BULLDOGS PORAZILI STEELERS A USÍDLILI SA NA ČELE TABUĽKY

IMG_0851
20.05.2018

 

Súboj prvého s druhým je vždy atraktívny a má svoj náboj. Či chceme, alebo nie, ide o nervózny zápas a všetko je v ňom viac či menej vypäté. Rovnaký bol aj zápas medzi Steelers a Bulldogs. Byť totiž na ihrisku a hrať takto dôležitý zápas, keď jedno mužstvo sa nesie na vlne neporaziteľnosti a logicky má pocit, že je najlepšie a druhé mužstvo si myslí, že by tam mali byť oni, nie je ľahké pre žiadneho hráča. V takýchto zápasoch je podstatné, ako sa hráči na ihrisku vysporiadajú s tlakom, ktorý to prináša a či budú schopní celý čas hrať „svoju“ hru, dodržiavať pokyny trénerov a game plan, ktorý bol na daný zápas pripravený. Presne takýto bol aj zápas v Košiciach.

Trnava cestovala do metropoly východu oslabená o niekoľko kľúčových hráčov tak na strane obrany, ako aj útoku (Vittek, Zabák, Chalány, Levický, Fančovič, Štrbík) a musela zapojiť viac nováčikov a juniorov vo svojom kádri. Košice, posilnené o hráčov tímu Užhorod Lumberjacks, nastupovali s takmer plným počtom a tak bola výhoda v počte a sile na strane domáceho tímu. Čo však bolo dobré, tak počasie prialo futbalu a príjemných 20 stupňov sa dalo zniesť a nevyčerpávalo sily tak, ako keby bolo 30 stupňov.

Bulldogs prehrali loss a keďže súper si vybral právo voľby v druhom polčase, tak išli Bulldogs na loptu. V prvom drive síce Bulldogs postupovali s loptou a kombináciou behovej a passovej hry sa im podarilo získať aj prvé downy, no nakoniec ich obrana Steelers a vlastná nedisciplinovanosť donútila k puntu. Steelers začínali na 5 yardoch, keď skvelý punt predviedol #33 Peter Dobrovodský. Steelers sa pokúsili získať prvý down svojou najsilnejšou zbraňou a to outside behmi, no pozorná obrana Bulldogs im nedovolila získať viac ako 5 yardov z troch pokusov a donútila ich puntovať. #39 Jakub Melichár vrátil punt na 20 yardov na polovicu Steelers a dal tak dobrú pozíciu nášmu útoku.  Prvý beh sa príliš nevydaril, ale druhá prihrávka #7 Jakuba Lenovského na #82 Tomáša Němca znamenala prvý down a priblíženie sa k end zone súpera na 7 yardov. Táto spolupráca zafungovala hneď v ďalšom pokuse, kedy #82 Tomáš Němec zachytil prihrávku #7 Jakuba Lenovského v endzóne a Bulldogs viedli 6:0 a po vydarenom PAT zvýšili svoj náskok na 7:0.

Druhý drive Steelers vyzeral veľmi obdobne ako prvý, dvakrát beh, ktorý Bulldogs zastavili s minimálnym ziskom 5 yardov a tak sa na tretí pokus rozhodol útok Steelers skúsiť passovú hru. #1 Dominik Schürger sa pokúsil prihrať na #30 Tomáša Augustína, no prehodil ho a #39 Jakub Melichár zachytil interception, ktoré priniesol až na 20 yardov na polovici Steelers a náš útok išiel opäť na ihrisko s uľahčenou úlohou. Tentokrát sa útoku Bulldogs nepodarilo dopraviť loptu do endzóny súpera a tak na ihrisko išiel field goal unit, ktorý bol úspešný a zvýšil skóre na 10:0 v prospech hostí.

