rozhodne nejaký field goal, alebo iná hra. Všetko sa uvidí zajtra v košickej Šaci.

Partneri