SÚBOJ SEDMIČIEK VYHRAL BÚTORA

01.05.2019

 

Súboj tímov, ktorých quarterbacks zhodne obliekajú číslo #7, vyznel lepšie pre staršieho a skúsenejšieho quarterbacka Nitry Knights #7 Borisa Bútoru. Bývalý hráč Bulldogs však nebol jediný, ktorý sa zaslúžil o tesné víťazstvo nad Trnavou. Zápas bol celý čas dramatický a až do poslednej akcie mohli oba tímy strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Namiesto očakávanej prestrelky, to bola skôr defenzívna hra na oboch stranách, ktorá udávala tón zápasu. Veď samotný počet bodov bol dokopy menej, ako Knights skórovali v každom z predchádzajúcich zápasov. Oba tímy predvádzali v celku dobrý futbal, no čo jednoznačne rozhodlo, bol väčší počet chýb na strane Bulldogs, ako na strane domácich. Bulldogs sa dopustili dokopy 4 fumblov, z ktorých tri zaľahli domáci, a jedného interception. Zároveň sa Bulldogs nepodarilo dvakrát skonvertovať štvrtý down, a ak teda rátame aj turnovers on down, tak dokopy predviedli 6 turnoverov. S takýmto číslom sa naozaj veľmi ťažko vyhráva. Ďalšou chybou bola nízka produktivita v red zóne súpera. Veď zo štyroch návštev dokázali vyťažiť len jeden touchdown a jeden field goal. Raz stratili loptu fumblom #26 Adriána Vargončíka, ktorý napriek takýmto chybám mal v celku dobrý zápas a taktiež sa nepodarilo kopnúť jeden field goal. Celkovo special teams neboli v tomto zápase silnou stránkou Bulldogs a čo sa im darilo v zápase so Žilinou, to sa Bulldogs nedarilo v zápase s Nitrou. Štandardne veľmi dobrý výkon podala obrana, ktorá dokázala udržať Bútorov útok na jednom touchdowne a two point conversion, a to všetko ešte z prvého drive-u. Ostatné útočné snahy mali nádych nebezpečenstva, ale nakoniec Bulldogs v obrane nepoľavili.

Ak by sme chceli hodnotiť výkon jednotlivých zložiek, tak sa najprv zastavme pri tom pozitívnom, teda pri obrane Bulldogs. Napriek chýbajúcim niekoľkým starterom sa darilo vytvárať nielen tlak na quarterbacka domácich, ale čo je najpodstatnejšie sa podarilo zastaviť behový útok domácich. Podstatné bolo, že sa príliš nedarilo najmä najskúsenejšiemu #42 Martinovi Pargáčovi. Bútora bol tak nútený ísť viac do vzduchu. Napriek tomu, že toto je jednoznačne prednosťou nitrianskeho útoku, až na tri dlhé prihrávky, ktoré bohužiaľ znamenali úvodný touchdown Nitry, sa podarilo eliminovať aj túto zbraň. Celkovo nie je našej obrane moc čo vytknúť, akurát trochu slabší tackling a viac sa presadzovať v individuálnych súbojoch. Štandardne nadpriemerný výkon podal #33 Peter Dobrovodský a #50 Ľudovít Kollár. Vo veľmi solídnom svetle sa ukázal nováčik na pozícii defensive tackle #93 René Hattyár, ktorý ak popracuje na kondičke a technike, môže byť do budúcna oporou defensive line.

1J7A4055-68

Obrana Nitry si myslíme, že síce nedokázala zastavovať útok Bulldogs tak efektívne ako hostia, ale v kľúčových momentoch zabrala a dokázala nielen sackovať nášho quarterbacka, ale najmä si vynútila spomínané turnovery. Toto bola naozaj najväčšia devíza nitrianskej obrany. Získať štyrikrát loptu za zápas a ešte k tomu zastaviť útok dvakrát na hraný štvrtý down je naozaj obdivuhodný výkon a klobúk dolu pred obrancami Nitry. Napriek tomu, že útok Bulldogs bol schopný získavať yardy, obrana Nitry hrala veľmi dobre systém „band, not brake“ teda síce občas niečo Bulldogs povolila, ale ako bolo uvedené, kľúčové okamihy zvládla lepšie ako útok hostí.

Čo sa týka jednotlivých útokov, mám za to, že Nitra toho v útoku až tak veľa neukázala. Mala jeden veľmi vydarený drive, ten úvodný, ktorým dokázala otvoriť skóre a úspešnou dvojbodovou conversiou upraviť skóre na 8:0. To bolo zo strany útoku Nitra viac menej všetko, takmer do konca zápasu. Napriek niekoľkým podareným akciám však nedokázala vytvoriť dlhé drivy a tým sa nedokázala dostať do rytmu. Bútorovi nechýbali žiadne zbrane, no buď dobrou hrou obrany hostí alebo nie dobrou hrou jeho spoluhráčov v útoku, nedokázal tieto zbrane využiť natoľko, aby sa dalo hovoriť o akejkoľvek dominancii.