Po touchbacku začínali Steelers na 20 yardov a mali pred sebou celé ihrisko. Steelers sa vrátili k svojej najúspešnejšej formácii, I – formation (Fullback a Running back sú pred rozohraním za sebou a vytvárajú pomyselné “I”), a outside behom a prihrávkou na #45 Maroša Fülöpa sa im podarilo získať prvý down. Tým skončila prvá štvrtina. Steelers pokračovali v tomto drive a svojej klasickej hre, behmi do boku alebo stredom, prvé dva pokusy sa obrane Bulldogs podarilo zastaviť so ziskom spolu len 5 yardov, no opäť nepokryla prihrávku na #45 Maroša Fülöpa a ten získal Košiciam prvý down. Bol to najlepší drive Steelers doteraz. Beh #22 Šimona Baloga takmer získal ďalší prvý down, ten sa im podarilo získať až po ďalších dvoch pokusoch. Po troch pokusoch získali Steelers ďalší prvý down a pomaly sa blížili k našej end zone. Následne behom #40 Romana Boguslavskyiho sa dostali až na 1 yard pred našu endzónu. Obrana mohla teraz už len zabrať alebo kapitulovať, keď sa jej to v tomto drive nepodarilo Steelers zastaviť na niekoľkých 3 downoch, kedy mala možnosť donútiť puntovať súpera. Steelers tento okamih nezvládli takticky a kvôli zdržovaniu hry nerozohraním v časovom limite sa posunuli o 5 yardov dozadu, čo dávalo obrane Bulldogs ako takú šancu. V následnom pokuse sa diali veci, odovzdávka medzi #1 Dominikom Schürgerom a runningbackom #40 Romanom Boguslavskyim nezafungovala, Steelers fumblovali, k lopte sa dostal #39 Jakub Melichár a 95 yardovým fumble returnom zvýšil skóre z 10:0 na 16:0. Podľa všetkého bol toto zlomový bod celého zápasu. Steelers sa dlhým driveom cez celé ihrisko podarilo dostať na pár yardov od našej endzóny a keď si mysleli, že získajú nejaké body, tak inkasujú touchdown. Len málo ktoré mužstvo dokáže takto náročnú situáciu psychicky a mentálne zvládnuť. Sklamanie na lavičke domácich bolo obrovské. Na druhej strane to bola obrovská vzpruha nie len pre obranu Bulldogs, ale aj pre celý tím. Ustáť takúto situáciu v drive, kedy sa Steelers relatívne ľahko darilo prechádzať ihriskom, určite dodá sebavedomie.  PAT sa Bulldogs kvôli zlému snapu nepodarilo, no napriek tomu si myslím, že boli radi.

Deka, ktorá padla na Steelers, bola cítiť hneď v následnom drive, kedy sa im nepodarilo ani na tri behové pokusy získať prvý down a tak išli na punt. Nuž a ten sa podarilo #39 Jakubovi Melichárovi  vrátiť opäť až do súperovej endzóny. Dva touchdowny za 6 downov je naozaj veľké sústo. Steelers si bohužiaľ vypili kalich horkosti do dna. Následné PAT sa Bulldogs podarilo konečne skonvertovať a tak sa navýšilo vedenie na 23:0. Bulldogs dominovali zápasu a aj napriek tomu, že nemali veľa útočných driveov, viedli o 3 skórovania.

Steelersa sa v následnom útočnom drive nepodarilo získať prvý down a to nie len dobrou obranou Bulldogs, ale aj svojimi chybami a taktickým zlyhaním, keď dostali dva flagy za illegal formation.  #40 Romanom Boguslavskyim síce dostal Steelers na 4 down a 1 yard, no práve vtedy zapla obrana Bulldogs a #97 Juraj Balog spolu s #53 Matejom Fridrichom a #39 Jakubom Melichárom zastavili štvrtý pokus Steelers hlboko v backfielde a umožnili útoku Bulldogs ísť na loptu na polovici súpera. Behom #10 Adriána Vargončíka a zachytenou prihrávkou #82 Tomáša Němca Bulldogs získali prvý down. Ak na strane obrany Bulldogs exceloval #39 Jakub Melichár, tak na strane útoku mal skvelý zápas práve menovaný #82 Tomáš Němec. Bohužiaľ to bolo v tomto drive z pohľadu Bulldogs všetko, keďže ani na 4 následné pokusy sa im nepodarilo skórovať, alebo získať prvý down. Steelers teda išli na loptu a aby ich marazmus v druhej štvrtine bol úplne dokonaný, tak pri pokuse o reverse fumblovali, loptu zdvihol náš #72 Dávid Filina a priniesol ju na 10 yardov od endzóny Steelers. Bohužiaľ kvôli nedostatku času sme už nestihli nič s tým urobiť a tak skončil prvý polčas.

 

Bulldogs si dobre pamätali situáciu z ich domáceho zápasu, keď rovnako vyhrávali po prvom polčase no v druhom dokázali Steelers otočiť zápas a vyhrať. Toto si Bulldogs prízvukovali cez polčas. Steelers mali pravdepodobne starosti s pozdvihnutím morálky a mobilizáciou do ďalších dvoch štvrtín.

 

Prvý drive v druhom polčase obstaral útok Steelers a aj napriek tomu, že z prvého pokusu získali prvý down, ako inak behom do strany. Následne obrana Bulldogs, aj skvelou hrou #53 Mateja Fridricha a pekným tacklom #97 Juraja Baloga zastavili Steelers a donútili ich puntovať. Tento punt sa konečne Steelers podaril a nedovolili ho vracať. Bulldogs boli v následnom drive takmer zastavení obranou Steelers, no nedisciplinovanosť dala Bulldogs prvý down a nové pokusy, keď jeden z hráčov Steelers fauloval nášho quarterbacka. Násldne opäť zafungovala os Lenovský – Němec a Bulldogs boli rázom na polovici súpera. Quarterback #7 Jakub Lenovský si nechal loptu a po skvelých blokoch offense line získal behom takmer 20 yardov a Bulldogs boli takmer v red zone súpera. Tam to už išlo rýchlo. Beh #10 Adriána Vargončíka, následne prihrávka na #82 Tomáša Němca, flag delay of game (zdržovanie hry) #7 Jakuba Lenovského a následná prihrávka opäť na #82 Tomáša Němca sa rovnalo ďalšiemu touchdownu Bulldogs. 29:0 a Bulldogs potvrdzovali za jeden bod. To sa však nepodarilo.

