BULLDOGS V POSLEDNOM KOLE VYHRALI A SÚ PRVÍ PO ZÁKLADNEJ ČASTI

DB__1889
27.06.2018

Až posledné kolo malo rozlúsknuť, kto bude víťazom základnej časti SFL pre rok 2018 a aké bude rozlosovanie play-off. Jediný tím, ktorý to celé mal v rukách pred víkendovými zápasmi boli Cassovia Steelers. Ak by akýmkoľvek rozdielom porazili Žilinu Warriors, tak by skončili v tabuľke prvý bez ohľadu na výsledok nedeľného zápasu Bulldogs s Patriots. Pri takomto scenári by už v nedeľnom zápase o nič nešlo a bola by to asi len exhibícia so snahou sa hlavne nezraniť. Výsledok sobotného zápasu, v ktorom domáci Warriors porazili tesne Steelers (17:14) však dal Bulldogs šancu ešte vyhrať aj celú základnú časť. Na to však potrebovali poraziť akýmkoľvek spôsobom Patriots. Ak by nebodaj zaváhali s Patriots, tak potom by dokonca nehrali play-off doma, ale cestovali by do Žiliny, ktorá by skončila druhá.

DB__1930

Patriots v prvom vzájomnom zápase s Bulldogs dokázali s favoritom držať krok a Bulldogs strhli víťazstvo na svoju stranu až v samotnom závere zápasu. Najmä beh Zvolena bol v tomto zápase problémom pre Bulldogs a tak sa dalo očakávať, že Patriots vytiahnu na domácich rovnakú zbraň. Na druhej strane Bulldogs nastupovali do zápasu s relatívne konsolidovaným útokom, ktorý dokázal zlepšiť svoj výkon v posledných zápasoch a vybalansovať pomer behovej a passovej hry. Problém pre Patriots možno nerobil ani tak útok Bulldogs, ale najlepšia obrana v lige vedená veteránom #43 Jurajom Levickým a možno najlepším obrancom tohto ročníka ligy #39 Jakubom Melichárom. Do tohto zápasu Bulldogs skórovali 184 bodov v 7 zápasoch a obdržali len 65. Čo je pomer 26:9 na zápas. Štatisticky teda museli Patriots dokázať zázrak, ak chceli domácich poraziť, alebo, ako to bolo dvakrát v tejto sezóne, Bulldogs by museli fatálne zlyhať. Nič z toho sa však nestalo. Bulldogs od prvého momentu nastúpili odhodlaní vyhrať a preskočiť Steelers na prvé miesto v tabuľke. Štatisticky sa dá povedať, že Bulldogs dominovali. V útoku získali z 64 hier 311 yardov (18 firstdowns) a obrana zastavila produkciu útoku Patriots na 59 yardoch (5 firstdowns). Na turnovery to bolo 3:2 v prospech domácich, pričom Bulldogs získali 66 yardov a touchdown a Zvolen len 3 yardy. Napriek tomu výkon Bulldogs mohol byť aj výrazne lepší, pričom ak chce toto mužstvo pomýšľať na métu najvyššiu, to čo predviedli proti Patriots, im na to nemusí stačiť.

DB__1917

Coin toss vyhrali hostia, odmietli voľbu a tak na loptu išiel útok Trnavy. Po touchbacku pri kick returne začínali domáci na 20 yardoch. Prvý pokus bol behový, ale nie príliš úspešný. Na ten druhý sme po prihrávke #7 Jakuba Lenovksého  na #82 Tomáša Němca získali 1st down. Tým sa odštartovalo skvelé predstavenie wide receivera Bulldogs, ktorý v tomto zápase nachytal 9 prihrávok pre 124 yardov a 3 touchdowny. To v tej chvíli, ale ešte nikto nevedel. Po ďalších troch pokusoch sme získali, opäť zachytenou prihrávkou #82 Tomáša Němca, ďalší 1st down. No a do tretice sme zahrávali ďalší tretí down a po krkolomnom behu #7 Jakuba Lenovského  skončila jeho prihrávka v rukách #44 Petra Šťastného. Naša obrana však útoku Patriots nič nedovolila a po troch pokusoch vyhnala hostí z ihriska a dovolila svojmu útoku napraviť chyby z prvého drivu. Útok Bulldogs začal na 32 yardoch na vlastnej polovici a najprv zachyteným passom na #82 Tomáša Němca a behom #34 Jakuba Fančoviča sa prepracovala už na polovicu súpera. Následne #7 Jakub Lenovský po tom, čo sa vyhol tlaku obrany Patriots, získal ďalšie 4 pokusy už na 32 yardoch súpera. V tom čase sa nad ihriskom spustil dážď, čo trochu ovplyvnilo presnosť rozohrávky domácich. Tí boli nútení zahrávať až štvrtý pokus, ktorý však zachytil #97 Juraj Balog a udržal tento drive pre Bulldogs už len 5 yardov od endzóny súpera. Po ďalšom pokuse domácich skončila prvá štvrtina , ktorá bola prekvapivo rýchla a nepriniesla žiadne body.

