PREVIEW WARRIORS – BULLDOGS

26.05.2018

Bulldogs po presvedčivom víťazstve 35:6 nad dovtedy vládnucimi Košicami, cestujú na sever Slovenska, kde sa stretnú s Warriors zo Žiliny. Žilinský klub neskrýval pred sezónou najvyššie ambície, no doterajšie výsledky tomu nijako nenasvedčujú. Klub z mesta pod Dubňom hlásil v poslednej dobe celkom slušnú maródku, no všetci pevne veria, že sa im hráči po bye week-u dajú dokopy a proti rozbehnutým Bulldogs nastúpia v silnej zostave. V prípade výhry sa Bulldogs priblížia bližšie k výhre ligy v základnej časti. V prípade výhry Žiliny, sa tá môže priblížiť k jej cieľu a to je semifinále v domácom prostredí.

Ako už bolo spomenuté, Bulldogs celkom s prehľadom, ale aj vďaka chybám domácich, dominovali celý zápas proti Steeleers a tak ako proti Warriors týždeň pred tým, si jasným víťazstvom zaistili priebežné prvé miesto v tabuľke. Bulldogs fungovali všetky tri zložky hry a najmä defenzíva so special teams umožnila takú vysokú výhru. Na druhú stranu, každý zápas je iný a aj napriek tomu, že proti Žiline sme už raz dominovali (domáca výhra 37:0), neradno podceniť domáce prostredie Žiliny. Ich fanúšikovia patria medzi najhlučnejších v lige, čo bude určite nepríjemné pre útok Bulldogs.

Bulldogs majú výhodu oproti Warriors, keď si z posledných dvoch zápasov odniesli vysoké výhry a určite sa vezú na „vlne“. Podstatné bude, aby ich táto „vlna“ neoplieskala o najbližšie bralo pri Žiline. Žilina sa naopak odrazila od dna, ktoré zažila v Trnave a hoc tesnou, ale predsa len výhrou si pozdvihla morálku a náladu, ktorú určite nebude chcieť stratiť doma.

Napriek množstvu zranených hráčov sa Warriors, ako bolo už spomenuté, podarilo vyhrať posledný zápas proti Patriots, aj keď víťazstvo sa nerodilo ľahko. Warriors v poslednom zápase nasadili na miesto quarterbacka #12 Petra Baníka, rovnako ako to bolo proti Bulldogs. Bohužiaľ Baníkovi sa tento rok vzduchom moc nedarí a tak aj tento zápas obe mužstvá viac odbehali, ako odhádzali. Pomer žilinských  29 behových pokusov k 15 passovým a pomer získaných yardov po zemi  (154) oproti tým vzduchom (44) to jasne dokazuje. Zároveň z 15 passov bolo skompletovaných len 5 a quarterback Žiliny hodil aj jedno interception. Naproti tomu defenzíva Žiliny zastavila beh Patriots, keď ich útok v nabehaných yardoch skončil s mínusovou položkou 35 yardov. Bohužiaľ sa Warriors nepodarilo podobne ubrániť passový útok Patriots, tam žilinská obrana horela, keď z 8 skompletovaných pokusov nahádzal Zvolen 118 yardov. Aj jediný touchdown Zvolena bola skompletovaná prihrávka pre 41 yardov. Ťažko posúdiť, či obrana Warriors bola proti passu taká slabá vinou zranení, alebo individuálnymi chybami pripustila, aby sa súperovi takto darilo. Akokoľvek, ak chce Žilina uspieť proti Bulldogs, musí svoju obranu jednoznačne vylepšiť a vyrovnať efektivitu v zastavovaní útočných zbraní Bulldogs nielen po zemi (čo sa jej v poslednom vzájomnom zápase nedarilo), ale aj vzduchom. Je pravda, že útok Trnavčanov doma príliš nepassoval, no z posledných zápasov je štatistiky najproduktívnejší v lige. Len sústredený výkon obrany Žiliny môže dať ako takú šancu poraziť Trnavu na domácom ihrisku. Ďalším dôležitým bodom bude vyvarovať sa stratám lopty, pretože Bulldogs sú schopní z takýchto situácii vyťažiť maximum. Veď tento rok ich obrana má na konte 9 interceptions a 4 fumble recovery. Tomuto sa bude musieť Žilina vyhnúť. To však bude veľmi ťažké, pretože obrana Bulldogs, vedená DC Jurajom Zacharom, zatiaľ podáva stabilné výkony a v lige dostala zatiaľ najmenej bodov.