V následnom drive obrana Bulldogs takmer zastavila útok Steelers, no na ich tretí pokus povolila #40 Romanovi Boguslavskyiemu 70 yardový beh. Po dvoch behových pokusoch Steelers, ktoré nikam neviedli, prišla opäť chyba v obrane Bulldogs a zlým prebratím hráčov v secondary sme dovolili skórovať #90 Jakubovi Halásovi po prihrávke od #1 Dominika Schürgera.  Steelers potvrdzovali za dva body, no to sa Bulldogs podarilo zastaviť a tak korekcia skóre, z pohľadu Steelers, sa zastavila na 6:29.

Bulldogs v následnom útoku postupovali pomaly dopredu. S koncom tretej štvrtiny sme sa dostali v útoku len na 40 yardov na svojej polovici. Z tejto pozície sme sa však veľmi nepohli a tak sa puntovalo. Napriek nie úplne podarenému snapu sa novému punterovi #33 Petrovi Dobrovodskému podarilo slušne odkopnúť a Steelers museli začínať zo svojej polovice. Rozdiel skóre bol 23 bodov, čo sa dalo za jednu štvrtinu stiahnuť, aj keď to určite nebolo ľahké. Bulldogs nemali nič isté. Samozrejme, že na strane Bulldogs sa už začala prejavovať aj únava, keď viacerí hráči museli hrať aj v útoku, aj v obrane.

Bulldogs síce zastavili Steelers a dostali ich na 4 down, no tam urobili oni veľkú chybu a offsideom obrany dali Steelers prvý down. Zo situácie bolo jasné, že Steelers sa budú snažiť “oklamať” obranu Bulldogs a získať práve tento druh penalty, no bohužiaľ obrana na to skočila a tak útok Steelers pokračoval. Hneď v následnom downe sa však podarilo obrane pokryť všetkých receiverov a #Matej Fridrich spolu s #6 Máriom Novákom a #73 Matejom Kráľom sackovali quarterbacka Steelers so stratou takmer 5 yardov. Následný beh bol zastavený dobrou hrou #33 Petra Dobrovodského a #20 Mareka Mahaja bez zisku yardov pre útok Košičanov. No a dielo bolo dokonané #30 Martinom Virágom, ktorý zachytil následne pass Košíc.

Útok Bulldogs sa postupne najmä behom, ale aj vďaka faulu Košíc, posúval na polovicu Steelers. Bohužiaľ #10 Adrián Vargončík asi 10 yardov od endzóny Steelers fumbloval a loptu zaľahli Steelers. Hneď na to zafungovala obrana Bulldogs, keď svoj skvelý výkon v tomto zápase dovŕšil #39 Jakub Melichár ďalším zachyteným interception. V útoku Bulldogs #29 Jakub Rožník získal prvý down a následne sa #10 Adrián Vargončík reparoval a získal ďalší prvý down a Bulldogs boli razom na 1 yarde od endzóny súpera. Quarterback #7 Jakub Lenovský si loptu nechal a dobehol do endzóny súpera. Skóre sa menilo na 35:6 z pohľadu hostí.

Posledný drive zápasu obstaral útok hostí a keďže chceli skorigovať skóre, zvolili 4 po sebe idúce prihrávky, ktoré všetky pokryla secondary Bulldogs. Zápas sa tým skončil a Bulldogs jasne oplatili domácu prehru so Steelers.

 

Ak by sme mali hodnotiť, čo boli faktory, ktoré nás doviedli k takémuto výraznému víťazstvu nad doterajším lídrom ligy a neporazenými Steelers, tak musím uviesť na prvom mieste tímový výkon Bulldogs, ktorí bojovali do poslednej minúty. Zlepšený výkon útoku a special tímov oproti zápasu v Trnave. Celozápasová koncentrovanosť obrany a jednoznačne počet turnoverov, ktoré dokázala zaznamenať obrana Bulldogs. Rovnako aj individuálne chyby Steelers, ktoré udržiavali momentum na strane Bulldogs počas celého zápasu.

Bulldogs, ako nový líder tabuľky má pred sebou zostávajúce tri zápasy základnej časti a okrem toho, že si už zabezpečil účasť v play off, tak mieri dokonca k víťazstvu v základnej časti. Následne môže túto ambíciu potvrdiť na ihrisku Žiliny Warriors budúcu sobotu 26.5. 2018 o 14:00 na ihrisku v Kysuckom Lieskovci.

Foto: Ilustračné

Partneri