DB__1641

Útok Bulldogs pokračoval na druhej strane ihriska,  kde sa na tretí pokus podarilo #34 Jakubovi Fančovičovi  prekĺznuť do endzóny súpera a skórovať prvý touchdown zápasu. Bulldogs viedli 6:0 a scenár, ktorý si naplánovali sa pomaly začal napĺňať. Bohužiaľ zlyhal field goal unit a touchdown sa nepodarilo potvrdiť. V následnom útoku Patriots sa im najmä behom darilo postupne ukrajovať yardy a získali aj svoj prvý 1st down z 5-tich, ktoré získali v tomto zápase. Bohužiaľ pre hostí, po ďalších troch pokusoch ich obrana Bulldogs donútila puntovať. Punt sa Zvolenu podaril a zatlačili Bulldogs na ich vlastných 14 yardov. Najprv behom a následne krásnym passom na #82 Tomáša Němca sa Bulldogs dostali na polovicu súpera a pokračovali ďalej. Ako už štandardne v tomto zápase, Bulldogs zahrávali tretí pokus a ako už štandardne #7 Jakub Lenovský našiel 38 yardovou bombou #82 Tomáša Němca, ktorý sa vyhol dvom obrancom a jemným skokom skóroval touchdown. 12:0 pre Bulldogs, pričom toto bol jeden z najkrajších driveov Bulldogs v základnej časti. Bulldogs skúšali 2 point conversion (potvrdenie touchdownu za dva body) no prihrávka na #86 Michala Lörincza  nebola úspešná. Patriots sa však vo vlastnom útoku neohriali dlho, keď ich tretí pokus zachytil #24 Martin Synak a nebyť faulu Bulldogs po zachytení interception, tak by skóroval aj touchdown. Na loptu išiel útok Bulldogs a to 15 yardov od endzóny súpera. Hneď pri prvom downe však obrana súpera faulovala nášho útočníka a vďaka tomu sa Bulldogs posunuli na 2 yardy od endzóny.  Bohužiaľ obrane Patriots sa podarilo sackovať nášho quarterbacka a „cúvali“ sme na 10 yardov. Bohužiaľ žiadna z prihrávok nebola zachytená a ani na 4. pokus sme nedokázali skórovať a na loptu išiel opäť útok hostí. #43 Jurajovi Levickému sa podarilo zastaviť pri prvom pokuse hostí ich runningbacka v back fielde a získal tak cenný tackle for loss. Hneď v následnom pokuse sa mu to isté podarilo zopakovať. No a do tretice v treťom pokuse sa mu podarilo zblokovať prihrávku Zvolena. Tento drive jednoznačne patril jemu. Pri štvrtom pokuse Patriots puntovali a zlý snap, ktorý vyletel mimo ihriska, znamenal pre domácich safety a navýšenie skóre na 14:0. Na loptu išiel náš útok a dvoma prihrávkami na občas hrajúceho #8 Jimmieho Suttona a behom #7 Jakuba Lenovského (spolu s faulom obrany Zvolena) sme sa dostali na 3 yardy od endzóny. No a akoby útok Bulldogs nechcel v tomto zápase porušiť tradície, opäť zafungovala spolupráca medzi #7 Jakubom Lenovským a #82 Tomášom Němcom. 20:0 pre Bulldogs a už začínalo byť jasné, že Bulldogs tento zápas nepustia. 2 point conversion nebola úspešná. Po kick-off-e Bulldogs a zakľaknutí Patriots skončil prvý polčas s výsledkom, ktorý znamenal prvé miesto pre Trnavu po základnej časti.

