BULLDOGS PREHROU S WARRIORS STRATILI PRVÉ MIESTO

war0
31.05.2018

Bulldogs cestovali do Žiliny v úlohe favorita, veď kolo pred tým porazili doposiaľ neporazené Košice. Dokonca sa im do zostavy vrátili niekoľkí hráči a ich sila, najmä v ofenzíve, mala stúpnuť. Bohužiaľ zranenie z Košíc im vyradilo najlepšieho recivera #82 Tomáša Němca a ani ofenzívna lajna nebola úplne kompletná. Napriek tomu mali Bulldogs jasný cieľ – potvrdiť stúpajúcu formu z posledných dvoch zápasov a definitívne si zabezpečiť domáce prostredie na semifinálový zápas. Žilina síce tiež hlásila predtým veľa zranených, no bye week im jednoznačne pomohol a do zostavy sa im vrátilo početné množstvo hráčov. Súboj mal byť teda napínavý a viac, či menej vyrovnaný.

war3

Cointoss vyhrali domáci a zvolili príjem. Ich prvý drive sa vôbec nevyvíjal dobre, keď ich trnavská obrana donútila po troch pokusoch puntovať a pustiť do útoku Bulldogs. Bohužiaľ obrana Žiliny zafungovala rovnako, ako tá trnavská a Bulldogs boli donútení po 3 pokusoch opustiť ihrisko rovnako puntom. Všetci na trnavskej striedačke dúfali, že druhý drive domácich bude kopírovať ten prvý, no opak bol pravdou. Žilina sa postupne prekúsala cez ihrisko a najmä behmi #55 Maroša Kočvaru sa im darilo posúvať loptu dopredu. Napriek tomu, že tréneri trnavskej obrany hráčom prízvukovali produkciu tohto running backa, nebola trnavská obrana schopná dlho v tomto drive eliminovať behovú hru Žiliny. Až tesne pred redzónou sa podarilo Trnave donútiť Žilinu k field goalu. Na prvý pohľad sa zdalo, že lopta išla pod brvno bránky, no opakované zábery na videu nakoniec potvrdili správnosť rozhodnutia rozhodcov a Warriors sa ujali vedenia 3:0.

Útok Bulldogs zapol a rovnako sa mu darilo prechádzať žilinskou obranou. Kombináciou behovej a passovej hry sa dostali až tesne pred endzónu, kde však nebol schopný zakončiť tento drive touchdownom a dokonca po zlej prihrávke, ktorú rozhodcovia vyhodnotili ako backward pass, stratili loptu, ktorú zaľahla žilinská obrana. Tento moment bol veľmi nepríjemný a rovnako, ako Bulldogs podobný moment pomohol proti Košiciam, tak teraz určite dodal energiu a chuť k hre práve domácej Žiline. Namiesto minimálne vyrovnania skóre išli na loptu Warriors. To už bola druhá štvrtina.

Chvála bohu zabrala trnavská defense a opäť, ako v prvom drive, vyhnala útok domácich na tri pokusy von. #39 Jakub Melichár vrátil punt na pohodlných 36 yardov domácich a útok sa pokúsil o reparát. No ani on nebol úspešný a tak sme išli kopať field goal a dúfali vo vyrovnanie zápasu. Bohužiaľ #9 Ján Janovíček, bývalý hráč Trnavy v drese Warriors, prebehol a zablokoval field goal #7 Jakuba Lenovského. Momentum už bolo definitívne na strane Warriors, ktorí si uvedomovali, že by mohli byť schopní tento zápas dotiahnuť do úspešného konca. No skóre bolo naďalej chudobných 3:0 pre domácich.

V ďalšom drive domácich si naša obrana opäť splnila úlohu na jednotku a donútila útok Warriors puntovať. V tomto momente, vďaka obrane Bulldogs, boli akcie hostí stále vysoko a jediné, čo bolo treba zlepšiť, bola efektivita v získavaní bodov. To, čo Bulldogs zdobilo v zápase proti Košiciam nevychádzalo, ale že vôbec, v tomto zápase. Bulldogs boli 3 krát v redzóne súpera a nedokázali z toho vyťažiť ani jeden bod. Práve táto neefektívnosť bola nakoniec hlavným dôvodom porážky Bulldogs. Neefektívnosť v útoku a pár chýb v obrane. Ale postupne.

V následnom drive hostí prišiel ďalší tvrdý úder, keď sa na tretí down podarilo Žiline vyfumblovať nášho quarterbacka #7 Jakuba Lenovského a získať loptu na luxusných 15 yardoch. Takýto marazmus útoku zažili Bulldogs jedine proti Košiciam v domácom zápase.

