PREVIEW SLOVAK BOWL IV BULLDOGS – WARRIORS

01
14.07.2018

Bulldogs proti Warriors. Pred sezónou očakávané finále Slovenskej ligy v americkom futbale. No určite väčšina priaznivcov futbalu čakala iný priebeh, ako sa do finále dostanú oba tímy. U Bulldogs sa jednoznačne predpokladal dominantnejší priebeh a u Warriors v podstate tiež. Kartami zamiešali Košice, kde nikto, až na pár informovaných nepredpokladali, že by Steelers dokázali vniesť do ligy toľko „vzruchu“, ako sa im podarilo. Ich druhé miesto v tabuľke po základnej časti bolo určite prekvapením sezóny, no zároveň bolo veľkým prekvapením ich, v podstate ľahké, vypadnutie v semifinále práve s Warriors. Na druhú stranu u Bulldogs sa nepredpokladalo, že by mali vôbec zaváhať počas základnej časti a tak obe prehry, doma so Steelers a vonku s Warriors, sú rovnako prekvapením základnej časti. Nedá sa povedať, že by u Bulldogs neočakávali nejakú tú prehru, skôr pre tábor z Trnavy bol veľmi prekvapujúci priebeh zápasu vo Zvolene, kde museli hasiť hrozbu prehry až v poslednej minúte riadneho hracieho času.

Warriors sú ako keby večne „druhým“ tímom. Buď za Bratislavou Monarchs alebo za Trnavou. Určite tento rok vstupovali do sezóny so snahou túto nálepku strhnúť a vyhrať titul, resp. dominovať celej lige. Žilina chcela vyhrať základnú časť a tak isto túži vyhrať vo svojej tretej účasti vo finále aj toľko vytúžený titul. Je pravda, že úvod sezóny zeleno-žltým nevyšiel podľa očakávania a po prvých troch zápasoch mali bilanciu 1-2! Odvtedy ale bojovníci spod Dubňa idú ako vietor a neprehrali ani jeden zápas. Dokonca veľmi presvedčivo vyhrali v semifinále nad mierne favorizovanými domácimi Steelers, keď ich dokázali dvakrát po sebe poraziť (najprv v poslednom kole doma a potom už v spomínanom semifinále). A to aj za poveternostných podmienok, ktoré mali paradoxne viac vyhovovať práve Košiciam.

18

Štatisticky, historicky a aj papierovo sú miernymi, ale naozaj miernymi favoritmi, v zápase vedení ako domáci, trnavskí Bulldogs. Ich tím je tento rok postavený na prelive skúsených hráčov, ktorí si nesú neoceniteľné skúsenosti z 5 ročného pôsobenia v českej lige a mladíkov. Na ich strane stojí aj skúsenejší coaching staff vedený Jamesom Lee Suttnom. Najväčším objavom sezóny je určite #7 Jakub Lenovský, ktorý je štatisticky najlepším quarterbackom po základnej časti ligy a je to asi najväčší talent na tejto pozícii za posledné roky. Jeho slabinou je práve jeho neskúsenosť, no duo ofenzívnych trénerov Sutton-Fečko dokázali počas sezóny konštantne zlepšovať jeho výkony. Útok Bulldogs pod jeho taktovkou je viac naklonený passovej hre, no Jakub nezabúda ani na behovú časť a prípadne ako dual threat hráč je schopný zabehnúť s loptou aj sám. Útočnú časť dopĺňajú starí harcovníci #82 Tomáš Němec, #86 Michal Lörincz a z linebackera prerobený tight end #97 Juraj Balog. Na runningbackovi sa darí navrátilcovi na túto pozíciu #34 Jakubovi Fančovičovi. U Bulldogs bude určite vidieť vyrovnaný útok tak po zemi ako aj vzduchom, čo je jeho najväčšia zbraň. Čo sa týka offense line, tak tá zaznamenala progres a stúpajúcu tendenciu výkonov. Jej výkon bude základným kameňom prípadného úspechu Bulldogs v útoku. Slabinou Bulldogs je občasný výpadok a strata lopty. Tomuto sa budú musieť vyvarovať.

Čo sa týka obrany Bulldogs, tak tá je najlepšia v lige. Či sa pozrieme na defense line, v ktorej dominujú najmä #40 Marek Žabák a #53 Matej Fridrich, alebo linebackerov vedených #43 Jurajom Levickým, či asi na najlepšiu secondary v lige vedenú #39 Jakubom Melichárom, je naozaj veľmi ťažké proti nim skórovať. Z obdržaných  65 dokázala Žilina dať Trnave 16 bodov. Bulldogs celkovo v polovici zápasov udržali nulu na konte súpera a najviac bodov obdržali od Steelers v druhom kole, keď dostali 30 bodov. V inom zápase nedokázali súperi dať Bulldogs viac ako dva touchdowny (ak rátame aj two point coversion). Veľkou výhodou obrany Bulldogs je schopnosť produkovať turnovery a získavať lopty súpera, veď dokopy vyprodukovala secondary 16 interceptions v 8 zápasoch, čo je priemer dva na zápas. Keď k tomu prirátame 5 fumblov, tak to je úctyhodné číslo. Tak isto aj ich schopnosť zastavovať súpera na tri downy a punt je silnou stránkou trnavskej defense. Tou slabšou je behová obrana, tam je šanca pre Žilinu niečo so zápasom urobiť.