Útok hostí na druhej strane odohral najlepší zápas sezóny. Samozrejme, že za to môže aj nový hráč v drese Bulldogs #8 Milan Andrič, ktorý vo svojom prvom zápase skóroval touchdown a bol najväčšou hrozbou pre Nitriansku obranu. Čo je dôležité, že sa Bulldogs podarilo konečne rozvíjať behovú hru, ktorá im príliš nešla v zápase proti Žiline. Bohužiaľ, to ako sa darilo Bulldogs prechádzať cez celé ihrisko, nebolo zakončené efektivitou v red zone. Už spomínaný #8 Milan Andrič  a #26 Adrián Vargončík mali touchdown na dosah ruky a v prípade, ak by sa aspoň jednému z nich podarilo skórovať touchdown, som presvedčený, že by si Bulldogs niesli z Nitry víťazstvo. Naozaj svetlý moment celého predstavenia útoku Bulldogs bolo to, že dokázali niekoľkokrát prejsť cez celé ihrisko, len tá efektivita. A samozrejme do budúcna sa vyvarovať turnoverom, ak sa im toto podarí, budú schopní prekonávať ktorúkoľvek obranu v lige.

1J7A4074-76

Nuž a special teamy? Nitriansky podal štandardne dobrý výkon a záverečným úspešným field goalom v štvrtej štvrtine, v podaní ďalšieho bývalého hráča Bulldogs #85 Michala Lorincza, strhli víťazstvo na svoju stranu. Oproti tomu Bulldogs práve horeli v special teamoch. Nepremenený field goal #82 Jozefom Kurincom (na jeho obranu treba povedať, že absolútny nováčik) a dva pokazené punty, najprv zlý snap #97 Juraja Baloga a potom zlý punt #33 Petra Dobrovodského Trnave vôbec nepomohli a v tom čase preniesli momentum na stranu domácich. Treba povedať, že pozíciu pre víťazný field goal domácich im darovala Trnava, keď sa jej nepodarilo skonvertovať štvrtý down na svojej polovici.

Celkovo sa dá povedať, že Bulldogs síce podali najlepší výkon sezóny, ale na rozbehnutú Nitru to nestačilo. Trnava má čo zlepšovať a do najbližšieho zápasu, opäť s Nitrou Knights, si musí splniť veľa „domácich“ úloh.

Čo sa týka, pre niektorých, kontroverzného rozhodnutia hlavného trénera hrať štvrtý down na svojej polovici (obdobný prípad sa stal aj v zápase so Žilinou, kde sme uvedený krok Žiliny kritizovali), sme požiadali samotného trénera o vyjadrenie sa k diskutabilnému momentu a zároveň aj celému zápasu.

James Sutton:“ Ako hlavný tréner som zodpovedný za veľa vecí v samotnom klube. Moje rozhodnutia a play calling nie sú vždy jednoduché, ale verím, že sú vždy v najlepšom záujme tímu. Posledný zápas bol veľmi ťažký z pohľadu výsledku a samotnej prehry.

Akokoľvek, v sobotu som urobil rozhodnutia, ktoré nás nepriviedli k víťazstvu a preberám za prehru plnú zodpovednosť, no zároveň dúfam, že sa tím poučí z chýb a podarí sa mu zlepšiť sa.

Moje rozhodnutie hrať štvrtý down nebolo ľahké. Potom, ako sme mali dva nepodarené punty ,som však veril našej offense, že dokáže pohnúť s loptou a získať prvý down.

Avšak nielen toto jedno rozhodnutie rozhodlo zápas, ale veľa drobných rozhodnutí, ktoré urobili všetci v celom priebehu zápasu. Zároveň však naďalej preberám plnú zodpovednosť za výsledky našich zápasov a budem viesť tento tím profesionálnym prístupom.“

Bez ohľadu na názor kohokoľvek  o tom, že sa malo hrať konzervatívne a v danej situácii puntovať, jedno je jasné, hlavný tréner je preto hlavný, lebo tieto ťažké rozhodnutia musí prijímať on. A taktiež má pravdu, že Bulldogs si neprehrali zápas týmto jedným rozhodnutím, ale celkovo priebehom zápasu, kedy až veľakrát dovolili Nitre vrátiť sa do zápasu. Futbal je tímový šport a za výsledok, či už je pozitívny, alebo negatívny, zodpovedajú všetci ako tím.

Bez ohľadu na doterajšie výsledky, Bulldogs musia zúročiť zlepšenie, ktoré ukázali v tomto zápase a na tom postaviť svoj, ešte zlepšený výkon, v ďalšom domácom zápase 12.5. o 14:00 práve proti Nitre.

!!GO BULLDOGS GO!!

 

 

 

Partneri