PREVIEW BULLDOGS – WARRIORS

12.04.2019

Druhý zápas v Trnave sa odohrá medzi finalistami minuloročnej SFL. Bulldogs budú po víťaznom zápase hostiť Warriors. Minulý rok sa stretli trikrát a minitabuľka hovorila v prospech Bulldogs, ktorí porazili Warriors aj vo finále SFL a získali ďalší titul do zbierky. Warriors, ako večne druhý tím, si posledné roky nedáva iný cieľ, ako konečne získať vytúžený titul a priviezť trofej do mesta spod Dubňa. Tento rok, dokonca posilnení o niekoľkých hráčov Cassovie Steelers, majú isto šancu splniť si každoročný cieľ. Bulldogs obhajujú prvenstvo a na ceste k obhajobe im budú stáť v ceste tri prekážky, Žilina, Nitra a Bratislava. Trnavčania budú musieť krok za krokom poraziť všetky tímy, aby mohli získať trofej pre víťaza SFL. Oba tímy sa dobre poznajú a vedia, čo na druhého platí. Oba tímy majú za sebou úvodné zápasy, aj keď s rozdielnym výsledkom. Bulldogs si poradili s pravdepodobne najslabším tímom tohto ročníka, Zvolen Patriots 39:0. Naopak Žilina narazila na čierneho koňa súťaže, Nitru Knights, ktorá vyhrala na horúcej pôde Kysuckého Lieskovca 12:21.

29577966898_7c20f215ab_o

Domáci Bulldogs v zápase proti Patriots dokázali pretaviť svoju dobrú defenzívu do prvej nuly v tomto ročníku. Obrana nepripustila, aby sa oslabený tím Patriots dostal na polovicu súpera a ak sa nemýlime, tak Zvolen nezískal ani first down. V tomto zápase obrana podala kolektívny výkon a je ťažko vyzdvihnúť jednotlivcov. Na druhej strane, obrana nebola bezchybná, čo sa proti skúsenej Žiline, s oveľa variabilnejším playbookom,  nemusí vôbec vyplatiť. Bulldogs mali štandardne problém na začiatku sezóny so zohratosťou útoku a aj special teamov. Aj minulý rok to na začiatku škrípalo, ale potom sa útok Bulldogs rozbehol. Proti Zvolenu to išlo najmä po zemi, kde duo Vargončík-Fančovič, s nutnou podporou Lenovského, zdolali obranný val Zvolenčanov. V Special teamoch je najväčší problém Bulldogs pri Field goaloch a PAT. Snáď nový kicker #81 Jozef Kurinec vylepší bilanciu už v tomto zápase. Akokoľvek by sa zdalo, že víťazstvo Zvolena bolo tak dominantné, že by Bulldogs nemali mať problém so Žilinou, opak môže byť krutou realitou.

Žilina privítala posilnenú Nitru a hneď od začiatku ťahala za kratší koniec. Povedzme, že najlepšie na začiatku hrala obrana, ktorá bola schopná zastavovať útok Nitry. Special teamy boli skôr priemerné, ale útok, ten bol zo začiatku tragický. Či to bolo nezohranosťou, nerozohranosťou (aj keď veď týždeň predtým porazili Zlín Golems 50:0 – zákulisné info), alebo dobrým výkonom obrany Knights. Prvá štvrtina bola čistá katastrofa. #12 Peter Baník viedol útok Warriors, no akosi mu súhra nie príliš fungovala a nakoniec v 1. štvrtine hodil dvakrát pick-six. Útok Žiliny ožil až neskôr, keď Baníka vystriedal #32 Adam Matthew Firment. Až po tejto zmene začal útok Žiliny zaznamenávať výkonnostný vzostup a darilo sa im nielen posúvať loptu po ihrisku, ale aj skórovať. Čo sa týka obrany, tá v podstate dostala len jeden touchdown a odviedla dobrý výkon. Najčastejšie blitzujúca obrana v lige, ktorá sa snaží žať úspech neustálym tlakom na súperov backfield a osobnou obranou znemožniť priestor na rýchlu rozohrávku však máva občas problémy s dlhými passmi, čo využili aj Nitrančania, keď skórovali.