10

Čo sa týka útoku Warriors, tak ten je vedený skúseným #12 Petrom Baníkom, ktorý svojho času pôsobil v najlepšom českom tíme Prague Black Panthers a zbieral skúsenosti pod skvelým Honzom Dundáčkom. Jeho silnou stránkou je schopnosť čítať obranu súpera, meniť hry pred snapom a tak isto aj bežať s loptou. Nevýhodou je zápasová absencia. Na druhej strane Baník ukázal, že dokáže viesť svoj útok aj proti takým obranám ako majú práve Bulldogs. Veď Žilina porazila doma Bulldogs práve vďaka produktívnejšiemu útoku. Najväčšou hrozbou v útoku Warriors je dvojica runningbackov #55 Maroš Kočvara a #69 Tomáš Macošinec, ktorá je dopĺňaná nováčikom #29 Jurajom Čermákom. V passovej hre to je jednoznačne #88 Jakub Valko, veľmi vysoký receiver, ktorý v základnej časti, aj vďaka field goalom, skóroval najviac bodov zo všetkých hráčov. Do passových hier často vybieha už spomínaný #55 Maroš Kočvara. Samostatnou kapitolou je #32 Matthew Adam Firment, ktorého Warriors využívajú ako univerzála na pozíciách v útoku ako aj v obrane. Nebezpečenstvom pri read option hrách (quarterback sa rozhoduje, či odovzdá loptu runningbackovi alebo si ju nechá) je už spomínaný #12 Peter Baník. Warriors sa jednoznačne budú spoliehať na silnú behovú hru s prelivom passov na hráčov v stredných až dlhých routách. V rámci offense line určite je najlepším hráčom ich center #74 Ivan Kvocera, je silný a relatívne rýchly s dobrou technikou, rád pomáha zablokovať linebackerov súpera, čím otvára behové možnosti dvojici Kočvara – Macošinec.

Čo sa týka obrany Warriors, ich tréneri praktizujú veľmi agresívnu taktiku, keď takmer v každom snape blitzujú s jedným alebo dvoma hráčmi a hrajú osobnú obranu. Ich obrana má solídnu defenzívnu linu, ktorá síce nemá úplne ideálnu techniku, ale práve podpora blitzom zo strany linebackerov, najmä #16 Samuelom Jurekom  a #9 Jánom Janovíčekom, im pomáha vytvárať efektívny tlak na súperových quarterbackov. Už spomínaný #16 Samuel Jurek je najlepší a najskúsenejší linebacker hostí, ktorý dosiahol v základnej časti 56 tacklov, čím sa zaradil na druhé miesto v tejto štatistike. Tým, že Warriors často blitzujú, sú schopní častokrát zastavovať útok súpera v backfielde a získavať tackles for loss. Zastaviť a otupiť ich blitzovanie bude z pohľadu Bulldogs veľmi dôležité. Čo sa týka secondary, tá sa dá nazvať veľmi odvážnou, pretože trúfať si celý zápas udržať wide receiverov súpera na uzde osobnou obranou chce v podmienkach Slovenska naozaj dávku odvahy. Tá sa však Žiline v základnej časti vyplatila, keď obdržala len 5 passových touchdownov. Asi najlepším hráčom je #32 Matthew Adam Firment, ktorému dobre sekunduje #22 Boris Magala. Bude však zaujímavé, ako sa podarí secondary udržať hráčov Bulldogs v coverage a tým dať šancu svojmu front 7 na tvorbu tlaku.

Samostatnou kapitolou sú special teams, kde Bulldogs majú jednoznačne vynikajúce obranné special teams (punt return, kick-off return), ale naozaj nie príliš dobré útočné, najmä field goal a PAT domácim často zlyháva. Warriors síce nemajú tak produktívne special teams čo do touchdownov, ale pri fieldgoaloch alebo PAT sú v podstate neomylní.

05

Ak si teda máme zhrnúť celý zápas a stratégiu tímov. Tento zápas bude hlavne o boji „in the trenches“. Viac ako inokedy bude platiť zlaté pravidlo amerického futbalu, že kto ovláda line of scrimmage, vyhráva zápas. Či už štatisticky alebo priebehom základnej časti, pre žiaden z tímov to nebude jasná záležitosť. Oba tímy mali problémy so svojimi lajnami. Warriors majú pravdepodobne lepší behový útok, Bulldogs zase passový. Warriors sa darí lepšie zastavovať beh súpera, Bulldogs zase dominantne pokrývajú passovú hru. Ak sa však chceme držať nepísaných zákonitostí amerického futbalu, tak offense síce vypredáva tribúny, no defense vyhráva tituly. A v tomto majú predsa len na vrch domáci Bulldogs. Ale ani táto výhoda nemusí byť žiadnou výhodou. Z môjho pohľadu tento zápas vyhrá to mužstvo, ktoré to bude viac chcieť, ktoré do finále dá viac srdiečka a vôle po víťazstve. Tak či tak, určite nás čaká dobrý a zaujímavý zápas.

 

 

Partneri