DB__1576

Druhý polčas otváral útok Zvolena, ktorému dovolila obrana Bulldogs tri pokusy a potom punt. Ten zachytil #39 Jakub Melichár na vlastných 32 yardoch a útok Bulldogs mohol pokračovať. Ten na štvrtý pokus získal otázny prvý down (kvôli spotu daného rozhodcami), ale to sa už nezmení. Útok Bulldogs ako keby sa pomalšie rozbiehal a po štyroch neúspešných pokusoch odišiel z ihriska. No ale čo neurobí útok, to urobí obrana a hneď prvú prihrávku Zvolena zachytil #84 Tomáš Krajčovič. Útok Bulldogs si ani nestihol sadnúť na lavičku na striedačke a už išiel naspäť na ihrisko. Opäť až na tretí down získali ďalšie štyri pokusy. No na tretí pokus sa nášmu quarterbackovi podarilo hodiť svoje druhé interception v zápase. A na loptu išli opäť hostia. Či nekoncentrovanosť útoku Bulldogs, alebo zlepšený výkon obrany Patriots, na futbal v prvej časti tretej štvrtiny sa moc pozerať nedalo. Ešteže majú Bulldogs svoju obranu. Aj keď občas nedisciplinovanosťou dali súperovi 15 yardov a 1st down, následné dva pokusy zastavila obrana domácich na line of scrimmage a ten tretí pokus dopadol nad očakávania Bulldogs, keď #22 Serdjan Dragaš zachytil prihrávku Zvolena a priniesol ju do end zóny. 26:0 a konečne aj po úspešnom PAT 27:0. Útok Zvolena opustil ihrisko po troch pokusoch a punte a opäť mohli domáci pokúšať šťastie a navýšiť skóre. Na tradičný tretí down zafungovala tentokrát behová hra Bulldogs, keď #34 Jakub Fančovič  prebehol až na 14 yardov pred endzónu hostí. Tentokrát bol náš útok efektívnejší a už z druhého pokusu našiel #7 Jakub Lenovský iného receivera ako Němca,  #86 Michala Lörincza, ktorý zvýšil skóre na 33:0. Pat sa opäť potvrdil, aj keď Bulldogs prekvapivo zahrávali iba za 1 bod a neskúsili navýšiť skóre na 35:0 a tým spustiť mercy rule. Stav 34:0 ale jasne znamenal dominanciu Bulldogs. Tak skončila tretia štvrtina.

DB__1936

V následnom drive dali tréneri obrany šancu mladým hráčom, aby nazbierali skúsenosti. Najmä na defenzívnej line boli všetko nováčikovia, ktorí túto sezónu zažívajú krst ohňom. Bohužiaľ ich terajšia neskúsenosť bola cítiť a Patriots dokázali nielen vďaka zmene formácie (s wingom), ale aj kvôli menej skúsenej obrane Bulldogs, posúvať loptu. Ich behy do strán nebola obrana Bulldogs schopná zastavovať, pričom až príchodom skúsených hráčov sa podarilo Zvolen zbrzdiť. Po troch získaných 1st downoch sa podarilo Bulldogs zastaviť útok Patriots vďaka turnover on downs, keď hostia nedokázali premeniť ich štvrtý down. Tak skončil najlepší drive hostí. V tom ďalšom sa útoku Bulldogs darilo posúvať loptu najmä behmi, veď faktorom už začínalo byť aj plynutie času. #34 Jakub Fančovič  dokázal správne využívať bloky svojich spoluhráčov a spolu s #7 Jakubom Lenovským sa postupne prepracovali až na 20 yardov. Tam na tretí down opäť zafungovala  os Lenovský – Němec a skóre sa upravilo na konečných 40:0. #82 Tomáš Němec tým zavŕšil svoj hattrick a skvelý výkon v zápase. V tomto momente začalo platiť mercy rule, kedy čas už v podstate stále beží. PAT sa nepodarilo, čo Bulldogs určite až tak nevadilo. Posledný drive hostí skončil spôsobom tri pokusy a von a posledné dve akcie obstarali Bulldogs behom Fančoviča a Lenovského.

DB__1720

Napriek vysokej výhre a víťazstvu základnej časti nebol výkon Bulldogs optimálny a ak chcú pomýšľať na najvyššie priečky, budú sa musieť zlepšiť. Najdôležitejšie bude zachovať konzistenciu v obrane a zlepšiť výkon útoku. Je pravda, že 32 bodov zabezpečil útok, ale proti najslabšej obrane v lige.

Bilancovanie základnej časti je jednoduché. Síce majú tri tímy rovnaký počet víťazstiev a prehier, no Bulldogs dominujú v kategórii skórovaných, ale aj obdržaných bodov. Po základnej časti je tu však nová súťaž, kde sa chyby už neodpúšťajú. V nej buď vyhráš, alebo sezóna skončila. Pevne veríme, že Bulldogs odohrajú všetkých 10 zápasov, ktoré si predsavzali odohrať pred sezónou.

Semifinále proti Nitre Knights sa odohrá 01.07.2018 o 14:00 na Slávii.

FOTO: Damián Beseda – DBphoto

Partneri