06

V samotnom zápase bude zaujímavé, ako vždy, sledovať ako sa Offense Lines oboch tímov vysporiadajú s front-7 súpera. Tak Trnava, ako aj Žilina, vedia vytvoriť tlak na rozohrávku súpera a sú nebezpečné v blitzoch. Dovolíme si tvrdiť, že ten tím, ktorého hráči dokážu spraviť dostatok priestoru pre svojho quarterbacka, vyhrá. Obrana Žiliny sa bude štandardne spoliehať na osobnú obranu secondary a tlak DL a LBs. Hráči ako #16 Samuel Jurek, #9 Ján Janovíček, #55 Maroš Kočvara a spomínaný #32 Adam Matthew Firment, dokážu veľmi efektívne zastavovať útočnú snahu súpera, o čom sa presvedčili Bulldogs už minulý rok. Rovnako ako Warriors, aj Bulldogs majú dobrú obranu, veď minulý rok bola najlepšia v celej lige. Ich lídrom je tento rok #50 Ľudovít Kollár, z pozície linebackera, na defensive line sa stretli #40 Marek Zabák, #53 Matej Fridrich, #80 Jaroslav Daniš a #99 Miroslav Miškovič. Za front 7 bude štandardne dobre vyvážená secondary vedená #39 Jakubom Melichárom. Táto obrana je naozaj dobrá

V útoku sa budú Bulldogs spoliehať na behovú hru, s ktorou slávili úspech nielen proti Patriots, ale aj celý minulý rok. Ak sa Bulldogs podarí založiť dobrý beh, potom bude mať #7 Jakub Lenovský určite dostatok priestoru na rozvinutie passového útoku. Skúsené kvarteto WR/TE/RB Němec, Balog, Daniš, Fančovič, doplnené o „nováčikov“ #8 Adriána Vargončíka (MVP zápasu so Zvolenom) a #31 Jakuba Zvěřinu dáva veľa možností a variabilitu útoku „vzduchom“. Ale ako už bolo spomenuté, výkon Offense line bude totálny základ úspechu alebo prípadného neúspechu v podaní Bulldogs. Na druhej strane lopty, teda v útoku hostí, je samozrejme otázka, či nastúpi na post quarterbacka #12 Peter Baník alebo #32 Adam Matthew Firment. Táto otázka bude v hlave coachov Warriors určite chvíľu rezonovať, lebo predsa len, budú stáť proti obrane s najvyšším počtom turnoverov za minulý rok a Baník už hodil dva minulý zápas. Zase hneď od začiatku postaviť Firmenta na dve pozície (hráva aj v obrane free safetyho) môže byť celozápasový risk. Zbraňami Žiliny v útoku nie je nič nové. Je to silový beh v podaní #55 Maroša Kočvaru a #69 Tomáša Macošinca a vzduchom je jednoznačne najlepším hráčom Žiliny #88 Jakub Valko. Samozrejme netreba zabudnúť aj na to, že obaja quarterbacks vedia s loptou sami utekať. Zároveň aj variabilita útoku Warriors dosahuje oveľa vyšší stupeň ako dosahoval útok Patriots.

Bulldogs-Warriors_Pribila-4

Tak ako tak, súboj to bude parádny. Rok od roka medzi týmito tímami narastá rivalita a rok od roka sa Warriors zlepšujú, preto si myslíme, že bez ohľadu na akékoľvek okolnosti, ak máte radi americký futbal, alebo ho chcete len spoznať, jednoznačne by ste sa mali v sobotu nachádzať na štadióne AŠK Slávia v Trnave, kde sa o 14:00 zaháji tento zápas.

 

Partneri