Útok Warriors  dokázal ponúknutú šancu zužitkovať a síce až na tretí down, ale predsa sa im podarilo dostať loptu, vďaka spolupráci medzi #13 Petrom Baníkom a #88 Jakubom Valkom, do endzóny a skórovať touchdown. Práve v tomto pokuse sa dopustila obrana Bulldogs prvej chyby, keď si zle rozobrala hráčov. PAT sa Žiline podaril a tak sa skóre navyšovalo na 10:0. To stále nebolo nič hrozné.

Náš útok v následnom drive dostal veľmi dobrú pozíciu a začínal na 43 yardoch na súperovej polovici. Stále sme mohli dostať body na score board a vrátiť „sebavedomie“ na našu stranu. #7 Jakub Lenovský však nemal úplne svoj zápas, tak ako skoro celý tím Bulldogs a na tretí pokus hodil interception rovno do rúk žilinského obrancu, ktorý loptu vrátil až na našu polovicu na 35 yardov. Celé zle pre tím Bulldogs. Chvála bohu, tentokrát zabrala obrana Bulldogs a donútila útok kopať iba field goal, ktorý sa Žiline nepodaril a tak sa skóre nemenilo. No napriek tomu sebavedomie útoku Bulldogs nebolo veľké. Tak skončil prvý polčas. Skóre 10:0 bolo stále hrateľné.

war2

V druhom polčase išli na loptu Bulldogs a zmenili celkovo svoj útok. Takto sa im darilo v kľude sa posúvať cez ihrisko a obrana Warriors nedokázala na to reagovať. Formácia s dvoma tight endami bola veľmi efektívna a keď sa obrana sústredila na beh, prišiel veľmi rozumne zvolený call na pass. Bohužiaľ v momente ako sa Bulldogs dostali do red zóny, táto ich efektivita sa stratila a keď ani na štvrtý pokus #97 Juraj Balog nezachytil pass, tento úspešný drive skončil neúspechom. Opäť voda na mlyn žilinskému tímu.

Ešteže má Trnava svoju obranu. Tá opäť vyhnala útok Warriors z ihriska. No ani útok Bulldogs sa príliš nevyznamenal, síce získal prvý down a dostal sa do red zóny súpera, no tam sa opäť zasekol a neúspešným field goalom nezískal žiadne body. Byť toľkokrát v red zone súpera a nebodovať znamená absolútnu nemožnosť vyhrať zápas. No Bulldogs mali dostať ešte jednu šancu sa prebrať. Obrana Bulldogs zastavila prvé dva pokusy Warriors v nasledovnom útoku a na tretí pokus vyfumblovala runningbacka domácich. Najprv #22 Sredjan Dragaš dobre zastavil outside run #55 Maroša Kočvaru, pridržal ho a následne #33 Peter Dobrovodský ukážkovým tacklom helmou na loptu ju vyrazil Žilinčanovi z rúk. Prvý menovaný zodvihol šišku a dobehol s ňou do endzóny. Bulldogs získali prvé body v zápase a ešte to vôbec nevyzeralo zle. Bohužiaľ opäť zlyhalo potvrdenie touchdownu a skóre bolo 10:6 z pohľadu domácich.

V následnom drive sa bohužiaľ dopustila obrana troch chýb, kedy najprv pri 3. downe domácich umožnila #32 Matthew Firmentovi získať prvý down a o dva pokusy na to zase umožnil a #88 Jakubovi Valkovi zachytiť loptu a dobehnúť s ňou až do našej redzóny. Tá posledná chyba bola, keď sme v endzóne nepokryli #55 Maroša Kočvaru  a dovolili mu zachytiť touchdown. Následné PAT síce zblokoval  #53 Matej Fridrich, no ani hráčom Bulldogs sa nepodarilo doniesť loptu až do endzóny Warriors a stav sa ustálil na konečných 16:6.

war1

V zostávajúcom priebehu zápasu to bola už len zúfalá snaha Bulldogs niečo so skóre urobiť. Bohužiaľ tak ako nebol útok efektívny celý zápas, nebol ani teraz. K zápasu sa dá dodať už len jedno. To, čo zdobilo Bulldogs proti Steelers, to zdobilo Warriors proti Bulldogs. Efektivita vo využívaní šancí. Bulldogs boli 6 krát v redzóne súpera a nedokázali z toho vyťažiť ani jeden bod, to sa potom nedá vyhrávať. Bulldogom sa nedá uprieť bojovnosť, ale chýbal tam hráč, alebo hráči, ktorí by strhli mužstvo za lepším výkonom. Warriors dokázali trestať každú chybičku Bulldogs. Nemyslím si, že Warriors boli futbalovejšie mužstvo alebo lepší tím, boli proste super efektívni. Bulldogs majú stále všetko vo svojich rukách. Ak porazia Nitru a Zvolen, budú minimálne druhí a budú hrať play off doma. Tak im držme palce už 3.6., kedy sa predstavia na ihrisku Nitry Knights.

 

Partneri