01

Bulldogs sa naopak do zostavy vracia dosť hráčov a quartebackovi #7 Jakubovi Lenovskému pribudnú ďalšie zbrane do útoku, či už vzduchom, alebo po zemi. Duo #10 Adrián Vargončík a #34 Jakub Fančovič ničili obranu Warriors po zemi aj vzduchom, pričom aj tretiemu runningbackovi #38 Jakubovi Rožníkovi sa celkom darilo. Ak sa k tomu pridá svojím stabilným výkonom #82 Tomáš Němec, ktorému budú sekundovať #24 Martin Synak, #97 Juraj Balog a #87 Marek Horváth, tak obrana žilinských bojovníkov bude mať pred sebou naozaj náročný zápas. Obrovskou výhodou Bulldogs v posledných zápasoch je skvele fungujúca obrana, ktorá dáva dostatočný priestor útoku, aby sa realizoval a dokonca častokrát aj skóruje. Samotný útok Bulldogs je na výkonnostnom vzostupe a zápas od zápasu je zohranejší a menej chybuje. Dôležité bude udržať tento trend a nepodliehať pocitu samozrejmosti. Síce to v posledných dvoch zápasoch tak nevyzeralo, ale košická oceľ bola naozaj tvrdá a kalená (niekedy až príliš zakalená) a bojovníci budú určite chcieť dostáť svojho mena a bojovať do posledného dychu. Konzistentnosť v podaní útoku Bulldogs bude kľúčová. S týmto mal útok Bulldogs problém takmer celú sezónu. Aby dokázal stále hýbať loptou, dať čas oddýchnuť svojej obrane a nedovoliť útoku súpera ísť na ihrisko. Kľúčová bude schopnosť zopakovať skvelý výkon všetkých runningbackov, tak ako bol v poslednom vzájomnom zápase.

Napriek tomu, že štatisticky to nevyzerá až tak zle, Bulldogs musia v rámci special teamov zlepšiť produktivitu field goal unit. Bohužiaľ táto činnosť im najviac zlyháva a kľudne sa môže stať, že práve kvôli nekopnutému field goal-u, alebo nepremenenému PAT môžu prísť o tesný zápas. Od začiatku sezóny sa výrazne zlepšil kickoff, kick return a punt, o punt returne ani nehovorím, no ten field goal sa pomaly, naozaj až príliš pomaličky, driape na svet, aby sa ukázal ako fungujúci stroj. Aj proti Steelers sa Bulldogs nepodarilo kopnúť všetky PAT a field goals, ktoré mali. Všetci vedia, že práve v americkom futbale všetko závisí na detailoch a tento detail môže byť raz rozhodujúci. Pevne veríme, že už proti Žiline bude os long snapper – holder – kicker fungovať tak, ako má.

Čo sa týka obrany, určite bude zase zaujímavé sledovať #39 Jakuba Melichára, ktorý zažíva vynikajúcu sezónu. Posledné zápasy už nie je otázkou či zachytí interception súpera, ale koľko a či sa mu podarí z neho skórovať touchdownov. Celkovo secondary Bulldogs podáva skvelé výkony túto sezónu a pokiaľ bude pokračovať v tomto výkone proti Warriors, tak potom to už bude len na front 7 Bulldogs, či zastavia beh a teda poslednú zbraň bojovníkov. Ak sa aj toto podarí, tak Žilina naozaj nebude mať kade skórovať a Bulldogs budú mať šancu pripísať si po 3. raz v sezóne nulu na strane obdržaných bodov. Ak by sme v obrane Bulldogs hľadali slabinu, určite to je obrana proti outside runom. Toto je ich najväčší problém a pokiaľ sa súperom darilo proti Bulldogs behať a získavať yardy tak práve týmto spôsobom. Aj v zápase proti Košiciam, kde Bulldogs eliminovali behy stredom, sa Steelers darilo získavať väčšinu yardov behmi, alebo tossmi, do strán. Žilina podobnú hru predviedla proti Patriots. Preto čo bude zaujímavé sledovať v prípade, ak bude na ihrisku útok severanov a obrana Bulldogov, bude práve tento mikro súboj. Ak sa však Bulldogs podarí toto eliminovať, bude naozaj ťažké prekonávať obranný val pred endzónou hostí. Samozrejme netreba zabudnúť na Američana v drese Warriros #32 Adama Matthewa Firmenta, ktorý až do zápasu s Bulldogs bol na poste quarterbacka, no v trnavskom zápase sa postavil na pozíciu wide receivera a odvtedy alternuje práve tam. Toto môže byť skrytý žolík Warriors, keďže je rýchly a určite vie zachytiť nejednu prihrávku. Už len ten Baník, aby ho trafil.

04

Akokoľvek by sa mohlo zdať, že zápas by mal byť jednoduchou záležitosťou, isto nebude. Napriek tomu, že Bulldogs na základe výsledkov, cestujú do Kysuckého Lieskovca v úlohe favoritov, netreba zabudnúť, že aj v zápase proti Košiciam boli favoriti a naopak Košice boli favoritmi doma. Len opätovne sústredený výkon všetkých troch zložiek a to buldočie srdce, ktoré sa ukázalo proti Žiline a aj na východe Slovenska, dávajú šancu Bulldogs vyhrať tento zápas. Na druhej strane, Žilina bude musieť predviesť naozaj excelentný výkon, aby zastavila rozbehnutých Bulldogs, siahnuť si na dno svojich síl a tréneri Warriors budú musieť vymyslieť nejakú „kulišárnu“, ktorou prekabátia defense Trnavčanov.

Čo môže isto zamiešať kartami je počasie. V Žiline hlásia dážď a ten môže poriadne zmeniť, alebo dokonca úplne zrušiť trénerské game plans na oboch stranách a pôjde sa do improvizácie. Tak či tak nás čaká rozhodne zaujímavý duel prvého s tretím.

Partneri