PREVIEW KNIGHTS – BULLDOGS

Bulldogs-Warriors_Pribila-2
03.06.2018

Bulldogs cestujú do Nitry a ak chcú pomýšľať na domáce prostredie v semifinále, mali by, resp. musia vyhrať. Už v Žiline si chceli poistiť homefield advantage, ale nesústredený výkon a nulová efektivita útoku v redzóne súpera im vyniesla neslávnu prehru 16:6. Nitra sa stretla v poslednom kole s Košicami, ktoré odčiňovali prehru z domáceho prostredia práve proti Bulldogs. Kým v Žiline to vyzeralo na rozumný pomer passových a behových hier, v Nitre oba tímy viac, či menej len behali. Prvý vzájomný zápas odohrali tímy ešte v prvom kole a zjavne sa oba rozbiehali, takže je ho veľmi ťažké hodnotiť a hlavne brať tento zápas ako bernú mincu. Sezóna postúpila a obe mužstvá si prešli vývojom. Nitra sa určite zlepšila.

 

Bulldogs, pokiaľ majú svoj deň, sú nebezpečný tím po všetkých svojich stránkach. V útoku, obrane a aj special teamoch. No musia mať svoj deň. Tento rok sa im podarilo ho už dvakrát nemať proti silným mužstvám. Teraz nastupujú proti relatívne slabšej Nitre, ktorá má však  vzostupnú tendenciu. Je ťažko hodnotiť, či absencia #82 Tomáša Němca a #67 Dávida Chalányho bola tým kľúčovým faktorom pre útok Bulldogs, ale obaja citeľne chýbali na Line of scrimmage a taktiež pri passovej hre. Obaja však hlásia, že proti Nitre budú hrať, tak uvidíme, či vystuženie útoku prinesie svoje ovocie a podarí sa zvýšiť efektivitu práve v red zóne súpera. Čo sa týka behovej hry, v poslednom zápase sa najprv nedarilo príliš behať proti obrane Warriors, no v druhom polčase sa to zlepšilo, najmä keď sme sa vrátili k hre s tight endami. Napriek štatistickej prehre, ak Bulldogs zlepšia svoj výkon smerom k efektivite využívania príležitostí a úspešnosti special teamov (field goal bol v Žiline tragický), tak potom by nemali mať väčší problém s obranou Knights.

Čo sa týka útoku Nitry, ich základom je relatívne veľká a silná offensive line. V útoku sa quarteback #2 Rost Osadchuk spolieha najmä na #84 Mária Bíra, ktorý je jeho najobľúbenejším cieľom, má šikovné ruky a je rýchly, ďalej na #13 Michala Pappa a na veterána #45 Mateja Gašperana, ktorý múti vodu najmä runovou hrou. Nitra hrá väčšinou spread offense, občas zapojí tight enda. Ich pomer útoku je vyvážený, quarterback sa snaží odhadzovať rýchlo. Running backs sú zapájaní aj do passovej hry. Podstatné bude vytvoriť tlak na backfield. Ak sa podarí našej obrane udržať Line of scrimmage a poraziť ich behovú hru, naša secondary by mala udržať na uzde passový útok.

 

Obrana Bulldogs mala problémy proti behu, ale to je už roky starý fakt, ak sa obrane Bulldogs podarí zastaviť beh súpera, je ťažko poraziteľná. Už tradične sa obrana Bulldogs bude spoliehať na #53 Mateja Fridricha  a #40 Mareka Zabáka. Táto dvojica je stenou pre beh súpera. Podstatné bude ako sa pridajú spoluhráči. Front seven musí zabrať výrazne viac, ako to bolo proti Warriors.  Skvelé duo safeties #39 Jakub Melichár a #24 Martin Synak častokrát zabezpečujú „no fly zone“ nad územím Bulldogs. Vynikajúco im sekundujú corners, kde #33 Peter Dobrovodský je pravdepodobne najlepší hrajúci corner v lige. Ak sa pozrieme na obranu Bulldogs štatisticky, stále je najlepšia v lige, aj keď už ju tesne atakuje obrana Košíc a obrana Warriors. Dôležitým faktorom bude, či sa podarí našej obrane získavať turnovers. Doteraz, ak sa obrane Bulldogs podarilo získať viac turnoverov, ako súperovi, Bulldogs vždy vyhrali.

Obrana Nitry nie je vôbec slabá, v strede dominuje #68 Jakub Belák, ktorý je naozaj veľmi silový hráč, síce jeho technika nie je z najlepších, ale keď ste schopní porážať súpera len bullrushom (pretláčate sa zo súperom ako býky, preto názov bullrush) tak veľa techniky nepotrebujete. Medzi linebackermi sa dobrým výkonom prezentuje #93 Jozef Vrábel. Secondary Nitry kormidluje spomínaný #45 Matej Gašperan, ktorému dobre pomáhal #25 Teodor Szabo. Zaujímavou a dobrou hrou sa prezentuje aj #40 Ivan Kellner. Passový útok Trnavy sa bude mať čo obracať, ale len jeho zlepšený výkon prinesie Bulldogs ten očakávaný výsledok. Teda jednoznačne víťazstvo.

Dá sa, s určitou dávkou nadsázky povedať, že ak Bulldogs nebudú schopní poraziť Nitru, tak si nezaslúžia titul, no nie je to také jednoduché. Slovenská liga (samozrejme, aj vďaka absencii Monarchs) je tento rok celkom vyrovnaná. Dve kolá pred koncom má šancu na prvé miesto až trojica tímov (je to síce len matematická úvaha, ale je to možné). Preto nie je možné podceňovať, ale ani preceňovať žiadny výsledok. O to atraktívnejšie je sledovať ligu a užívať si určitú dávku napätia. Akokoľvek, Bulldogs cestujú do Nitry s chuťou na reparát a víťazstvo, aby si poistili minimálne druhú priečku, ktorú zatiaľ držia o skóre a lepšie vzájomné zápasy s Warriors. V poslednom kole doma privítajú Patriots, ktorí ešte nevyhrali.

Partneri